пʼятниця, 07 грудня 2018 05:25

Усі президенти про це говорили. А Порошенко зробив

Автор: www.facebook.com/petroporoshenko
  Президент Петро Порошенко: ”Московські фсбшники та церковники — хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах — намагалися зірвати надання томосу ­Україні. Але Господь був із нами”
Президент Петро Порошенко: ”Московські фсбшники та церковники — хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах — намагалися зірвати надання томосу ­Україні. Але Господь був із нами”

Надворі грудень, наближається час різдвяно-новорічних свят. У цьому місяці буде 11 вихідних і "червоних днів календаря". Але осібно в цьому ряду стоятиме інша визначна дата — подія, якій ще належить відбутися.

Це Об'єднавчий собор українських православних церков, який відбудеться у тисячолітньому храмі святої Софії в Києві й обере предстоятеля єдиної церкви. Новообраний митрополит поїде до Стамбула, співслужитиме із Вселенським патріархом Варфоломієм та отримає від Матері-Церкви томос про автокефалію Помісної церкви.

Наближається справді історична подія. Адже за всю 1030-річну історію православ'я на наших землях Українська церква вперше отримає офіційно підтверджену самостійність.

Про Українську помісну церкву, яка була б автокефальною й канонічною, говорили всі українські лідери з часу здобуття незалежності. Крім, звісно, Януковича. Однак досі ця мета виглядала політичною фантастикою. Перетворити її на реальність спробував Віктор Ющенко. Та і йому, зосередженому на історичній політиці, не вдалося подолати й десятої частини того шляху, який пройшов Петро Порошенко.

Тепер немає сумнівів, що Україна отримає церковну автокефалію.

29 листопада Священний синод Вселенського патріархату на Фанарі ще більше наблизив "день Т" — томосу. Затвердили текст томосу. Синод схвалив проект cтатуту для Помісної церкви України. Прийняли рішення про скликання Об'єднавчого собору, дату якого назвуть окремо.

Про томос згадано в комюніке за підсумками Синоду ВП, однак наразі текст грамоти є непублічним. Кажуть, він умістився на трьох сторінках. Розкриють його лише під час вручення предстоятелю єдиної церкви, якого належить обрати в грудні на зібранні архієреїв УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і митрополитів УПЦ Московського патріархату, які є прибічниками української незалежності. Про це розповів журналістам у Стамбулі радник президента України Ростислав Павленко, директор Інститут стратегічних досліджень.

— Томос це — грамота про нашу духовну незалежність. Українська церква стає однією з 15 самостійних православних церков, із яких складається Вселенське православ'я, — каже у телезверненні президент Петро Порошенко 29 листопада.

На його переконання, надання Українській церкві автокефалії — подія, співставна з референдумом про державну незалежність України 1 грудня 1991 року.

За президентства Порошенка робота з наближення "дня Т" тривала значно довше, ніж може здатися.

Вона почалася задовго до початку виборчої кампанії. І найскладніший етап цієї роботи — переговори і з Фанаром, і з представниками різних українських церков — провів президент України.

У квітні 2018-го, коли відбулася зустріч Порошенка і патріарха Варфоломія та було погоджено "дорожню карту" здобуття томосу, цей процес вийшов на поверхню після досягнення домовленостей на непублічному рівні.

Пошук протидії українській автокефалії на засіданні Ради безпеки РФ під головуванням Путіна ще раз засвідчив: Москва докладала й докладатиме всіх зусиль, щоб в Україні не було своєї церкви. Як одного з основоположних елементів національної незалежності.

Політолог Олександр Палій стверджує, що Порошенко не лише мав право втручатися в церковну політику, а й був зобов'язаний це зробити. Адже РПЦ фактично є частиною російської політичної системи. Гібридна агресія Москви проти України здійснюється і через військові дії на Донбасі та в Криму, через економіку й інформаційні атаки, і через Російську церкву та її філіали.

Показовим було рішення Російської православної церкви в Україні на чолі з Онуфрієм слідом за Москвою розірвати євхаристійне спілкування з Константинополем через рішення Вселенського патріархату про автокефалію для Києва. Тоді стало остаточно зрозуміло, хто є хто і хто є з ким: з Україною чи з Російською державою-агресором. І недарма готується законодавче рішення — перейменувати УПЦ МП на "екзархат Російської православної церкви в Україні". Аби не вводити в оману українців.

Створення Української помісної православної церкви, до якого залишаються лічені тижні та дні, ознаменує тотальний програш ідеологів і адептів "русского мира" в Україні. Саме тому так, за словами президента, біснуються "фсбешники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах". Саме тому Москва вдається до атак на Півдні України, на Донбасі, на пропагандистському фронті.

А Україні тим часом своє робить. Втілювати в життя мрії й наміри, які ще недавно здавалися недосяжними. Реалізувати гасло Миколи Хвильового "Геть від Москви! Даєш Європу!" Через асоціацію з ЄС, угодою про вільну торгівлю з Євросоюзом, подальшу інтеграцію до НАТО і досягнення його стандартів. Через посилення власної армії, утвердження української мови, національної ідентичності. І — нашої віри в Україну.

Замість кидатися популістськими гаслами, президент Порошенко довів: фантастичні плани стають реальністю, якщо для їх досягнення є політична воля та бажання реалізовувати національний інтерес.

332 роки Україна й українська церква чекали на автокефалію. 11 жовтня синод Константинопольського патріархату ухвалив, що 1686-го Київську митрополію незаконно передали Московському патріархату. "Є кілька важливих дат в історії України. Це і дата проведення референдуму 1990 року, коли великою волею українського народу обрали незалежність. Це і дата 24 серпня, коли відродилася Українська держава. Думаю, що і 11 жовтня назавжди увійде в історію України. Дата, коли українській церкві повернуто автокефалію", — додає Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Усі президенти про це говорили. А Порошенко зробив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути