Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 07:46

"Зеленський грається з демократією"

Автор: УНІАН
  Президент Володимир Зеленський виступає зі щорічним посланням до Верховної Ради 20 жовтня. Нагадує про опитування, яке має відбутися 25 жовтня, в день виборів
Президент Володимир Зеленський виступає зі щорічним посланням до Верховної Ради 20 жовтня. Нагадує про опитування, яке має відбутися 25 жовтня, в день виборів

— 25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п'ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті, про що сперечаємось із друзями, батьками або таксистами. Про що нас раніше ніколи не питали, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський у відео­зверненні 13 жовтня.

Протягом трьох днів озвучив п'ять запитань. Чи підтримують українці довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах, створення вільної економічної зони на Донбасі, скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізацію медичного канабісу та чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом (1994 року США, Велика Британія і РФ гарантували Україні безпеку в обмін на без'ядерний статус. Пізніше до меморандуму приєдналися Франція і Китай. — ГПУ).

Опитування оплатять меценати, а проводитиме громадська організація поза виборчими дільницями, сказали в парламентській фракції "Слуга народу".

— Влада використовуватиме це в політичних цілях. Скажуть: бачите, ми з народом спілкуємося, — говорить правник 62-річний Віктор Чумак.

— Пряме народовладдя — це ж ідея "Українського вибору" Віктора Медведчука (голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя", проросійський політик, кум російського президента Володимира Путіна. — ГПУ). Так можна маніпулювати думкою громадян. Виборець у багатьох питаннях не розуміється. Тому й обирає депутатів, президента, щоб вони визначали курс країни, стратегію розвитку.

Питання в опитуванні — щоб відволікати увагу. У "Слуги народу" немає шансів у великому місті отримати свого мера і більшість. Хочуть хоч якось підняти явку. Кажуть, це робитиме громадська організація за гроші меценатів. Значить, президент є першим кандидатом на довічне ув'язнення. Бо це і є корупція.

Опитування не матиме юридичних наслідків. Повідомляли, що його проводитимуть біля дільниць. А якщо зайдуть на дільниці, треба звертатися до поліції. Нехай складають протокол. Бо це порушення виборчого законодавства, яке чітко передбачає — хто може там перебувати. Наприклад, спостерігачі й виборці.

— Владі потрібна висока явка. Тож опитування — засіб підвищити зацікавленість, — каже політичний оглядач Леонід Швець, 56 років.

— Свинство цієї технології в тому, що нікому не потрібні відповіді. Запитують лише для того, щоб приманити виборців. Схоже, Зеленський не розуміє, що гратися з виборами не можна.

Ми в родині про зменшення Верховної Ради, марихуану, а тим більше — Будапештський меморандум не розмовляємо. Може, президент про це говорить зі своєю дружиною?

Зеленський згадав про наступні опитування. Мовляв, давайте ще. То нехай відкриє петиції на сторінці президента України. Там питань до влади багато. Можна читати статті журналістів, у яких постійно виникають запитання. Наприклад, чому в Офісі президента з'явився Олег Татаров (до 2014-го був начальником Головного слідчого управління МВС. Курирував кримінальні провадження проти Автомайдану й активістів. Заявляв, що міліціонери не застосовували зброї, а майданівці самі стріляли у своїх. — ГПУ). Нехай читає фейсбук.

Він грається з демократією і створює загрози для неї.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський грається з демократією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути