пʼятниця, 30 травня 2008 17:45

Володимир Стельмах обіцяє коливання курсу гривні

— Національний банк продовжить політику зміцнення гривні, — пообіцяв учора на прес-конференції керівник Національного банку України 69-річний Володимир Стельмах.

Біля його кабінету на четвертому поверсі — портрети попередніх керівників НБУ, зокрема нинішнього президента Віктора Ющенка. Стельмах сидить за столом і швидко переглядає папери. Потім із заступниками заходить до зали засідань.

— Зміцнення курсу національної валюти дозволить понизити рівень інфляції в річному вимірі на три відсотки. Інфляція — найголовніший ворог для стабільності гривні, — каже Володимир Стельмах. — Практично у всіх країнах іде зміцнення своєї валюти. Це блакитна мрія будь-якого центробанку. Національна економіка від цього тільки виграє, населення теж.

Читає з аркуша: втрати населення та бізнесу за доларовими депозитами складуть близько 6 млрд грн. Натомість на зміцненні курсу гривні населення зекономить майже 5 млрд грн, а бізнес — 9 млрд. За словами Стельмаха, встановлений НБУ офіційний курс гривні може змінюватися.

— Нинішній курс — 4,85 — близький до оптимального. Та чи є він остаточним? Думаю, ні, — голова НБУ відкидається у кріслі. — Бо життя щодня змінюється, погода змінюється, тиск у людей. Наскільки великим буде коливання курсу — це вже питання.

Заступники, які сидять поруч, постійно нашіптують йому щось. Володимир Стельмах ствердно киває.

— Драматизм сьогоднішньої ситуації в тому, що українці, зокрема політики, прив"язуються до долара, — каже керівник НБУ. — Якби ми думали про гривню, то вже давно жили б так, як американці.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Стельмах обіцяє коливання курсу гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути