пʼятниця, 14 вересня 2012 10:42

"Влада й опозиція бачать країну лише з вікон машин" - Бекешкіна

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Директор фонду ”Демократичні ініціативи” соціолог Ірина Бекешкіна: ”Важко осягнути логіку Януковича. Обирати президента у Верховній Раді пропонувала і Тимошенко. Але це ризиковано”
Директор фонду ”Демократичні ініціативи” соціолог Ірина Бекешкіна: ”Важко осягнути логіку Януковича. Обирати президента у Верховній Раді пропонувала і Тимошенко. Але це ризиковано”

— Зараз у Верховну Раду ринувся бізнес — цілими полками та дивізіями, — говорить соціолог 60-річна Ірина Бекешкіна, директор фонду "Демократичні ініціативи". Сідає на пофарбовану в зелене лаву на дитячому майданчику біля свого офісу в центрі Києва. Скидає жовту куртку, кладе її поруч. Залишається у голубій сорочці з коротким рукавом. Перепрошує за годинне запізнення. Пояснює, що дописувала прес-реліз.

— Відкрилося "вікно", бо останні мажоритарні вибори були ще 10 років тому, — розповідає Ірина Еріківна. — Округів, де постійно увесь цей час хтось працював би, лише кілька. Скажімо, Порошенко на Вінниччині. В основному округи — нічиї. Туди всі й ринулися. Намагатимуться стати депутатами за будь-яку ціну, бо потім "вікно" надовго зачиниться. Переобиратимуть тих, хто там працюватиме.

Як міняються настрої виборців?

— Молодь шукає нових облич. Майже половина виборців Кличка — люди до 30 років.

Він посів місце "третьої сили"?

— Так. Ми питали в людей, за які партії готові голосувати — ті, що при владі чи в опозиції? За перші — 26 відсотків. Вони орієнтуються на "Регіони" й частково на комуністів. За опозицію — 32 відсотки. З них понад половину — за "Батьківщину", а решта за Кличка й "Свободу".

Чого українці очікують від майбутніх депутатів?

— Від мажоритарників чекають, що вони вирішуватимуть проблеми округу — будуватимуть дороги, ремонтуватимуть школи, садочки, вивозитимуть сміття. Також серед кандидатів шукають чесних і некорумпованих. Тут певна суперечність, бо проблеми округу можуть вирішувати ті, хто мають гроші та владу. А серед них важко знайти некорумпованих.

Я була недавно в Донецьку. Не чула ніякого захвату від Партії регіонів. Скоріше цинічний розрахунок. Кажуть, що всі крадуть, але "Регіони" і щось роблять. Показують прокладені дороги, аеропорт. Вважають, що попередня влада так Євро не організувала б.

Віталій Кличко другий термін є депутатом Київради, Наталія Королевська була у "Батьківщині". Новими обличчями їх можна назвати з натяжкою.

— Мало хто знає, що Королевська була у Блоці Тимошенко. Але ж ви не голосуватимете за кота в мішку. Треба знати біографію людини, що вона робила. От з'явилася партія "Демократичний альянс" — хороші хлопці й дівчата, назбирали 800 тисяч гривень. Однак їх ніхто не знає. Голосуватимуть за нові, але знайомі постаті.

Закон про мови поглибив поділ країни на Схід і Захід. Як його подолати?

— І на Донбасі, й у Галичині, й у Криму низькі зарплати та пенсії, шалена корупція, багато безробітних, погана медицина. Тож треба шукати спільну мову. Національна ідея дуже проста — перетворити Україну на нормальну європейську країну. Цього хочуть і східняки, і західняки.

За президентства Януковича це можливо?

— Ні. Головне, що не пускає нас у Європу, — високий рівень корупції. Подолати її можна лише тоді, коли є політична воля. Кілька країн це зробили. Наприклад, Сингапур, Грузія, яку споконвіку вважали корумпованою. Але якщо до влади йдуть для того, аби збагачуватися, як це є в Україні, то як можна покінчити з корупцією?

Вона і раніше була високою, але не мала системного характеру. Зараз усяку корупцію поза вертикаллю влади жорстоко присікають. З'явилися "смотрящіє". Красти можна лише тим, кому дозволено. Але системна корупція гірша, ніж несистемна. Бо в останній усе-таки зберігається конкуренція. Один щось дав, другий, третій — і починається своєрідне змагання чи протистояння. А вертикальна знищує будь-яку іншу і встановлює монополію.

Після парламентських виборів ця ситуація може змінитися?

— Після цих — ні. Людей, які повинні боротися з корупцією, призначає президент Янукович. Генпрокурор, керівництво міліції залишаться на своїх місцях.

Об'єднана опозиція здатна перемогти за списками?

— Їм важливо отримати хоч невелику перевагу. Це буде дзвіночком, що їхній кандидат виграє у другому турі на президентських виборах.

Рейтинг Партії регіонів за два роки відчутно впав, однак приблизно дорівнює рейтингу Об'єднаної опозиції. Що її лідери роблять не так?

— Зараз вони використали правильний хід — поїхали в тур по Україні. З людьми треба спілкуватися. Але вести діалог, а не кричати дурним голосом у мегафон. Також не потрібно розказувати набридлі всім речі. Українці хочуть почути, як жити завтра. Якщо в опозиції є нормальні плани, треба про це говорити. І менше брехати, бо люди втомилися від цього.

Опозиціонери розучилися нормально говорити з народом. Я щось не бачу їхніх депутатів у громадському транспорті. Вони, як і влада, бачать країну лише з вікон машин.

Які ще помилки робить опозиція?

— На Сході багато розчарованих у Партії регіонів. У Дніпропетровській області мене питали — за кого голосувати? Пояснюють: є нормальний кандидат — колишній дитячий хірург. Але він від "регіоналів". А від Об'єднаної опозиції толкового кандидата нема. Вони махнули рукою на мажоритарні округи, бо вже влаштувалися в списку. Пройдуть і чекатимуть 2015 року, доки "трупи ворогів не пропливуть повз".

Скільки "Регіони" матимуть депутатів у парламенті?

— Більшість. Але 300 голосів не назбирають. Хіба що ситуативно. Наступний парламент не буде такий керований, як теперішній. Щоразу доведеться домовлятися окремо — вести переговори, обіцяти, погрожувати.

Анатолій Гриценко каже, що Януковичу потрібна не постійна конституційна більшість у Верховній Раді, а кілька голосувань — за обрання президента в парламенті, вільний продаж землі.

— Важко осягнути логіку Януковича. Обирати главу держави у Раді пропонувала й Тимошенко. Але це ризиковано, бо парламент захотів — обрав, захотів — зняв. Це означає повну залежність від олігархів.

Януковичу потрібні закони, які дозволять його сім'ї прибрати до рук недоприватизовану власність. Наприклад, залізницю. А то піде він із посади, і що далі? Що особливого мають Кравчук, Кучма? Правда, Кучмин зять Пінчук — має. Януковичу треба, щоб його сини мали. Він іде шляхом Кучми — примножує власність.

Але президент так налаштовує проти себе олігархів.

— Суперечливе питання. Наближені до нього олігархи багатіють шаленими темпами. Мають режим цілковитого сприяння у доступі до бюджетних коштів, тендерів. З іншого боку, їм не дуже подобається ця залежність. Доки ти лояльний — на коні. А в Ходорковського (колишній російський мільярдер, дев'ятий рік перебуває в ув'язненні. — "ГПУ") враз усе відібрали.

Чому опозиції не вдалося достукатися до людей, а владі — почути кожного?

— Партія регіонів і не намагалася почути. Їм аби тільки добратися до влади.

А Об'єднана опозиція перейшла на крик. Нікого не чують, окрім себе. Та криком достукатися до людей неможливо. Треба нормально спілкуватися.

Чого очікувати ближче до президентських виборів?

— Усе залежатиме від економіки. Якщо її витягнуть, ситуація буде, як і зараз. Так дотягнуть до 2015 року. Але більшість експертів вважають, що економіка може рухнути після парламентських виборів. У такому випадку будуть заворушення. Люди вийдуть на вулиці.

Альтернативою Януковичу називають Кличка і Яценюка. Які в кожного з них сильні та слабкі сторони?

— Кличко — не мислитель, і команди в нього нема. Але подобається, що він щирий. Таке приваблює людей.

Яценюк почав кричати в мегафон, наслідувати Тимошенко — замість говорити якісь розумні речі. Це лякає.

Два роки очолює фонд Ілька Кучеріва

Ірина Бекешкіна народилася у місті Івдель Свердловської області Росії. Закінчила філософський факультет Київського університету Шевченка та аспірантуру Інституту філософії УРСР. Працювала науковим редактором журналу "Філософська думка". З 1991-го — науковий  співробітник Інституту соціології Національної академії наук. 1996 року стала заступником директора фонду "Демократичні ініціативи", потім — його науковим керівником. По смерті засновника фонду Ілька Кучеріва позаторік очолила його.

Незаміжня. Дітей не має.

 

Зараз ви читаєте новину «"Влада й опозиція бачать країну лише з вікон машин" - Бекешкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути