вівторок, 24 вересня 2019 07:40

Влада пропонує відкрити ринок землі

— Земля належить українцям. У них нарешті має з'явитися повноцінне право власності на неї. Купувати або продавати зможуть тільки українські громадяни і компанії. Страшилки про китайців, арабів чи про інопланетян, які вивезуть землю вагонами — це маячня, — каже президент 41-річний Володимир Зеленський 18 вересня на конференції щодо реформи управління земельними відносинами. Формування прозорого ринку землі було пунктом його передвиборчої програми.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства опублікувало текст законопроекту про ринок землі. Він вносить зміни до п'яти законів. У разі його ухвалення, в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року.

Землю купуватимуть громадяни України, вітчизняні компанії й територіальні громади. Іноземці зможуть отримати її у спадок. Крім осіб та компаній, які потрапляють під закон про санкції.

Одна людина або компанія зможе придбати не більш як 15% земель у межах однієї області або 0,5% земель в Україні. Що приблизно дорівнює 200 тис. га.

— Ринок треба було відкривати ще 10 років тому. Бо він давно діє нелегально, — каже економіст 40-річний Дмитро Боярчук.

— Той, хто відкриє земельний ринок, програє політично. Це як із приватизацією: хтось отримає більше, хтось менше.

Зараз усі проклинають колишню голову Нацбанку Валерію Гонтареву, бо вона запровадила плаваючий курс і почистила банківську систему. Так, це було боляче, але без цього не можна було обійтися. Відкриття ринку землі — це запуск одного з двигунів зростання економіки.

Зараз ви читаєте новину «Влада пропонує відкрити ринок землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути