вівторок, 06 лютого 2018 07:40

Злочевський прилітав в Україну

Власник газодобувної групи "Бурісма холдинг" 51-річний Микола Злочевський кілька днів перебував в Україні. Про це стало відомо 1 лютого.

Злочевський був народним депутатом трьох скликань, міністром екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова, заступником секретаря Ради нацбезпеки й оборони за президента Віктора Януковича. Власник найбільшої приватної газовидобувної компанії України "Бурісма". Його статки оцінюють у $97 млн.

У серпні 2014-го прокуратура відкрила кримінальну справу про незаконне збагачення. Нібито фірма Злочевського ухилялася від сплати податків на 1 млрд грн. Суд арештував кілька десятків свердловин у п'яти областях. 16 січня 2015 року Генпрокуратура оголосила екс-міністра в розшук. Арештували $23 млн із рахунків його компанії у Великій Британії. Згодом Злочевського зняли з розшуку. Кошти розблокували. У серпні 2017-го справу закрили.

Другу справу проти Злочевського прокуратура відкрила за фактом зловживання службовим становищем. Чиновники його міністерства у 2010–2012 роках нібито видавали спеціальні дозволи на користування надрами підприємствам, пов'язаним із Злочевським. Далі справу вели детективи Антикорупційного бюро. У серпні торік її закрили, бо не довели факт злочину, говорить керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Позаторік компанії президента Петра Порошенка і його друзів народного депутата Ігоря Кононенка й заступника секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олега Гладковського на понад 100 млн грн купили газу у фірми "Парі". Вона входить до компанії "Бурісма". 23 грудня 2016 року Злочевський зустрічався з Ігорем Кононенком. Вечеряли в ресторані "Плачутта" в австрійському Відні.

— Злочевський офіційно відкупився від однієї справи — про несплату податків. Заплатив кілька десятків мільйонів у бюджет. Другу — завалили НАБУ і Генпрокуратура, — каже політичний експерт 43-річний Олександр Палій.

— Він повернувся в Україну владнати свої бізнес-справи. Але швидко втік. Боїться, що проти нього порушать ще щось. Можливо, хоче продати свій бізнес. Вартість його падає, бо з членами команди Януковича не хочуть працювати. Щоб міністри з уряду Азарова не могли вести у нас бізнес, потрібно було 2014 року одним рішенням конфіскувати статки керівництва Партії регіонів, наближених до Януковича людей. Але політичний клас побоявся це зробити.

Зараз ви читаєте новину «Злочевський прилітав в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути