Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2019 06:26

Віктора Медведчука підозрюють у державній зраді

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти голови організації "Український вибір", кума президента Росії Володимира Путіна 64-річного Віктора Медведчука. Документи передали в Службу безпеки України.

— У діях Медведчука вбачаються ознаки злочинів: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державна зрада. Його план передбачає утворення на Донбасі автономного регіону "Донбас", — пояснює речниця генпрокурора 45-річна Лариса Сарган.

29 січня в Києві відбувся з'їзд ­партії "Опозиційна платформа — "За життя". На ньому Медведчук заявив про необхідність утворення "автономного регіону Донбас" з власним парламентом та урядом, про закріплення цього статусу в Конституції. Проголосив заклики до зміни меж території України.

— Медведчук — послідовний ворог Української держави, — говорить політолог 41-річний Віктор Таран. — Однак досі мовчав і маскувався. На з'їзді 29 січня озвучив свої тези публічно. І його помітили.

— Для відкриття кримінального провадження є формальний привід — виступ на з'їзді, — каже політолог Олександр Кочетков, 62 роки. — Медведчук — досвідчений юрист. Якщо його запросять на допити, покладе на стіл Мінські домовленості, на які погодився Петро Порошенко. Там буде і автономний статус Донбасу, і статус російської мови, і торгівля з Росією. Справа не дійде до суду. Її потримають до виборів і закриють.

Справи колишніх регіоналів рідко доходять до суду. Таким, як Віталій Захарченко, повертають майно (екс-міністру за рішенням суду повернули арештовані земельні ділянки, будинки, квартири. — ГПУ). Скоро і Межигір'я повернуть Януковичу.

Луценко не відкриє справу проти будь-якої політичної фігури без консультації з президентом. Медведчук — суспільний алерген. Люди кажуть: "Хто такий Порошенко, якщо його партнер — Медведчук?". Президент хоче спростувати ці закиди.

Петро Порошенко вдягнув патріотичний камуфляж — всі, хто за нього, — виступають за Україну, а всі, хто проти нього — за Путіна.

Віктор Медведчук має юридичну освіту. На початку 1980-х захищав українських дисидентів в радянських судах, зокрема поета Василя Стуса. Поет на суді заявив, що не визнає себе винним, однак Медведчук прийняв сторону обвинувачення.

Двічі був народним депутатом. Працював заступником голови Верховної Ради. Три роки очолював Адміністрацію президента. З початку російської агресії на Донбасі брав участь у Мінському переговорному процесі. 2014-го США ввели проти нього особисті санкції — як проти особи, яка загрожує миру і безпеці в Україні, підриває демократичні процеси. Одружений з телеведучою Оксаною Марченко, виховують дочку 15-річну Дарину, похресницю Володимира Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Медведчука підозрюють у державній зраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути