четвер, 15 березня 2007 17:13

"Зривати шапки серед молоді вважалося круто"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Віктор Тихонов каже, що восени Партія регіонів вибиратиме нових лідерів
Віктор Тихонов каже, що восени Партія регіонів вибиратиме нових лідерів

У кабінеті народного депутата від Партії регіонів 58-річного Віктора Тихонова на стіні висить портрет президента Української народної республіки Михайла Грушевського. У просторій кімнаті стоять два крісла й стіл, на якому акуратно розкладені теки з паперами.

Нардеп скаржиться на погане самопочуття. Хворіє на грип. Розмовляємо після завершення засідання парламенту. Говоримо російською. Удень опозиція на знак протесту залишила залу засідань Верховної Ради.

— БЮТ і "Наша Україна" роблять усе, аби діяти коаліції на нерви. Щоб ми зірвалися й наробили помилок, а у них з"явилися причини для перевиборів, — зітхає "регіонал". — Але вони цього не досягнуть.

Витирає очі й витягає зі шкіряного футляра масивні окуляри. Крутить їх у руках.

Під час нещодавнього блокування електрощитової в парламенті ваш однопартієць Василь Кисельов запитав у опозиції: "Хто більший бандит: той, хто шапки зривав, чи той, хто сім мільярдів украв?" (Кисельов мав на увазі Віктора Януковича та Юлію Тимошенко. — "ГПУ"). Як ви гадаєте, хто більший бандит?

— Донбас — це особливий регіон. На шахти завжди звозили зеків. Удень — це нормальна людина, а ввечері йшов шапки зривати чи ще щось. Тоді серед молоді це вважалося круто. Я сам таким займався. На дискотеці ми з хлопцями гребінці в дівчат із волосся витягали. З них такі класні ракети виходили, — Тихонов мружить очі. — Якщо людина відсиділа і судимість знята, то вона не судима. Щоб у ті часи вступити до Комуністичної партії, треба було отримати рекомендації. Їх давали, лише якщо ти людину знаєш не менш як десять років. Тоді навіть розлучення з дружиною вважалося злочином. Так от, Янукович дослужився до високої партійної посади.

"Антикризовики" обіцяли домогтися порушення кримінальних справ проти депутатів з опозиції, які блокували електрощитову. Що для цього робиться?

— Ви думаєте, чому опозиція зараз вимагає відставки Медведька й Цушка (генпрокурора та міністра внутрішніх справ. — "ГПУ")? Вони чудово знають, що правоохоронці цим займаються. І не лише цим — там багато в кого вже давно рильця в пушку, — говорить Тихонов і додає вже різкіше: — Я ще дивуюся, як вони унітази не порозбивали. Я сам зайшов у туалет — світла нема. А тут ще кореспонденти поналітали. Наче не бачили, як люди ходять у туалет!

Чи вимагатимете ви позбавити депутатів з опозиції мандатів?

— Якщо Генпрокуратура подасть до Верховної Ради заяву, ми винесемо це питання на голосування. Адже за кожен день роботи депутат отримує 900 гривень зарплати. За що, питається?

У БЮТу і "Нашої України" сумарно понад 200 голосів. Вето президента тепер подолати майже неможливо. Водночас опозиція закликає Віктора Ющенка не підписувати законів, ухвалених "антикризовиками". Що робитимете?

— Сподіваюся, в Ющенка вистачить розуму і волі думати самому. А опозиційна коаліція збіглася ненадовго. Може, на місяць. У БЮТі й "Нашій Україні" вже зараз є люди, які не згодні з учинками лідерів. Голосують проти.

Очікуєте нової хвилі перебіжчиків?

— Думаю, Юля вже сама це передбачає. Скоро знову почне казати, що депутатів купили. Але ніхто цього робити не збирається. Та й хто має такі гроші? — "регіонал" складає руки навхрест. — Уже десять чоловік на чолі з колишнім "нашоукраїнцем" Володимиром Заплатинським створили своє об"єднання. Гадаю, згодом до них приєднається чимало невдоволених депутатів.

Чи ведуться якісь переговори з опозиційними депутатами?

— Так.

Як тепер антикризовій коаліції шукати компроміс із президентом?

— Сьогодні президент каже, що все потрібно робити навпаки. Тоді давайте навпаки зробимо з президентом, тобто відправимо його у відставку. Бо він у нас не обраний, а призначений. Суд, опустивши очі, з тремтячими руками оголосив главою держави Ющенка. Ми готові були про це забути, однак нам щодня про це нагадують.

За кожен день роботи депутат отримує 900 гривень зарплати

Ми вже раз домовилися з Тимошенко. Думаю, і зараз зуміємо. Її не вистачить надовго, щоб узагалі нічого не робити. За закон про Кабмін вона захотіла посаду віце-спікера. А в неї, на щастя, багато людей, які за крісло віддадуть усе.

Як збираєтеся домовлятися з Тимошенко?

— Коли вона була віце-прем"єром, у нас були чудові стосунки. Часто приїздили до неї вирішувати питання. Але сьогодні це людина, яка просто хоче влади. Для чого, я не знаю. А Ющенко з оточенням просто не розуміють, що Юля їх укотре "кине".

Тихонов переконує, що схему підкупу народних депутатів запровадило оточення Тимошенко.

— Починали з трьох тисяч доларів, а доходили й до мільйона. Павло Лазаренко був прем"єром. Потрібно якийсь підзаконний акт для ЄЕСУ, от вони й домовлялися. Тому так важко було довести справу про сім мільярдів. Бо на ті часи закони підбивалися спеціально під їхні махінації. Наприклад, усі розрахунки за електроенергію віддавали їм. І обов"язково готівкою. Хоча  переважно діяла бартерна система.

"Регіонал" дивиться на стіл і каже:

— У нас є документи, де її допитували й по багатьох сумах вона зізналася.

Чи будуть на наступному з"їзді Партії регіонів переобирати лідера?

— З"їзд, швидше за все, буде восени. Думаю, це питання підніматиметься, і не тільки щодо лідера. Багато масштабних керівників партії пішли в Кабінет Міністрів. І їм важко зараз займатися ще й партійними справами. Вони самі це розуміють. Але сьогодні ще не час їх змінювати.

Хто зможе претендувати на лідерство?

— Свято место пусто не бывает! — сміється нардеп. — Але про конкретні прізвища зараз не йдеться. І наступників немає.

А лідерка парламентської більшості Раїса Богатирьова?

— Мабуть, що буде.

Чи є вже реальна кандидатура на посаду промовця від партії — покійного Євгена Кушнарьова?

— Поки що ні, — Тихонов спирається ліктями на стіл. — Але людину шукають. Це не так легко. Женю ретельно готували. Він і українську мову вивчав із викладачами. Треба мати чималий політичний досвід за плечима. Адже це не будь-хто, а ідеолог партії! Я знаю, що деяким людям уже пропонували цю посаду, але вони відмовилися.

У період допитів у справі про сепаратизм говорили, що у вас погіршився зір і ви потребували операції. Тоді вам заборонялося виїжджати за кордон. Чим усе закінчилося?

— Зрештою, Медведько дозволив мені виїхати. Я зробив операцію. А потім ще три. Хоча до допитів мав стовідсотковий зір, — Тихонов дивиться на окуляри, які лежать на столі. — У мене після того і пухлину виявили, зробили  операцію. От скоро знову поїду на обстеження.

Тихонов до Києва остаточно досі не перебрався. Вихідні проводить у Луганську, з родиною. У столиці живе або в готелі, або в орендованій трикімнатній квартирі на Подолі. Каже, що винаймає її разом з однопартійцем Олександром Єфремовим.

— У мене п"ять онуків і троє дітей, — перераховує Тихонов. — Дві доньки і син. Усі працюють на банківській службі.

Одяг нардепові купує дружина. Друзі на 50-річчя подарували годинник. Він коштує $2,5 тис. Тихонов зізнається, що йти у народні депутати не хотів і задоволення від цієї роботи не отримує.

1949, 5 березня — Віктор Тихонов народився в с. Щотове Ворошиловградської
(тепер — Луганської) області
1978 — закінчив економічний факультет Ворошиловградського машинобудівного інституту
1986 — голова профкому виробничого об"єднання "Ворошиловградтепловоз"
1988 — секретар парткому ВО "Ворошиловградтепловоз", перший секретар Луганського міськкому партії
1990 — депутат Верховної Ради
1995 — перший заступник голови Луганської облдержадміністрації
1998 — голова Луганської облради
1999 — закінчив Луганський інститут внутрішніх справ, за фахом — юрист
2002 — голова Луганської обласної ради
2004, 2006 — депутат Верховної Ради
Одружений. Має сина і двох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Зривати шапки серед молоді вважалося круто"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути