Ексклюзиви
понеділок, 18 січня 2016 18:30

Експерт пояснив, чи варто голосувати за "особливий статус" Донбасу

Експерт пояснив, чи варто голосувати за "особливий статус" Донбасу
УНІАН

Зміни до Конституції щодо "особливого статусу" Донбасу не відповідають інтересам країни. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть.

"Цей законопроект не відповідає інтересам України. Особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі фактично є занозою, яка заганяється у конституційне та правове поле української держави. Яка потім може вибухнути у будь-який момент", - сказав він.

Експерт вважає: ухвалення змін в рази небезпечніше, ніж їх неухвалення.

"Тому що це, по-перше, миттєва дестабілізація внутрішньополітичної ситуації. А у довгостроковій перспективі - дуже тривожно. Адже буде якесь утворення з особливими правами, міліцією і так далі", - пояснив Круть.

На думку аналітика, Захід тиснутиме на Порошенка аби зміни проголосували.

"У разі провалу голосування максимум, що може бути - незадоволення західних партнерів. На Порошенка чинитимуть тиск. Однак це буде не публічно. Не у традиціях західної дипломатії казати, що робити українському парламенту і який закон ухвалювати. Як це робить Путін", - додав він.

Водночас, у Росії майже немає важелів впливу на український парламент.
"Вона може тільки військовою ескалацією вимагати ухвалення цих норм. Інших важелів у РФ не залишилось. Ні економічних чи якихось інших. Їхній товарообіг з нами складає лише 3%", - сказав Круть.

За словами експерта, Путін "затиснутий" вимогами санкцій.
"Бо йому наступного року обиратися на президентську посаду. А золотовалютних резервів не вистачає. Якщо санкції триватимуть, то йому просто не вистачить грошей, заощаджень РФ, аби зберегти економічну стабільність та задовольняти бюджетні верстви. Він змушений до липня позбутися цих санкцій. А з іншого боку — нічого крім військової ескалації у нього немає", - зауважив він.

"Зараз ситуація з ухваленням змін - 50 на 50. Ще місяць тому не було необхідних голосів. Адміністрація президента робить все для того, щоб підвищити явку у власній фракції до 100%. І добрати за рахунок невеликих груп, типу "Воля народу" або позафракційних. Кількість голосів вже підбирається до позначки "300". І шанси їх назбирати є", - резюмував Круть.

Нагадаємо, депутати продовжили третю сесію Верховної Ради до лютого 2016 року. На ній мають розглянути зміни до Конституції. 31 серпня парламент у першому читанні підтримав децентралізацію. Для затвердження у другому читанні потрібно 300 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чи варто голосувати за "особливий статус" Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути