четвер, 27 вересня 2012 10:32

Спецтема: Закон про наклеп

Законопроект про наклеп не можна відкликати

Автор: фото з сайта www.svobodanews.ru
  Володимир Фесенко: ”В оточенні глави держави взяли гору ті, хто був проти закону про наклеп”
Володимир Фесенко: ”В оточенні глави держави взяли гору ті, хто був проти закону про наклеп”

Народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський запропонував за наклеп карати штрафом від 3,4 до 8,5 тис. грн, виправними роботами або ув'язнювати на два роки. За законопроект 18 вересня в першому читанні проголосували 244 нардепи. Позавчора "регіонал" заявив, що відкликає цей документ.

— Журавський не випадково прийняв рішення про відкликання законопроекту. Він почув мою точку зору і точку зору своїх однопартійців. Такі рішення приймати поспіхом не можна, — каже 25 вересня президент 62-річний Віктор Янукович, який перебував у Нью-Йорку.

— У цій ініціативі Журавського спрацювали не стільки раціональні стратегічні інтереси, скільки інстинктивні та емоційні, — вважає політолог 53-річний Володимир Фесенко. — У багатьох народних депутатів із журналістами пов'язані негативні емоції, а під час виборів це загострилося. Чимало представників влади сприймають кореспондентів як отруювачів свого життя — адже політики частіше стають жертвами публікацій, ніж героями. І журналістів треба поставити на місце.

Чи депутати-"регіонали" могли голосувати за таке рішення без згоди президента?

— Для Януковича це — дрібниці. Думаю, він і не знав про існування цього законопроекту. Я спілкувався з однією поважною людиною з Адміністрації президента. Вона сказала, що не розуміє як появився цей законопроект. Реакція на нього частини суспільства була досить жорсткою, і люди, що мають доступ до президента, порадили йому вплинути на відкликання законопроекту. А те, що він оголосив це в США, — показує не тільки Україні, а й американцям, що глава держави реагує на громадську думку.

Хто стоїть за законопроектом Журавського?

— Формально — сам Журавський. Однак, прихильники такої ініціативи знаходяться в більш високих кабінетах. Але політики, які мислять стратегічно і далекоглядно, розуміють негативні наслідки подібних рішень, зокрема — збурення в суспільстві, незадоволення журналістів, створення негативного інформаційного приводу, який б'є по президентові. Тому в оточенні глави держави взяли гору ті, хто був проти закону.

Заявою про відкликання законопроекту Журавський закрив цю тему?

— Ні. У нас багато прикладів, коли та чи інша законодавча ініціатива виринає через роки. Її реанімують і надають нове дихання.

Законопроект не можна відкликати

"Регіонал" Віталій Журавський не може відкликати законопроект про наклеп, каже перший заступник голови регламентного комітету Верховної Ради, "бютівець" 55-річний Сергій Сас:

— Журавський мав би право відкликати зареєстрований ним у парламенті законопроект до включення його в порядок денний. На всіх інших стадіях суб'єкт законодавчої ініціативи не має можливості це зробити. Документ уже є власністю Верховної Ради. Він проходить розгляд за встановленою процедурою. Тепер законопроект треба розглядати у другому читанні. Потрібно внести пропозицію, щоб його відхилили. Якщо Михайло Чечетов махне рукою, так і буде.

 

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про наклеп не можна відкликати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути