пʼятниця, 10 травня 2024 17:52

Угода про вступ України в Євросоюз не повинна мати жодних територіальних обмежень - Стефанішина

Угода про вступ України в Євросоюз не повинна мати жодних територіальних обмежень - Стефанішина
Віцепремʼєрка Ольга Стефанішина буде представляти Україну на переговорах. Фото: Pexels

Київ наполягає, що майбутня угода про вступ України в Євросоюз не повинна містити жодних обмежень щодо територіального застосування.

Під час години запитань до уряду у Верховній Раді про це сказала віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає "Укрінформ".

Жодних територіальних обмежень не було і в Угоді про асоціацію України та ЄС, хоча частини українських територій вже були окуповані Росією.

"Стосовно війни і членства в ЄС, це моя принципова позиція, яка ґрунтується на юридичних аргументах, які пов'язані з процесом підписання Угоди про асоціацію. Вона була підписана, коли Крим був анексований, коли почалися військові дії в Донецькій та Луганській областях. Але Угода про асоціацію не містить жодного слова, пов'язаного з її територіальним застосуванням, так само і договір про членство України не має містити таких обмежень", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентка Європарламенту сказала, коли почнуться переговори щодо вступу України у ЄС

Існує спеціальна процедура Єврокомісії, яка передбачає рекомендацію про здійснення діяльності в країні, де частина території не є під ефективним контролем. Так було у випадку Кіпру.

Стефанішина буде представляти Україну на першій міжурядовій конференції у червні. Вона буде виходити з того, що не може бути жодних обмежень щодо територіального застосування угоди.

"Євроінтеграція буде від Севастополя до Києва", - наголосила чиновниця.

Країни Євросоюзу планують узгодити нове поповнення спецфонду для фінансування військових поставок в Україну. Йдеться про €5 млрд.

Угода ЄС відкриває нові можливості для відшкодування постачання зброї Києву. Фонд був важливою частиною європейських військових постачань Україні.

Зараз ви читаєте новину «Угода про вступ України в Євросоюз не повинна мати жодних територіальних обмежень - Стефанішина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути