вівторок, 24 грудня 2019 07:45

Виборчий кодекс запрацює з 2023 року

19 грудня Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс із пропозиціями президента Володимира Зеленського.

Партії формуватимуть загальнонаціональний список кандидатів. Його ділитимуть на списки для кожного з 27 ­округів. Вони переважно збігаються з областями. Тільки Київ матиме два округи, на Дніпропетровщині окремо виділять Криворізький регіон, а Кримський округ приєднають до Херсонського.

Політичні сили виставлятимуть в ­окрузі щонайменше п'ятьох кандидатів. Виборець голосує за партію і, за бажання, — за кандидата зі списку. Якщо нікого з персоналій не вкаже, значить погодиться зі списком, запропонованим політичною силою. У Раді працюватимуть кандидати, які отримали найбільшу підтримку в регіоні.

Партія проходить до парламенту, якщо набирає 5% голосів.

Президента і мерів обласних центрів, міст із населенням понад 90 тис. обиратимуть за системою абсолютної більшості — 50% + 1 голос. Якщо ніхто не набере стільки, буде другий тур.

Депутатів сільських, селищних, районних і рад невеликих міст обиратимуть за мажоритарною системою. В обласні й міські ради великих міст, Верховну Раду Автономної Республіки Крим — за відкритими списками, як і на виборах у парламент.

Кодекс ухвалили в липні 2019-го. У вересні президент повернув його на повторний розгляд з пропозиціями. Додали норму, що президентські й парламентські вибори можуть проходити одночасно з місцевим референдумом, позачерговими, повторними, проміжними, першими, додатковими місцевими виборами.

Закон запрацює з 1 грудня 2023 року.

— Ухвалили гібридну модель — регіональні списки з преференціями. По факту — та сама мажоритарка, тільки округи збільшаться, — каже політолог 41-річний Віктор Таран.

— Зробили крок уперед. У партійного керівництва забрали монополію на формування списків. Виборці зможуть впливати на просування кандидатів, які їм подобаються. На жаль, лишається "закрита" частина списку. Це перші дев'ять номерів, які складе партійне керівництво.

Ще один негатив — скоротили термін агітаційної кампанії до півтора місяця. Хто не матиме великих ресурсів, не встигне опрацювати округи.

Із позитивів — у кодексі врахували права переселенців, вони зможуть голосувати на місцевих виборах.

Треба посилити відповідальність за підкуп. Замінити політичну рекламу на дискусійні формати. Термін агітації треба збільшити хоча б до 2,5 місяця.

Зараз ви читаєте новину «Виборчий кодекс запрацює з 2023 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути