понеділок, 27 листопада 2017 14:18

Підсумки саміту "Східного партнерства" виявилися для Києва невтішними - Медведчук

Підсумки саміту "Східного партнерства" виявилися для Києва невтішними - Медведчук
Лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук заявив, що саміт "Східного партнерства" більше схожий на публічну прочуханку, ніж на дружні рекомендації "стратегічних партнерів". Фото: РИА Новости Україна

Віктор Медведчук заявив, що підсумки саміту "Східного партнерства" виявилися для України дуже невтішними.

"Одностайні прогнози українських та європейських політиків про те, що саміт "Східного партнерства" стане холодним душем для Києва, виявилися... помилковими. "Холодним душем на гарячі голови євроінтеграторів" можна було б назвати результати XIX саміту Україна - ЄС (нагадаю, тоді сторони не змогли прийняти спільну заяву: європейські лідери навіть на символічному рівні відмовилися підтвердити амбітні прагнення Києва домогтися повноправного членства в ЄС). Що стосується підсумків саміту "Східного партнерства", то тут доречніше казати не про холодний душ, а про цебер холодної води", - пише лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" у своєму блозі.

Безстороння критика з вуст єврочиновників з приводу відсутності успіхів у боротьбі з корупцією, неефективного витрачання фінансової допомоги ЄС, ствердження, що розмови про вступ України до Євросоюзу передчасні, спекулятивні та нереалістичні, а також натяки на те, що третього траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу країна не отримає - все це, за словами Медведчука, більше схоже на публічну прочуханку, ніж на дружні рекомендації "стратегічних партнерів".

Також він додав, що, за задумом українських дипломатів, резолюція саміту "Східного партнерства" повинна була носити відверто антиросійський характер, однак цю позицію прийняла в штики Білорусь і вкрай негативно оцінила Вірменія. "Українсько-білоруський, українсько-угорський, українсько-сербський і українсько-польський скандали, які спалахували один за одним, змусили європейців під іншим кутом поглянути на відносини Києва та Москви. Це одна з основних причин, з якої в декларації не відображені "стратегічні" прагнення України", - зазначив політик.

Він уточнив, що учасники саміту закликали до "мирного врегулювання невирішених конфліктів в регіоні", висловивши стурбованість "триваючими порушеннями принципів міжнародного права у багатьох частинах регіону". "Вирішення конфліктів, зміцнення довіри і добросусідських відносин є суттєвими в соціальному і економічному розвитку та співпраці", - йдеться в п. 6 декларації.

"Тим самим європейське співтовариство дало зрозуміти Києву, що Європа не хоче протистояння і налаштована не на конфронтацію, а на конструктив, на дипломатичне врегулювання всіх конфліктів, а "Східне партнерство" не спрямоване проти будь-яких країн і не є інструментом для зведення рахунків конфліктуючих держав", - підкреслив лідер "Українського вибору".

Зараз ви читаєте новину «Підсумки саміту "Східного партнерства" виявилися для Києва невтішними - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути