четвер, 18 лютого 2021 07:40

"Зеленський шукає гроші. У Росії й Китаю просити не може, Захід не дасть"

Автор: PRESIDENT.GOV.UA
  Президент Володимир Зеленський з дружиною Оленою роблять запис у книзі гостей у Великій мечеті шейха Заїда 14 лютого під час візиту в Об’єднані Арабські Емірати. Перша леді вбралася в націо­нальний одяг тамтешніх жінок
Президент Володимир Зеленський з дружиною Оленою роблять запис у книзі гостей у Великій мечеті шейха Заїда 14 лютого під час візиту в Об’єднані Арабські Емірати. Перша леді вбралася в націо­нальний одяг тамтешніх жінок

— На всіх міжнародних зустрічах я закликаю інвестувати в Україну. Наша держава має величезний потенціал: геополітичне положення, природні ресурси, освічені люди. Наші народи мають багато контактів, більш дружніми і теплими повинні бути й економічні. Упевнений, разом можемо втілювати великі проєкти, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський на зустрічі зі спадкоємним принцом Абу-Дабі, шейхом 59-річним Мухаммадом бін Заїдом Аль Нагаяном 14 лютого. В Об'єднані Арабські Емірати глава держави прибув із дводенним робочим візитом. З дружиною 43-річною Оленою Зеленською прилетіли на день раніше. У медіа про запланований візит не повідомляли.

12 лютого в Абу-Дабі приземлився літак "Гольфстрім Джі 450", яким користується народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" Тарас Козак. Вилетів туди з білоруського Мінська, написав журналіст Михайло Ткач у фейсбуку. Ні Козак, ні його найближчі соратники не покидали Україну в лютому, кажуть у Держприкордонслужбі. Борт нібито орендували громадяни Білорусі, які організовують концерти в ОАЕ. Хто був на літаку — невідомо.

2 лютого Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони про персональні санкції щодо Козака та восьми його компаній. Закрили його канали "112", "Зік" та "Ньюзван".

— Торік у січні Зеленський в Омані нібито міг таємно зустрітися з представником президента РФ, колишнім директором ФСБ 69-річним Миколою Патрушевим, писали в розслідуванні журналісти програми "Схеми". В Офісі президента це заперечували. Туди Зеленський літав із дружиною у відпустку. Офіційно провів дві зустрічі з посадовцями. А повернувся з Оману тим же чартером, яким туди прибув Патрушев.

— Ключовою в поїздці в Оман була ймовірна зустріч із представниками Росії. Історія про зустріч з офіційними особами там — собача пісня. Щось мали пояснювати. А зараз справді відбулися переговори на найвищому рівні. Але є запитання: чому поїхав Зеленський? — говорить політолог 43-річний Віктор Таран.

— Якщо спілкуються перші особи, значить, ставки високі. Переговори стосувалися співробітництва у сільському господарстві. ОАЕ анонсували великі інвестиції з можливим відкриттям кредитної лінії. Минулого тижня місія Міжнародного валютного фонду відмовилася надавати кредит приблизно на таку ж суму. Збіг? Не вірю.

Зеленський гарячково шукає гроші. До вересня країна має погасити борги за зовнішніми і внутрішніми кредитами на понад 16 мільярдів доларів. У бюджеті їх нема. І якщо ми не знайдемо їх найближчим часом, на країну чекає фінансовий колапс.

На початку грудня 2013-го Віктор Янукович опинився в такій же ситуації. Казна пуста, МВФ грошей не давав, ЄС і Росія поставили переговори на паузу. Китайці за відкриття ринку землі й надання їхнім фірмам земель пообіцяли кредит від 10 до 15 мільярдів. Але переговори завершились нічим.

Минуло сім із половиною років, а історія, здається, повторюється. Казна пуста. Через провал у боротьбі з корупцією МВФ відмовляє у траншах. Після "Мотор Січі" (2016 року китайські інвестори купили 56% акцій підприємства "Мотор Січ" у Запоріжжі. Але на акції суд наклав арешт з ініціативи СБУ. Інвестори подали на Україну в Міжнародний арбітражний суд з вимогою відшкодувати $3,6 млрд. — ГПУ), китайці грошей не дадуть. Тому Зеленський починає переговори з Еміратами. Домовленості могли бути такі самі — гроші в обмін на преференції при відкритті ринку землі, яке відбудеться влітку.

Фінал цієї історії важко передбачити. На перший погляд, історія для України позитивна. Зеленський виконає фінансові зобов'язання за рахунок української землі. Але це разова інвестиція. До того ж є ризик убити мале і середнє фермерство в тих регіонах, куди зайдуть арабські інвестиції. У перспективі українське сільське господарство від цього програє.

— Просто поїхати відпочивати, коли падає рейтинг, для президента погано. А відпочити і попрацювати — більш-менш, — каже політолог Олексій Голобуцький, 44 роки.

— Офіс глави держави робить так, щоб поїздка виглядала пристойно. Та це не міжнародна політика. Після Оману ми теж чули про багатомільярдні контракти. Тема погуділа і забули. Так буде і тепер. Які контракти, коли весь світ перебуває в економічному занепаді? Цей візит не можна подавати як прорив. Проривним візитом була б зустріч з американським президентом Джо Байденом.

Україна може бути цікавою для будь-якої країни, якщо створимо умови. Їх не так багато: нормальна податкова система, суд, закон про захист приватної власності, інвестицій. І сюди підуть мільярди. Поки ми цього не зробили, є привабливіші варіанти у світі, де можна заробити гроші.

Щодо Тараса Козака можуть бути кілька варіантів. Або йому дають можливість згорнути свої справи і про все це забути. Або за якийсь відкат створить новий канал і через кілька місяців перезапустить пропагандистський проєкт. Найгірший варіант: Козак скористався літаком, щоб передати Зеленському погрози від Росії, щоб не тиснув на Медведчука. Інакше почнеться загострення на Донбасі. У Зеленського два варіанти: або дотискає, або дає задню. Домовлятися нема про що.

3 мільярди доларів — на таку суму підписала українська делегація на чолі з президентом меморандумів та контрактів з Об'єднаними Арабськими Еміратами. Домовилися уникати подвійного оподаткування та запобігати ухиленню від податків на доходи; про взаємне визнання національних посвідчень водія; заохочення іноземних інвестиції у сільськогосподарське виробництво України.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський шукає гроші. У Росії й Китаю просити не може, Захід не дасть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути