пʼятниця, 30 вересня 2011 07:00

"Закриття "Феофанії" додасть усім дві копійки до пенсії"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Голова бюджетного комітету Верховної Ради Валерій Баранов: ”Навіщо обласна державна адміністрація? А районна? Сьогодні вони виконують функції парткому тієї партії, що при владі”
Голова бюджетного комітету Верховної Ради Валерій Баранов: ”Навіщо обласна державна адміністрація? А районна? Сьогодні вони виконують функції парткому тієї партії, що при владі”

Голова бюджетного комітету нардеп-"литвинівець" 54-річний Валерій Баранов виходить у парк біля Верховної Ради. Сідаємо на лавку під деревами. Од вітру падають і розсипаються каштани. Баранов не зважає. У запалі махає покресленими ручкою аркушами з цифрами бюджету 2012 року.

На кого розрахований цей бюджет?

— Якщо грубо — на проїдання. 90 процентів — це зарплата лікарів, учителів, оплата енергоносіїв та утримання апарату управління. На розвиток щось виділяють, тільки коли будують серйозні об'єкти в Києві чи для Євро.

Проект бюджету передбачає збільшення витрат на Генпрокуратуру, Міністерство внутрішніх справ, медичне обслуговування чиновників.

— Чим ближче до виборів, тим популярніша позиція Петра Симоненка: забрати й поділити. Ми якось рахували: якби ліквідувати відпочинок депутатів, закрити "Феофанію" (номенклатурна лікарня в Києві. — "ГПУ"), а я підтримую такі ініціативи, то це дало б усім іншим дві копійки до пенсії. Тож не варто перебільшувати.

Тобто ви виправдовуєте існування всіх цих санаторіїв, дач, гаражів із лімузинами. Як це обґрунтувати простому українцеві?

— Я за те, щоб усе це продати й забути, як кошмарний сон. Я теж не розумію, що таке ДУСя й навіщо ми це утримуємо (Державне управління справами, що керує державними резиденціями, санаторіями, угіддями для посадовців найвищого рангу. — "ГПУ"). Президенту цей мотлох не потрібен, і він ним не користується. Половина депутатів ніколи в ці санаторії не їздили і їздити не будуть.

Якось поламав пальці на руці й сходив до "Феофанії". Простояв годину в черзі, плюнув і пішов у приватну лікарню. Потім ходив туди із серцем. Побачив, чим мене збираються лікувати, розвернувся й поїхав на операцію до Ізраїлю.

То в чому проблема? Щоб відмовитися від тих же депутатських "оздоровчих", навіть не треба проводити реформ.

— Така постанова в Раді не пройде. Більшість депутатів мають похилий вік, сидять там із 1990-х. Не думаю, що вони проголосують проти особистих інтересів. Хоча скоротити витрати на пільги треба бодай для того, щоб не дратувати простих людей.

Ви ставите правильні запитання. Але все це — ось стілечки від загального обсягу проблем, — показує пальцями. — Ефекту не буде. Треба боротися не з наслідком, а з причиною.

Давайте про причини. Як із ними борються, щоб люди побачили, що справді йде боротьба?

— Проект бюджету на 2012-й — це результат 20-річної балаканини й популізму. Треба змінити всю систему. Брєд — комуністичними методами керувати ринковою економікою. Потрібна адміністративно-територіальна реформа, щоб організувати ефективну структуру держави, без зайвих ланок. На практиці це виглядає так. Я малюю піраміду управління: парламент, президент, Кабмін, усі відомства та органи влади. Потім приводимо цю піраміду до світових стандартів — викреслимо половину контор, які нікому не потрібні. Навіщо обласна державна адміністрація? А районна? Сьогодні вони виконують функції парткому тієї партії, що при владі.

Тільки дуже роздутого парткому.

— Звісно. Апарат ще й виріс у чотири-п'ять разів.

Чому не почали з адміністративно-територіальної реформи?

— Це до кого питання?

До вас, як представника більшості.

— Треба спитати в Комітеті з економічних реформ при президентові. Там народжуються ці ініціативи. Більше того, говорять, що в нас іде другий етап адмінреформи. Насправді ж не було першого і не йде другий.

Люди зрозуміли б політику затягування поясів, якби не бачили розкошів, у яких живуть чиновники. Ось, біля парламенту будують грандіозний вертолітний майданчик. Статки Ахметова й Фірташа за рік зросли вдвічі.

— О-о-о! — відводить погляд Баранов. — Є речі, які нічим крити. В країні є дуже бідні, просто бідні та багаті. Середнього класу нема.

Мер Сум Геннадій Мінаєв обізвав цей бюджет нецензурним словом. Що не подобається місцевому самоврядуванню?

— Те саме, що було 10 і 20 років тому. Держава тупо не фінансує делеговані самоврядуванню повноваження — зарплату працівникам освіти, культури, медицини, соцзахисту. І не тільки тому, що грошей немає. А й тому, що усі покоління людей, які сиділи в цій будівлі, — киває на Раду, — наприймали купу законів, які тепер ні в кого немає мужності скасувати. У нас кожен третій — пільговик. У жодній країні такого нема. Що таке "діти війни"? Це Олександр Мороз їх придумав. А де взяти 13 мільярдів для них? Моя мама, їй 87 років, її ганяли в Німеччину, питає: "Какой вклад в победу внесли дети войны?". Давайте "онуків війни" придумаємо. Людей обманули, й вони зараз обурюються, ходять по судах. Колись хтось мав би це почати скасовувати чи хоча б проводити інвентаризацію. Певно, будуть невдоволені. Хтось їздить безкоштовно в автобусі, а завтра не буде.

Ви про воїнів-афганців, які штурмували Верховну Раду 20 вересня?

— Я не кажу, що в афганців треба забрати соціальні гарантії. Треба провести інвентаризацію. Набратися мужності й сказати: "Стоп, хлопці!". Є святе — учасники бойових дій, чорнобильці, інваліди-візочники. Усі інші — маєте руки-ноги, йдіть заробляйте. А держава має створити умови для цього.

За вашими оцінками — скільки бюджетних коштів розкрадають?

— Ха! — підскакує. — Статистики ж нема!

За вашими відчуттями.

— Скажу так — багато. Крадуть на кожному перерозподілі, на кожному етапі. Тому треба зробити якомога менше таких "сходинок".

Виглядає, що керівництво держави розуміє реформи, як стукання кулаком по столу "всіх звільнити, посадити". Толку від цього ніякого.

— Ситуація така, — зітхає. — Механізм державного управління забюрократизований і неефективний. Корумпований і не завжди професійний. Соціальний захист — безадресний. Житлово-комунальне господарство збиткове і, фактично, обслуговує приватну власність за рахунок усіх, і навіть селян. У нас фактично нема окремих проблем. Усе робиться не-пра-виль-но! І так 20 років. Настав час скласти план дій. Реформи мають готувати професіонали. Усе має вкластися в голови людей та керівників. Є закон про Житловий кодекс, що несе велику користь. Його не прийняли, бо люди не зрозуміли, опозиція заплювала. Наговорили масу дурні — що виселятимуть рішенням жеку, якщо не платити квартплату. Відкрив недавно журнал "Народний депутат", там на тему ЖКГ виступив заступник одного губернатора. Я дзвоню заступнику міністра ЖКГ Григорієві Семчуку: "Михалич, — кажу. — Його треба негайно вигнати з роботи. Він — балбєс!". А він: "Валєра, у мене таких 95 відсотків". Їх зараз призначають за партійним принципом.

Як зняти напругу в суспільстві?

— Потрібна відвертість влади. Правильно, якби президент вів діалог із суспільством повз своє оточення. Якщо він набереться мужності проаналізувати етап, який ми пройшли, та зробить серйозні висновки, у нас є шанс.

 

Дев'ять років керував Бердянськом

Валерій Баранов за фахом інженер-механік. Працював у міськкомі комсомолу, начальником цеху на заводі Південгідромаш.

У 1990-х пішов у бізнес. Його фірма "Аванта" займалася виробництвом харчів, нерухомістю, готельним бізнесом.

1998-го виграв вибори мера Бердянська. Двічі переобирався, але 2007 року залишив посаду задля роботи народним депутатом. Пройшов у Верховну Раду за списком Блоку Литвина під №6.

Із дружиною Наталією виховали двох доньок: 34-річну Марину та 13-річну Ольгу. Старша керує батьковим готелем "Дюна" в Бердянську Запорізької області.

У юності Валерій Баранов грав на ударних у джазовій музичній групі. Коли став нардепом, закінчив у Києві школу гри на ударних інструментах. Із 2001-го організовує на батьківщині джазовий фестиваль.

 

Зараз ви читаєте новину «"Закриття "Феофанії" додасть усім дві копійки до пенсії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути