вівторок, 27 лютого 2018 16:33

Енергонезалежність вже не потрібна: Кістіон та Насалик повністю ігнорують можливість для заміни російського вугілля українським - політолог

Енергонезалежність вже не потрібна: Кістіон та Насалик повністю ігнорують можливість для заміни російського вугілля українським - політолог
Політолог Кирило Сазонов каже, що "при нормальному фінансуванні ми зможемо швидко наростити видобуток вітчизняного вугілля". Фото: Радіо Свобода

Незважаючи на державну стратегію по досягненню енергонезалежності України в питанні газу і вугілля, віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон і міністр енергетики Ігор Насалик продовжують ігнорувати всі можливості для зменшення імпорту вугілля з РФ, який можна швидко замінити українським, що також допоможе вирішити проблеми зарплат шахтарів.

Таку думку висловив у своєму блозі політолог Кирило Сазонов.

"У нас є свої шахти, своє вугілля, але ми купуємо антрацит за кордоном. Ми купуємо реальне вугілля сьогодні дорожче в Австралії, ПАР і США. Але в першу чергу - в Росії. І навіть якщо не в РФ, то просто звільняємо на ринку місце для російського вугілля. Світовий ринок антрациту не дуже великий", - написав Сазонов.

За його словами, нещодавно шахтарські профспілки прийняли Маніфест, яким вимагають від Кістіона і Насалика конкретних кроків пріоритету українського вугілля і швидкому позбавленню від антрацитовой залежності.

"Тим більше, що саме Кістіон очолює Міжвідомчу робочу групу з питань подолання кризових ситуацій у вугільній галузі. Але з подоланням цих самих криз поки справа йде не густо. І кліщі російського антрациту на шиї української енергетики стискаються все сильніше", - обурився політолог.

Він вважає, що влада повинна розуміти, що логічно розвивати свою галузь - вкладати гроші, платити шахтарям нормальну зарплату, відкривати нові лави та збільшувати видобуток.

"Логіка проста - розвиваємо свій видобуток, платимо зарплати своїм шахтарям, закриваємо дефіцит не імпортом, а виробництвом. Це ж наші робочі місця, податки в наш бюджет і внески в наш Пенсійний фонд", - повідомив Сазонов.

При цьому він розповів, що в країні дуже повільно йде процес переведення блоків ТЕС з антрациту на газове вугілля, хоча це закріплено спеціальною директивою Кабміну. На його думку, потрібно створити умови на ринку, коли працювати з антрацитом стане економічно невигідно.

"Тобто блок на вугіллі марки "А" включається в останню чергу. Неважливо, яка ціна електроенергії, але блоки на російському вугіллі запускаємо в самому крайньому випадку. А на "Г" працюйте в пріоритеті. Ось така мотивація спрацює", - додав експерт.

За його словами, зараз Насалик, Кістіон і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повинні показати на ділі, що піклуються про енергонезалежність країни і готові вирішувати проблеми галузі.

"Запаси є, шахти є, кадри є. При нормальному фінансуванні ми зможемо швидко наростити видобуток вітчизняного вугілля. Даючи людям роботу, зарплати, отримуючи податки і відрахування в ПФ. І все в гривні, без витрати валюти за імпортні поставки. Хороша перспектива. Але поки ми купуємо за кордоном, а наші шахтарі голодують", - підкреслив політолог.

За даними ДФС Україна в 2017 році збільшила імпорт кам'яного вугілля і антрациту з РФ до 1,552 мільярда доларів.

Нагадаємо, протягом декількох місяців шахтарі державних підприємств невчасно отримували заробітну плату, частина працівників виходили на страйки і перекривали дороги, в результаті в лютому Міністерство енергетики виплатило частину зарплати шахтарям. При цьому в даний час в приміщенні Міненерго перебуває 5 шахтарів ДП ​​Селідоввугілля, які оголосили голодування.

Зараз ви читаєте новину «Енергонезалежність вже не потрібна: Кістіон та Насалик повністю ігнорують можливість для заміни російського вугілля українським - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути