середа, 24 грудня 2008 18:32

Ющенко звинуватив Тимошенко в махінаціях із землею

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  На щорічній прес-конференції президент Віктор Ющенко протягом 2,5 години відповів на десять запитань
На щорічній прес-конференції президент Віктор Ющенко протягом 2,5 години відповів на десять запитань

У вівторок увечері президент 54-річний Віктор Ющенко дав підсумкову щорічну прес-конференцію. У столичному Українському домі зібралися понад сотню журналістів.

На вході їм роздають пакет із новорічними подарунками. Всередині — коробка цукерок, пакунок із солодощами у вигляді будиночка, різдвяна листівка від президента. Коштує такий набір приблизно 120 грн.

Майже за 3 год. главі держави поставили десять запитань. Під час прес-конференції працювали телемости з регіонами.

— Дніпропетровськ, як нас чуєте? Одеса, ви на зв"язку? — перевіряє прес-секретар президента Ірина Ванникова, 32 роки, за півгодини до початку зустрічі.

На сцені — крісло для Віктора Ющенка, за ним великий плакат: "Майбутнє твориться сьогодні".

Ванникова йде зустрічати президента на вулицю. Заходять разом. Ющенко сідає, йому чіпляють до піджака мікрофон.

— Гарно мене чути? Один, два, три...— тихо каже президент.

У першому ряду напроти нього — заступники голови Секретаріату президента Роман Безсмертний і Марина Ставнійчук. Віктор Балога стоїть у кінці зали.

Віктор Ющенко закладає ногу на ногу й дивиться кількахвилинний ролик, що демонструють на великому плазмовому екрані праворуч від нього. Там показують хроніку подій за 2008 рік.

Уже традиційно перше запитання главі держави ставить його прес-секретар: чи буде стабільною гривня?

— У мене є відчуття, що за сім днів стабілізація на валютному ринку буде досягнута, — розмірковує Ющенко. — Найближчі дні до Нового року ми матимемо все нові й нові свідчення того, як кризи — іпотечна, фондова, а потім валютна — і курсова знаходять певну рівновагу.

Журналіст інтернет-видання "Українська правда" Сергій Лещенко запитує президента: скільки йому, міністрам і депутатам потрібно заплатити грошей, аби вони поїхали з країни і дали людям нормально жити? Нещодавно Ющенко мав відповідати на запитання інтернет-читачів, і саме це було найпопулярнішим — за нього проголосували 100 тис. користувачів мережі. Водночас президент заплановане спілкування з інтернет-аудиторією скасував.

— Я міркую, чи відповісти так юмористично, як задається питання, чи різко, — каже Віктор Ющенко після паузи. — Очевидно, це запитання-провокація. Дві третини авторів цього запитання знаходяться не в Україні.

Додає, що народ сам обрав тих політиків, які зараз при владі.

Майже під час кожної відповіді на запитання президент критикує уряд Тимошенко. Найбільше — за "бюджет кризи". Насамкінець говорить про махінації з землею. Звинувачує в причетності до цього прем"єра та БЮТ.

— Іро, а де листи людей? — повертається до Ванникової.

Та дістає з течки кілька конвертів, ступає до Ющенка. Однак зупиняється, бо ззаду до неї причеплені проводки.

— Іро, обережно, обережно, проводочок! — каже президент.

Піднявшись із крісла, тягне руку й бере листи.

— Оце все людські підписи на захист земель Київщини, де творяться БЮТом через депутатів і всю ієрархію злочини з землею, — показує листи.

Після прес-конференції президент обіймає Ванникову й цілує її в щоку.



Із відповідей Віктора Ющенка:

Про бюджет

— Це бюджет кризи. Він не дає гідний, чесний, непопулістичний вихід із ситуації. Але парламент зобов"язаний ухвалити бюджет. Перше читання має відбутися в четвер. Якщо не вистачить четверга, давайте в суботу, в неділю, у понеділок працювати. Але без бюджету входити в новий рік неможливо.

Про коаліцію

— Не хаос зараз потрібен країні, не поляризація політичних сил. У парламенті як ніколи потрібна більшість, яка може представити і Партію регіонів, і БЮТ, і "Нашу Україну", і Блок Литвина.

Про те, чому він очолив партію "Народний Союз "Наша Україна"

— За останні кілька років, особливо місяців, на партію, ідеологію, і в якійсь мірі на мій курс було зроблено надзвичайно багато атак і нападів. На мій погляд, несправедливої недержавницької критики. Але ця місія ніяк не відобразиться на виконанні повноважень президента. Я звернувся до політради партії з проханням, щоб вони сформували статут так, щоб обрання президента головою партії відповідало законам і Конституції.

Про змову БЮТ і Партії регіонів щодо обрання президента в парламенті

— Не звертайте уваги на дурниці. Ми — країна демократії, в якій народ не бидло. Як президент, хочу заявити: без сприйняття людей, нації не відбудеться жодна серйозна ревізія Конституції. А ця версія виписана навіть не в українських кабінетах, але була прийнята Тимошенко, щоб реалізувати "план Барбаросса". Тому, доки я президент у цій країні, президент буде обиратися прямим загальним голосуванням. Незалежно від того, яка буде фігура.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко звинуватив Тимошенко в махінаціях із землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути