пʼятниця, 03 березня 2017 07:35

"За кожного пацієнта лікар отримуватиме гроші"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: ”Медики матимуть фінансування і зарплату залежно від того, скільки в них є пацієнтів і як вони їх супроводжують”
Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: ”Медики матимуть фінансування і зарплату залежно від того, скільки в них є пацієнтів і як вони їх супроводжують”

— По всій країні за безкоштовні ліки з людей брали гроші. Лікарні отримували медикаменти і, на жаль, продавали аптеці, аптека збувала пацієнтам, і вони несли в лікарню. Зараз вимагаємо, щоб для пацієнтів була доступна інформація про наявність безкоштовних медикаментів. Люди вже заплатили за них своїми податками, — розповідає виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я 54-річна Уляна Супрун.

Зустрічаємося 23 лютого о 13:45 в конференц-залі Міністерства охорони здоров'я на вул. Михайла Грушевського в Києві. Міністр запізнюється на 15 хв. Приходить із прес-секретарем.

— Руки холодні. У вас теплі, — вітається Уляна Супрун.

Кладе на стіл мобільний телефон із тризубом на червоно-чорному тлі. Розмовляємо годину.

За розпочатою в медицині реформою державні "гроші ходитимуть за пацієнтом". Як ця система працюватиме?

— Нова концепція фінансування системи охорони здоров'я — лише частина реформи. Але зараз усі говорять саме про це.

Наша мета, щоб усі українці мали доступ до якісних медичних послуг. Один із кроків на шляху до цього — зміна системи фінансування. У свого сімейного лікаря люди зможуть безкоштовно отримати послуги.

У цьому й наступному році переходимо на другий рівень — лікарні й спеціалізовану допомогу. 2019-го запустимо систему з первинною, вторинною і третинною високоспеціалізованою допомогою, яка стане фінансово доступна для пацієнтів.

З 1 липня українці вільно обиратимуть своїх сімейних лікарів — без прив'язки до місця реєстрації. Пацієнт і лікар підпишуть договір на рік. За кожного пацієнта медик отримуватиме гроші. Таким чином лікарі матимуть фінансування і зарплату залежно від того, скільки в них є пацієнтів і як вони їх супроводжують. Буде інший рівень відповідальності. Чому це називається "гроші йдуть за пацієнтом"? Бо державні кошти підуть до лікаря, з яким пацієнт підпише договір.

Ліки будуть безкоштовні?

— 2018 року мінятимемо систему на вторинній ланці. Гроші знову йтимуть за пацієнтом. Тобто, коли людина звертатиметься до лікарні, то послуги напряму оплачуватимуться з державної ­страховки. На високоспеціалізованому рівні це буде 2019-го.

Відшкодовувати вартість ліків на амбулаторному рівні почнуть із 1 квітня. Пацієнт отримує від сімейного лікаря рецепт на препарати від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми або діабету другого типу. І в аптеці зможе безкоштовно отримати найдешевші ліки. Якщо захоче дорожчий препарат, муситиме сплатити різницю у цінах.

Ще одне — державні закупівлі через міжнародні організації. Щороку закуповуємо вакцини для дітей, ліки для хворих на ВІЛ-СНІД, гепатит С, онкохворих дітей і дорослих, медичні засоби і ліки для екстреної допомоги, для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. На 2017 рік у бюджеті на це передбачено 5,9 мільярда гривень. Це на 2 мільярди більше, ніж торік.

Цих грошей достатньо?

— Ні.

Скільки потрібно?

— 20 мільярдів.

Отже, люди недоотримають певну кількість ліків. Як виходити із ситуації?

— За бюджетні гроші маємо забезпечити армію, інфраструктуру, освіту, екологію. Держава не має можливості на ліки дати 20 мільярдів гривень.

Що це означає на практиці?

— 5,9 мільярда мусимо розподілити на 37 програм.

В Україні близько трьох тисяч осіб із рідкісними захворюваннями. Вони мають цілком нормальне життя, коли забезпечені ліками. Коли не мають — помирають. Більшість із них — діти. Мусимо забезпечувати їм життя. На 100 відсотків покри­ваємо орфанні (рідкісні вроджені або набуті. — ГПУ) захворювання. Це величезні гроші. Майже ніякі держави не забезпечують цього.

16 тисяч українців з інфарктами потребують стентування (операція, під час якої в серцеву артерію вводять стент. Це — циліндрична конструкція із металевого сплаву чи пластику для підтримки стінки артерії. — ГПУ). Торік змогли закупити лише 7,5 тисячі стентів. 2017-го придбаємо майже удвічі більше.

Тільки на дорослих онкохворих потрібно 3 мільярди гривень.

Як працюватиме державна страхова медицина?

— З липня українці вибиратимуть свого сімейного лікаря. На перший візит він записує пацієнта у реєстр. Пацієнт не мусить нічого робити — лише піти до лікаря.

Цьогоріч має завершитися формування госпітальних округів?

— Зараз іде адміністративний розподіл. Лише на картах рисуємо — і все. Ніхто нічого не закриває. Тільки дивимося. Це роблять обласні ради. Вони вирішують, де будуть госпітальні округи, скільки їх буде і які. 14 областей надали свої проекти, 10 — працюють над ними.

Коли завершимо першу частину, будуть створені госпітальні комісії. До них увійдуть представники області і районів. Вони визначатимуть, які лікарні, які реабілітаційні та паліативні центри будуть в окрузі. Це друга фаза.

Третя — реорганізація. Можливо, треба буде переводити персонал з одного місця на інше. Ймовірно, доведеться відкрити більше амбулаторій, перепрофілювати якусь поліклініку на реабілітаційний центр. Вони готуватимуть інвестиційні проекти. Ми допоможемо фінансово. 2018-го закладаємо у бюджет гроші на це. Всі області мають пройти три фази. Зараз — на першій.

Щотижня у різних регіонах проходять мітинги проти госпітальних округів. Чому виникає спротив?

— Люди бояться змін. Часом їх агітують на це ті, хто заробляв гроші на системі охорони здоров'я. Після завершення реформи вони не матимуть з неї нічого.

Не пояснює суть змін людям і місцева влада.

Головне — визначити маршрут пацієнта до медичного закладу. Я живу в Києві. Повинна мати доступ у межах 60 хвилин до закладу інтенсивного лікування. Держава мусить гарантувати це кожному українцю. Треба зорганізувати мережу лікарень, амбулаторій, діагностичних і реабілітаційних центрів. Щоб люди могли за певний час дістатися до них. Адже охорона здоров'я — це не лише лікарня. Це — дороги, громадський транспорт, розташування підстанцій "швидких", аби могли доїхати вчасно. Місцева влада має думати про госпітальні округи як комплекс.

Також важливо говорити про якість медичних закладів. Є вимоги — скільки операцій хірург має робити щороку, щоб підтримувати свою кваліфікацію, скільки пологів повинен акушер провести. Багато лікарень і поліклінік не дотримуються цих норм.

У Верховній Раді прозвучала цифра — в країні не вистачає 21 тисячі лікарів. Тільки торік 4500 медиків виїхали за кордон. Для впровадження реформи їх достатньо?

— В Україні більше лікарів на 10 тисяч населення, ніж у будь-якій країні світу. Але чи це правильні спеціальності? Ні. Нам потрібно більше лікарів загальної практики — замість вузькоспеціалізованих. Більше сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів.

Продала будинок у Нью‑Йорку

Уляна Супрун очолює Міністерство охорони здоров'я з липня 2016-го. За рік до того з чоловіком Марком отримали українське громадянство. Подружжя переїхало в Київ з американського Нью-Йорка 2013-го. Продали там будинок.

Уляна народилася у США, Марко — в Канаді. Родини обох виїхали з України після Другої світової війни. Уляна — медик за фахом. Марко — політолог, філософ і сценарист.

Під час помаранчевої революції допомагали організовувати мітинги на підтримку України — у Вашингтоні та Нью-Йорку. Коли спалахнув Майдан, Уляна працювала в його медичній службі.

— З дому виходжу на роботу о сьомій і повертаюся десь об одинадцятій годині вечора. На вихідних майже так само, — каже Уляна.

Дітей не мають.

Зараз ви читаєте новину «"За кожного пацієнта лікар отримуватиме гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути