вівторок, 03 вересня 2013 07:30

"Влада має приструнити комуністів"

— 8 вересня понад дві тисячі людей приїдуть на збори до Києва. Разом ми затвердимо ініціативну групу, що забезпечать збір чотирьох мільйонів підписів для проведення референдуму, — розповів лідер комуністів 61-річний Петро Симоненко. Вони хочуть, щоб українці обрали шлях України — до Європи чи до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

— Ніхто не дозволить збирати підписи, доки Центрвиборчком не оцінить процес затвердження ініціативної групи. Тому поки що рано говорити про те, чи може відбутися референдум, — каже 39-річний Андрій Магера, заступник голови ЦВК.

Президент Віктор Янукович заявив, що референдум може бути. Але лише коли Україна реально вступатиме або в Європейський, або Митний союзи.

— Референдум може стати запасним парашутом для президента Віктора Януковича, — вважає політолог Володимир Бондаренко, 49 років. — У випадку непідписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, глава держави дасть відмашку на проведення плебісциту й буде посилатися на волевиявлення народу, щоб уникнути відповідальності за провал курсу євроінтеграції.

В Україні вже були референдуми, однак повністю втілений результат народного волевиявлення лише раз — при проголошенні незалежності, — продовжує Володимир Бондаренко. — Президент Леонід Кучма зміг провести референдум 2000 року. Більшість виборців підтримали обмеження депутатської недоторканності, зменшення кількості нардепів, введення двопалатного парламенту та додаткові підстави для дострокового припинення повноважень Ради. Однак парламент так і не проголосував за їхні впровадження. Зараз, згідно з опитуваннями, більшість українців таки бажають зближення з Європою. Якщо до Вільнюського саміту Україна та ЄС рухатимуться без конфліктів, влада не дозволить проведення референдуму. Центрвиборчком може знайти у підписних аркушах підроблені підписи або якість помилки. Оскільки команда Януковича серйозно налаштована на підписання угоди з Брюсселем, то комуністи підривають політику провладної партії. У цих умовах українська влада має їх приструнити, аби показати серйозність своїх намірів.

Зараз ви читаєте новину «"Влада має приструнити комуністів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути