Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 07:15

"Влада діє за принципом: друзям усе, а ворогам — РНБО"

— В Україні з'явилася своя "чорна п'ятниця". У цей день люди, що займалися "великим розпродажем" стратегічних підприємств, природних ресурсів, високих державних посад, торгували безпекою, стабільністю та майбутнім України, отримують по заслугах. Сьогодні вперше в історії України запроваджені персональні санкції. Заблоковані активи та майно осіб, яких можна назвати топдесяткою української контрабанди, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський у відеозверненні 2 квітня.

Перед цим Рада національної безпеки й оборони провела засідання. Запровадила обмеження щодо 10 громадян України — Вадима Альперіна, Івана Бокала, Володимира Дідуха, Олександра Єрімічука, Олександра Кравченка, Юрія Кушніра, Валерія Пересоляка, Ореста Фірманюка, Олександра Чудакова і Віктора Шермана. Їм на три роки заблокували активи, обмежили торговельні операції, зупинили виконання фінансових зобов'язань.

Також РНБО запровадила на три роки санкції проти 79 юридичних осіб, серед яких 11 російських. Зокрема, проти Росспівробітництва (федеральний орган виконавчої влади Росії для забезпечення й розвитку міжнародних відносин РФ з іноземними державами. В Україні діє філія Росспівробітництва — Російський центр науки й культури в Києві, пропагандисти якого минулого місяця назвали Тараса Шевченка "російсько-українським" поетом. — ГПУ).

Державна митна служба відсторонила від роботи понад сотню працівників. Серед них — 17 керівників митниць і митних постів. Розбираються з посадовцями, які можуть бути причетні до корупції, повідомили у відомстві. За розрахунками експертів, через контрабанду державний бюджет недоотримав 300 млрд грн. Із них понад 100 млрд — через неефективну роботу митниці.

— Це перша десятка, але точно не остання, — заявив президент.

— Такі рішення подобаються населенню, — говорить правник Віктор ­Чумак, 62 роки. — Але звинуватити людей, що вони контрабандисти, може тільки суд. Та влада говорить: ось оці десятеро — найбільші контрабандисти. А за великим рахунком, це бізнес двох структур – митниці та Служби безпеки України.

Куратора однієї з груп у "Слузі народу" Іллю Павлюка в Чернівцях знають як "великого контрабандиста". Його в санкційному списку немає. Бо він — свій. Влада діє за принципом: друзям усе, а ворогам — РНБО.

Зеленський живе рейтингами, не має бачення країни. Йому кажуть — зробимо так, популярність зросте. Та зараз рівень довіри до президента летить вниз.

— Влада взяла медійно гарну цифру — 10. Хоча насправді контрабандистів набагато більше. Виглядає, як половинчасті кроки, політичне шоу, — каже антикорупційний експерт 31-річний Олександр ­Лємєнов.

— У списку немає Павлюка, Слюсарєва (бізнесмен Вадим Слюсарєв, колишній начальник відділу внутрішньої безпеки Східного регіо­нального управління Державної прикордонної служби. Був помічником нардепа-"регіонала" Артема Пшонки, сина колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, обидва перебувають у розшуку. — ГПУ), який увійшов в політраду "Слуги народу". Вони близькі до Зе-команди.

Контрабанда з'їдає щонайменше десяту частину державного бюджету. Від трьох до п'яти мільярдів доларів. Якщо влада приймає половинчасті рішення, то контрабанда залишиться. Перейде до тих, хто не ввійшов у список.

У Зеленського в руках майже всі органи слідства. Крім Нацполіції, яку контролює міністр Арсен Аваков. Розслідувати злочини складно й довго. Електоральна підтримка знижується. Тому вирішили діяти простим способом.

Зараз ви читаєте новину «"Влада діє за принципом: друзям усе, а ворогам — РНБО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути