четвер, 31 грудня 2009 07:54

Віктор Ющенко перевіз гуцульську хату до Хоружівки

"Єслі б Ющенко не був у начальстві, то село заросло б бур"яном, — каже 51-річний Борис із села Хоружівка Недригайлівського району Сумської області. Живе неподалік від батьківської хати президента.

Заводить на подвір"я батьків Віктора Андрійовича:

— Раньше хата була дерев"яна, поштукатурена й побілена, а тоді її кірпічом обтягнули. Замість черепиці шифер лежав.

Двері горища хліву відчинені. Піднімаємося приставною драбиною. Там лежить сіно. На подвір"ї ходять 12 гусей. Є ще свині. За всім доглядає сусідка.

— Як усе підростає, то ріжуть і на Київ до Віктора й до Петра Андрійовичів везуть. Вони люблять домашнє м"ясо, — продовжує Борис. — Коли приїжджають, то не ночують у хаті. А шо, їм 20 хвилин летіти до Києва. На вертольоті за Хоружівкою приземляться, а звідти до хати на машині привозять. Перед тим трактор із мітлами їздить і вулиці підмітає.

Біля хати стоїть теплиця. У садку — дерев"яна хата.

— Це гуцульська, її купили в Західній Україні. Там Ющенки літом часом обідають.


У центрі села стоять дві літні жінки. Одна тримає дві хлібини. Біля ніг на снігу лежить сумка ще з кількома буханками.

— У нас своя пекарня, і хліб дуже добрий, — каже. — Руб підісят стоїть. Пекарню Петро Андрійович зробив. Вона вже давненько працює.

На невеликому пагорбі — продмаг. Їх у Хоружівці два. Продавщиця Тетяна за прилавком лузає насіння.

— Для села Ющенко практично нічого не зробив. Для голови сільради, яка є його сестрою, — да. В неї вдома дворець вистроїли. А що для нас? Три метри асфальту, який ще поки не сколупали. І найгірше те, що коли приїжджає, то нас добровільно-принуждьонно заставляють іти на зустріч.

До магазину заходить літній чоловік у засмальцьованому каптані. Купує батон і кладе під пахву. Представляється Михайлом Степановичем.

— Хай Ющенко не розказує, що газ нам зробив. Самі тягнули, в канавах сиділи. І гроші заплатили.

Дорогою до церкви та школи зустрічаємо 59-річного Івана Прочука.

— Тут працює агрофірма "Хоружівка", яка належить племіннику президента Ярославові Ющенку. Має більш як тисяча гектарів землі в нашому селі і двох сусідніх. Там робочих понад 200, отримують гарну зарплату, як для села. Десь більше тисячі гривень.

Біля храму стоїть меморіал жертвам Голодомору: перевернутий плуг і 40 невеликих хрестів із плитами. Вони утворюють один величезний хрест. У центрі фігура дівчинки з п"ятьма колосками, притиснутими до грудей.

Голод забрав життя кількох тисяч хоружівців. Серед них і прадід нинішнього глави держави — Іван Гаврилович Ющенко.

Віктор Андрійович запитав, що потрібно? Я сказала. Він допоміг

Андріївська церква з червоної цегли обнесена кованим парканом. Храм належить до Київського патріархату. Його назвали на честь батька президента — Андрія Андрійовича.

Отець Сергій показує кілька раритетних ікон, що подарували Ющенки.

На пагорбі біля церкви — триповерховий дитячий будинок. Ним опікується Петро Андрійович. Неподалік школа і дитмайданчик.

— 2003-го в нас було 90-річчя школи, — розповідає директор 47-річна Валентина Ющенко. Каже, що не родичка президента. — Віктор Андрійович був. Запитав, що потрібно? Я сказала: автобус, щоб підвозити діток із сусідніх сіл. Він допоміг.

В одному з класів облаштували куточок знаменитостей села. Є виписка з журналу оцінок Віктора Ющенка.

— Навчався на чотири і п"ять, — каже директорка. — Завжди був дуже скромним.

Сільрада розташована у старому цегляному будинку. У кабінеті голови висять портрети Тараса Шевченка і чинного президента.

— Крім школи та церкви, Ющенки реконструювали й амбулаторію, — говорить 57-річна Ніна Левченко, голова сільради. — Зробили будинок для престарілих, аптеку побудували. Плануємо звести нову школу. Найперше, що Віктор Андрійович зробив для села, це провів газ. Потім відремонтував дороги. А це найголовніше. Ющенків у Хоружівці багато, але не родичі. Цим ніхто не зловживає. Але були випадки, коли не родичі, а в Києві представлялися родичами.


Кучма підвів землякам залізницю

Президент Леонід Кучма сприяв рідному селу Чайкине Новгород-Сіверського району та всій Чернігівщині.

За його правління електрифікували 60 км залізниці від Ніжина до Чернігова. Оновили й побудували нові вокзали в обласному центрі та чотирьох районних. Від села Пирогівка Шосткинського району Сумщини до Новгорода-Сіверського проклали залізничний міст через Десну та 7 км колії. Реконструювали автодорогу Чернігів—Новгород-Сіверський.

У Новгороді-Сіверському реставрували Спасо-Преображенський монастир. Пізніше звели 4-зірковий готель "Слов"янський", капітально відремонтували гімназію N1 та реконструювали згорілу школу-інтернат.

Геннадій ГНИП

Кравчук дав на ремонт церкви 15 тисяч гривень

Леонід Кравчук приїжджає до рідного села Великий Житин за 6 км від Рівного раз або двічі на рік.

— Ми якраз проводили газ, коли він був президентом, — розповідає сільський голова Василь Гаврилюк, 52 роки. — Держава виділила на газифікацію гроші. Але було дуже важко дістати труби. Кравчук допоміг отримати наряди на потрібне обладнання. Потім заасфальтували чотири кілометри доріг — він посприяв, щоб виділили на це кошти.

На ремонт Михайлівської церкви Леонід Макарович дав 15 тис. грн і подарував іконостас.

Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко перевіз гуцульську хату до Хоружівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути