вівторок, 23 травня 2017 06:26

Верховна Рада скасувала "закон Савченко"

— Десятки людей були вбиті та зґвалтовані злочинцями, які вийшли за "законом Савченко". Він спровокував великий ріст злочинності. Не треба скорочувати терміни засудженим і підозрюваним, а потрібно змінювати умови тримання їх у слідчих ізоляторах і зонах, — каже блогер 58-річний Карл Волох.

18 травня Верховна Рада скасувала "закон Савченко". За це проголосували 227 народних депутатів. Закон передбачав рахувати день перебування у слідчому ізоляторі, як два дні ув'язнення. Так хотіли відновити права засуджених, які були довгий час у жахливих умовах СІЗО. Крім того, мали значно розвантажити слідчі ізолятори.

Після прийняття закону на волю вийшли колишній суддя та голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич. Його засудили 2011-го до 10 років позбавлення волі за хабарництво в особливо великих розмірах. Також звільнили лікаря-шахрая Андрія Слюсарчука. Він 14 лютого 2014-го отримав вісім років за ґратами. Відпустили колишнього народного депутата Віктора Лозінського. Мав відбувати 15 років за вбивство селянина Валерія Олійника.

Закон діяв із 24 грудня 2015 року. Його ініціатором виступила нардеп від "Батьківщини" Надія Савченко. На момент прийняття документа, вона була ув'язнена в Росії.

За час дії закону 10,2 тис. в'язнів достроково звільнили. З них 1,5 тис. скоїли злочини. Прогнозували, на волю мали вийти ще 34 тис. ув'язнених.

— Цей закон скорочував термін тим, хто перебував у слідчих ізоляторах із жахливими умовами, — говорить правозахисник 64-річний Євген Захаров.

— Також для тих, кого засудили за старим кримінальним кодексом (новий кодекс ухвалили в листопаді 2012 року. — ГПУ). Тоді можна було відправляти справу на додаткове розслідування, а підозрюваний залишався в СІЗО на 7–10 років. У слідчих ізоляторах було у три-чотири більше людей, ніж розраховано місць. Деяких змушували спати в одному ліжку чи по черзі, погано годували. Ці умови — катування. Тому за "законом Савченко" рахувати рік у СІЗО за два роки ув'язнення було справедливо.

Сьогодні засуджених за старим кодексом майже не залишилося в тюрмах. Умови в СІЗО стали кращі. За новим кодексом у слідчих ізоляторах дозволили тримати людей, яким загрожує не менш як п'ять років позбавлення волі.

Мінус закону — засуджені за жорстокі злочини вийшли раніше свого терміну покарання.

— "Закон Савченко" не вирішував нагальних проблем судової системи. Був політичною потребою. Пізно зрозуміли, що треба було конкретніше й тонше виписати норми закону. Але його робили похапцем і під потреби сьогодення, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Закон зменшив кількість людей у СІЗО. Але наша система все одно схильна ув'язнити особу замість того, щоб обирати інші запобіжні заходи. Потрібно міняти судову практику, прокурорську систему, щоб була правоохоронна, а не каральна.

"Нарешті депутати виправили цю помилку"

— Фактів затримання злочинців є мало. А от відпускали ефективно відповідно до "закону Савченко", — говорить народний депутат від фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, 39 років.

— Відпускали рецидивістів, які виходили та продовжували грабунок і вбивства на вулицях країни. Нарешті депутати виправили цю помилку. Ми привели законодавство у відповідність до того, хто має право на помилування й амністії, а хто повинен відбувати покарання.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада скасувала "закон Савченко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути