Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 06:55

На Верховну Раду чекає велике оновлення

— Зараз уся увага прикута до списків "Слуги народу" Володимира Зеленського і "Голосу" Святослава Вакарчука. Це — найцікавіші проекти. Хтось очікує, що вони утворять коаліцію. Можливо. Більшість людей із цих політсил — друзі й колеги, — каже політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

Три тижні в Україні триває парламентська передвиборча кампанія. Указ про припинення повноважень Верховної Ради і призначення дострокових виборів президент Володимир Зеленський видав 21 травня. Документ перевіряє Конституційний суд.

До 10 червня партії провели з'їзди і презентували перші десятки і п'ятірки списків. Повний перелік показали "Голос" і "Слуга народу". Реєстрацію кандидатів Центральна виборча комісія завершить 25 червня. Депутатів обиратимуть за змішаною системою — 225 за списками, стільки ж у мажоритарних округах, за винятком округів на окупованих частинах Донбасу і в анексованому Криму. Щоб потрапити в Раду, партії мають подолати 5-відсотковий бар'єр.

— У Раду має зайти інше покоління, — говорить Леонід Швець. — Політсили Володимира і Святослава дослухаються до критики, кількох людей виключили зі списків ("Голос" — кандидата Тараса Шкітера по округу в Луцьку через його зв'язок з "Українським вибором" проросійського політика Віктора Медведчука, мажоритарника по Києву Євгена Кугука — він балотувався від "Опоблоку". Зі списку "Слуги народу" викреслили доньку бізнесмена з Кіровоградської області Ірину Панченко, ведучого телеканалу NewsOne Дмитра Співака та фехтувальника Вадима Гутцайта. — ГПУ). Це добре і щось нове.

Кількісне оновлення пар­ламенту відбудеться. Принаймні ці дві партії закрили свої списки для діючих депутатів. Також буде "велика заруба" важковаговиків на мажоритарці.

Кількома списками пустив своїх представників Меджліс. Наприклад, до списку партії Ігоря Смешка увійшов Рефат Чубаров — його в наступному парламенті можемо не побачити. Не зрозуміло, чому Юлія Тимошенко пішла з Валентином Наливайченком і Сергієм Тарутою. Що вони їй додадуть? Такий неформальний блок ветеранів кучмівської шинелі. Старезні обличчя у списку "Опозиційної платформи — За життя", ті навіть не намагалися щось оновити.

Більшість нових людей, які йдуть до парламенту, є фахівцями — правники, економісти. Так, є спортсмени, але їх небагато. Інша проблема, що для цих людей політика — нове. Вони не знають, де буфет у Верховній Раді, не кажучи про документообіг. Тому адаптація забере час. Будь-яка команда, навіть зіркова, має зігратися.

— Принципи формування списків кардинально не міняються. Виборцеві показують титульну частину — для іміджу партії. Першим, як правило, йде лідер, — каже політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— "Слуга народу" і "Голос" беруть активістів, реформаторів. Обидві враховують квоти для жінок. Почали чистити списки, певно, не вистачило часу усіх перевірити.

Політсили тільки формуються. Юридично створені, а реально не існували. Ситуація може скластися, як із "Народним фронтом". Фракція з'явилася, а партія — ні. Або як "Удар", який розчинився у БПП. Спробували відновитися — не виходить. Ці уроки мають вивчити партії Зеленського і Вакарчука.

У решти політсил оновлення немає. Їхні спроби — швидше політтехнологія.

"Сила і честь" Смешка не захотіла виглядати партією пенсіонерів. Додали представників молодого покоління. Оновлення імітує "Європейська солідарність" Порошенка. Петро Олексійович хоче показати, що прибирає одіозних і просуває представників громадянського суспільства. Але все одно на перших позиціях професійні політики. Список формував Порошенко. Ніякого праймериз, який обіцяли, не було. Партія Гройсмана вийшла гібридною. Поєднали людей прем'єра з "Народним фронтом" і представниками команди попереднього президента.

Є небезпека, що в нових партій забракне досвідчених людей. Парламентська робота потребує компетенції. Як записатися на виступ, працювати у комітеті, творити закони? Передавати досвід нікому. Водночас з'являться нові політичні зірки. Голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков, можливо, претендуватиме на спікера. Він буде одним із найпомітніших у новому парламенті.

Однак нове нам потрібне. Інакше буде застій, панування старих практик. Це допоможе швидше ухвалювати рішення, які не розглядалися роками, зависли. Наприклад, перехід на нову виборчу систему, реформа парламенту. Чи зняття депутатської недоторканності — багато нових, зокрема бізнесмени, йдуть не за депутатським імунітетом.

На Верховну Раду наступного скликання чекає велике оновлення. Щонайменше три фракції можуть випасти з парламенту. Не побачимо "Народного фронту". Деякі пробуватимуть потрапити до парламенту за мажоритаркою, але пройдуть одиниці. Фракція Порошенка буде значно меншою. "Батьківщина" — наростить. "Опоблок" розділився. Частина групи Льовочкіна-Медведчука ("Опозиційна платформа — За життя", у списку кум Путіна Віктор Медведчук, нардепи Сергій Льовочкін, Юрій Бойко, Наталія Королевська, Вадим Рабінович, Нестор Шуфрич. — ГПУ) пройде. А ось ахметівська група ("Опозиційний блок" іде на вибори разом із партіями "Наші", "Відродження", "Довіряй ділам" і "Партія миру та розвитку". До списку увійшли колишні "регіонали" Євген Мураєв, Олександр Вілкул, Вадим Новинський, мери Харкова й Одеси Геннадій Кернес і Геннадій Труханов. — ГПУ) — під питанням. "Самопоміч" і "радикали" Ляшка швидше за все не пройдуть.

Зараз ви читаєте новину «На Верховну Раду чекає велике оновлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути