субота, 08 вересня 2012 12:11

Донецький опозиціонер-чорнобилець обходить квартири виборців, бо не має грошей на друк листівок
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Кандидат від опозиції по округу № 41, який охоплює Будьонівський і Пролетарський райони Донецька, Володимир Деркач обійшов квартири виборців.

- Вулиця Будьонівський партизан - тут після війни багато колишніх в'язнів концтаборів осіло, і інших "зрадників батьківщини" - у них був вибір: або в Сибір, чи на шахту, - розповідає по дорозі Володимир Деркач.

На старих "Жигулях" Володимира Деркача об'їжджаємо його округ. Він розповідає, що поки не може надрукувати листівки зі своєю програмою - на це треба як мінімум 26,5 тис. грн, а його пенсія шахтаря та ліквідатора аварії на ЧАЕС - близько 7 тисяч. Нема за що навіть зробити вивіску, щоб повісити на районний штаб опозиції. Так що з вулиці штаб місцевих "революціонерів" виглядає як "Ательє". Тому план виборчої кампанії Володимира Григоровича такий: разом з друзями чорнобильцями він обійде кожен двір (кількість виборців в окрузі - 151, 5 тис.).

- А це у нас селище Чулковка, тут знайшли три братські могили з жертвами "гівчиків", - продовжує екскурсію Деркач. - У 90-ті тут на кожному кроці когось розстрілювали.

Деркач має на увазі знамениту банду Немсадзе, за якою офіційно числиться 57 трупів. Гіві Джвебевіч Немсадзе з 2005 по 2010 роки перебував у міжнародному розшуку за організацію цих вбивств, а при президенті Януковичі здався в руки правосуддю і незабаром був виправданий. Всі вбивства списали на членів банди, які втекли або числяться померлими, включаючи рідного брата Гіві - Гурама. Як повідомив в суді адвокат Гіві Немсадзе, той був жертвою політичного переслідування за те, що в 2004 році організовував "правильний" хід виборів у своїй вотчині - на території нинішнього 41-го округу.

Розпитую Деркача про його головного супернико - Олександра Бобкова, за яким потужний адмінресурс. Бобкова висунула в мажоритарники Партія регіонів, сам він довгий час командував Будьоннівською райрадою, а до 2002 року займався бізнесом якраз в Будьонівці і Пролетарці, які контролювала зловісна банда.

- У молодості були знайомі заочно через дружин. Бобков тоді працював водієм на "ЗІЛі", потім в університет поступив. Хлопець він тямущий. Всі, хто виріс в цьому районі - тямущі, - хитро відповідає Деркач.

Прямуємо за межу міста - в селище Моспіно, що граничить з Пролетарським районом і який теж відноситься до 41 округу.

- Праворуч селище шахти № 6 "Капітальна", - продовжує Деркач. - Жити тут невесело. Всі нечистоти Донецька стікаються сюди, влітку сморід страшний - тут і очисні споруди, і міські відстійники.

За районом шахти № 6 проїжджаємо дачні кооперативи. Більшість з дач занедбані, оскільки електрички відмінили, а автобуси ходять не часто. Минаючи дачі, в'їжджаємо в Моспіно.

- 33 двори обійшла всіх покликала, ніхто не хоче йти, - розводить руками квартальна Валентина Ангеліна. - І на вибори, кажуть, не підемо, недобре лаються.

Деркач проводить агітаційну роботу - розповідає пенсіонерці Ангеліній пункти своєї програми: насамперед скасувати будівництво сміттєспалювального заводу в Пролетарському районі.

- Це буде другий Чорнобиль, ядерна бомба. Друге - контроль за якістю і цінами на ліки. Третє - виконання рішень судів для всіх. Потім - щоб якісно подавалися послуги на будинок, щоб ми не платили за повітря. І щоб виконавча влада виконувала, щоб ми з вами не кланялися, а просто приходили і говорили: нам належить, зробіть.

З приватного сектора в Моспіно вирушаємо в мікрорайон "великих будинків", де поруч стоять єдина 10-поверхівка, острівець двох-і п'ятиповерхівок.

- О, подивіться - бабка сидить у наметі Партії регіонів. На минулих виборах сиділа в наметі КПУ. Платять їй 50 гривень в день, - розповідає приятель Деркача, місцевий житель і теж чорнобилець Юрій, який прилучився до "агітбригади".

У дворі біля десятиповерхового стоять три голубники та гараж. На лавках п'ють пиво. Блищать свіжою фарбою гойдалки на новенькому дитячому майданчику - її спорудили спеціально під вибори представники ПР.

У Володимира Деркача з роздавальних матеріалів тільки газета Об'єднаної опозиції з портретами Яценюка і Тимошенко на першій смузі. У Деркача беруть газети. Він розповідає, що він такий же як ці люди на лавочці, і хоче пройти в Раду, щоб захищати інтереси простих людей.

- Що ви тут х ... ю займаєтеся! Хто тут в Раду зібрався, ти, чи що?! А гроші в тебе є?! Хто тебе туди пустить! - розбавляючи тираду матом лається не твереза жінка років 55.

- Я вже тут одну вибрав. Пам'ятаєте, Богатирьову вибирали? - Згадує вибори до парламенту 2002 року пенсіонер. - Вибрали? І що, допомогла? Богатирьова тепер міністр охорони здоров'я, а сусідка — ось стоїть - в Москву за кортизоном мотається. Віддає три пенсії. Раніше за "Регіони" горло дерла, а тепер проклинає.

- Ми, звичайно, за тебе проголосуємо, Володя, ми тебе поважаємо,- звертається до Деркача його знайома Валя - дружина чорнобильця. - Але тільки "регіоналів" тут ніхто не посуне, хоч ти ріж.

Деркач прославився в Донецьку в грудні минулого року. Він тоді був активістом чорнобильського голодування. Єдиний з лідерів акції не пішов на переговори з владою і не погодився взяти гроші за припинення протесту. Його в Донецькій області вважають самим міцним з опозиційних кандидатів новачків.

Разом із товаришем Миколою Ковалевським Деркач бере з багажника рулон газет і входить в перший під'їзд 10-поверхівки. На останній поверх піднімається на ліфті, звідти спускається сходами, дзвонить у двері кожної з 4 квартир на поверсі.

- Здрастуйте, прізвище моє Деркач, звуть Володимир, я кандидат на вашому округу. Висунула мене Об'єднана опозиція, але я не є членом жодної партії. Живу в Пролетарському районі, виховав трьох дівчат, маю 2 онуків. Я - один з вас, такий же. Пенсіонер, багато років відпрацював на шахті, чорнобилець. Немає грошей, щоб надрукувати програму, тому прийшов до вас сам, - каже, коли йому відкривають двері.

Люди вислуховують, дивуються. Вперше бачать, що кандидат у народні депутати прийшов знайомитися.

- Я не агітую вас голосувати за себе, я пропоную прийти на вибори і проголосувати проти того, що у нас з вами є зараз. Ця влада - вона не чесна ... - говорить Деркач.

Де ніхто не відкриває, там Деркач залишає газети Об'єднаної опозиції. Намагається засунути в поштові скриньки таким чином, щоб відразу впадала в очі бабуся з котом, "на якого переписала хату".

Обходить пішки всі під'їзди. У кожній третій квартирі йому відкривають.

- Жодного разу не послали! - щиро радіє кандидат.

Терпляче обходить ще 5 будинків.

Більшість пересічних жителів Донецька звикли обмінювати голоси на готівку, продукти і послуги. Секретар міськради Микола Левченко побудував для жителів Кіровського і Петровського районів (звідки збирається зробити крок у Верховну Раду) довгоочікуваний перехід через залізничну гілку. Тетяна Бахтєєва, подарувала першокурсникам національного університету флешки, а студентам медуніверситету - фонедоскопи та пристрої для вимірювання тиску (обидва ВНЗ розташовуються в центрі, де вона балотується). Олексій Азаров роздав людям похилого віку в своєму окрузі (Слов'янський район Донеччини) постільну білизну, а малюки отримали до 1 вересня абсолютно однакові ранці, на кожному з яких великими літерами написано ім'я дарувальника. Абсолютно офіційно в містах Донецької області органи влади роздають державні тюнери для цифрового телебачення, не забуваючи агітувати за ПР.

Тому у кожного під'їзду пенсіонеру Деркачу насамперед ставлять запитання: "А що нам за це буде? Чим ви нам можете допомогти?".

- Обіцяти нічого не можу, але намагатимуся, щоб ви і ваші діти жили краще - дістала вже ця влада, - простодушно відповідає Деркач.

Наступний пункт його агітаційної зупинки - радгосп "Донецький". Два товариша покурюють і п'ють пиво біля місцевого "Будинку культури", який не оновлюють свій фасад приблизно 40 років.

- У нас тут до 2005 року 100% голосували за "Регіони". Тоді по радгоспу ходили з автоматами Юрики. Але ці Юрики теж шохи були ("шістки" - авт.), а над ними ще люди були - Гівік, та інші. Юрій Федорович - той взагалі був звір, а Юрій Іванович той спокійніший (Ю. Ф. Сальков і Ю. І. Єлістратов - обидва з числа найактивніших членів банди Немсадзе, перший числиться зниклим безвісти, другий виправданий Київським райсудом Донецька за давністю років, за чутками - обидва на свободі - авт.). Якщо якась бійка, директор клубу говорив: "У міліцію не дзвоніть, дзвоніть Юрикам". Вони в карти виграли наш радгосп у колишнього директора. І я на них працював - скотарем на корівнику. Змусили одного роботягу копати собі заживо могилу, іншому об груди зламали приклад, ще до одного тракториста в день народження приїжджає Коля Молоток (він вважався охоронецем Федоровича і бив гумовим молотком, тому й назвали Молотком), дав п. .. - "Це тобі подарунок від Юрія Федоровича на день народження". Тоді за неправильну поведінку могли запросто бошки відбити. Потім Юрика забрав ОМОН, а тут залишився їхній чоловік. Тепер всі можуть голосувати по-різному, але Партію регіонів підтримують багато. Перед виборами об'їжджають пенсіонерів, кому цукор пропонують, кому що ще. Хто дасть більше, за того й проголосують, - розповідає Євген, чоловік років 30.

Зараз ви читаєте новину «Донецький опозиціонер-чорнобилець обходить квартири виборців, бо не має грошей на друк листівок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути