четвер, 24 січня 2008 10:17

БЮТ і НУ-НС розробили механізм застосування імперативного мандату

БЮТ і НУ-НС розробили механізм застосування імперативного мандату
Депутати Верховної Ради голова фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко й голова фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" В"ячеслав Кириленко пропонують парламенту визначити механізм застосування імперативного мандата (права політичної партії або блоку припиняти повноваження депутата, вибраного за її списком) і позбавити депутатів ряду пільг.

Про це сказано в законопроекті N 1408 "Про внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" і деякі інші закони України (щодо обмеження пільг і дострокового припинення повноважень народного депутата), зареєстрованому в Раді 23 січня.

Зокрема, автори пропонують надати вищому керівному органу партії або блоку (як правило, це з"їзд) право достроково припиняти повноваження депутатів, які не входять до складу фракції тієї політичної сили, за списком якої були вибрані.

При цьому "невходженням" депутата до фракції пропонується визначити не тільки його відмову ввійти до її складу, але й відмову брати участь у діяльності фракції або фактичну протидію її діяльності.

Питання про дострокове припинення повноважень депутата пропонується виносити на розгляд вищого керівного органа партії або блоку після відповідного повідомлення Центральної виборчої комісії й депутата, повноваження якого планують припинити.

Автори пропонують Раді встановити, що рішення про дострокове припинення повноважень у такому разі не оскаржується.

Крім цього, законопроект передбачає позбавлення депутатів рядів пільг.

Зокрема парламенту запропоновано скасувати державне забезпечення депутатів житлом на час виконання ними обов"язків народних обранців.

Замість цього запропоновано надати парламентаріям, які переїхали в Київ для виконання посадових обов"язків, право проживати в готелі за державний рахунок, але не більш, ніж 6 місяців.

Також законопроектом пропонується скасування страхування здоров"я й життя парламентаріїв за державний рахунок, обмеження розміру депутатського окладу не більш ніж 15 установленими законом розмірами мінімальної заробітної плати й позбавлення депутатів, повноваження яких припинені, права одержувати путівки на лікування.

Крім цього законопроектом передбачено скасування грошової допомоги, яку одержують депутати в розмірі 12 місячних посадових окладів у разі виходу на пенсію, а також виплату матеріальної допомоги в розмірі подвійної місячної зарплати під час відпустки.

Автори також пропонує Раді позбавити парламентаріїв права забезпечення автотранспортом, який, відповідно до чинного закону, надається їм для вирішення питань, пов"язаних зі здійсненням депутатських повноважень у рамках Києва, а також права безкоштовного користування всіма видами транспорту (крім таксі).

У пояснювальній записці автори прогнозують, що прийняття законопроекту забезпечить закріплення в Конституції права громадян на представницьку демократію (в умовах пропорційної виборчої системи) і поновить соціальну справедливість.

Існування імперативного мандата передбачено в Конституції, однак, у законодавстві не визначено чіткого механізму здійснення відповідних процедур.

Раніше голова фракції Блоку Юлії Тимошенко вніс на розгляд парламенту схожий законопроект під N 1336, однак він передбачав позбавлення депутатів меншої кількості пільг.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і НУ-НС розробили механізм застосування імперативного мандату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути