Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2020 07:30

Венедіктова призначила радником Піскуна

"Я безмежно вдячна всім "реформаторам" і "активістам" за поради й бачення моїх заступників та радників із новими обличчями — мабуть, їх треба брати одразу з пологових будинків. Щодо часів різних президентів і "їхніх" прокурорів. І лікарі, і вчителі, і правоохоронці працюють за різних президентів. Це люди систем. Вони працюють на державу. Не плутайте їх із політиками", — пише у фейсбук генеральна прокурорка 41-річна Ірина Венедіктова. Так коментує призначення своїм позаштатним радником колишнього генпрокурора Свято­слава Піскуна, 61 рік. Він тричі обіймав цю посаду: за часів президентства Леоніда Кучми та Віктора Ющенка.

Першим заступником Венедіктової став Роман Говда. В органах прокуратури — із серпня 2003-го. Був заступником генпрокурора Віктора Шокіна, прокурором Києва, начальником управління Офісу генпрокурора.

Прокуратуру столиці очолив Олег Кіпер. У відомстві з 2001 року. Потрапив під люстрацію 2014-го, але за п'ять років Окружний адмінсуд Києва повернув йому посаду старшого прокурора головного управління нагляду.

— Цих людей підбирають під певні задачі. Якщо Ірина Венедіктова каже, що їй не вистачає досвіду прокурорів, які працювали при Пшонці, Шокіну, Луценкові, значить їй треба зробити прокуратуру органом тиску на бізнес і відомством для заробляння грошей, — говорить колишній заступник генпрокурора 62-річний Віктор Чумак. — Спецкомісія дозволяє призначати прокурорів на посади без конкурсів, у тому числі люстрованих. Так реформи не буде.

— Кадровий голод у Генпрокуратурі значно більший, ніж був раніше. Піскун — не видатний фахівець, але якийсь досвід має. Тому навіть такі люди є великою допомогою Ірині Венедіктовій, яка ніколи не мала стосунку до кримінального права, — каже Ігор Луценко, 41 рік, народний депутат попереднього скликання.

— Люстрацію провалили. Бо мала відбутися зміна устрою в державі. Як було у країнах центральної Європи, коли соціалізм змінили на ринкову економіку, авторитарну систему на демократичну. Щоб не саджати всіх причетних до попереднього режиму, їм заборонили йти у владу. У нас нічого не змінилося в устрої. Люстрація стала аферою окремих політиків. І коли зараз потрібно когось повернути, організовують рішення суду з призначення особи. Так було з Олегом Кіпером.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова призначила радником Піскуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути