Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2007 17:14

Ющенко звинувачує в своєму отруєнні Росію

Ющенко звинувачує в своєму отруєнні Росію

Росія гальмує розслідування у справі про отруєння українського президента. Про це розповів сам Віктор Ющенко, 53 роки, в інтерв"ю кільком європейським газетам.

За словами президента, у світі лише три лабораторії виробляють тип діоксину, яким його отруїли. Вони є у США, Великій Британії та Росії. Перші дві надіслали зразки цієї речовини, а російська — ні.

— Головоломка практично вирішена, — каже Ющенко. — Слідчі знають, коли, яка їжа, де і хто. Є інформація про три ключові фігури, які перебувають у Росії. Україна направила запит про екстрадицію. У грудні минулого року я особисто говорив про це з російським президентом. Відтоді, на жаль, відповіді не було. Я маю велику впевненість, що, після допиту цих осіб, факти будуть доведені.

Імена "трьох ключових фігур" глава держави не назвав. Однак натякнув, що до отруєння може бути причетна російська влада. Його запитали, чи стоїть за тими особами якась організація чи держава.

— Це не було приватною ініціативою, — вважає Ющенко.

На запитання, чи відповідальна за це Росія, президент відповів:

— Якщо дати відповідь на це питання, то слідству більше не буде що робити.

Учора український Інститут екогігієни й токсикології ім. Льва Медведя оголосив результати дослідження зразків речовини, які надали США та Велика Британія.

Це був діоксин не з Великої Британії і не зі Штатів

— Експертизою підтверджено, що це був діоксин не з Великої Британії і не зі Штатів, — говорить заступник генерального прокурора Микола Голомша, 44 роки.

У Генпрокуратурі продовжують чекати зразки діоксину російського виробництва.

— Ми домовилися з колегами з Росії про те, що вони виконають наше доручення, яке ми направили їм уже давно. Тепер вони мають доповісти, як і коли вони це зроблять, — каже він.

Розслідуванням отруєння Віктора Ющенка займається вже четверта слідча бригада. Нещодавно її очолила Галина Климович — старший слідчий в особливо важливих справах Генпрокуратури, яка спеціалізується на розслідуванні замовних вбивств. Її перевели до Києва з Одеси. Саме Климович розкрила  раніше вбивство редактора газети "Вечірня Одеса" Бориса Дерев"янка та справу замаху на мера Одеси Едуарда Гурвіца. Двічі чинили замах на її життя. У Києві слідчий працюватиме під постійною охороною.

Інтерв"ю Ющенка цитують усі центральні російські інтернет-газети. Жодної офіційної відповіді російських офіційних структур учора не було. "ГПУ" зателефонувала до посольства Російської Федерації в Україні.

— Пока никаких комментариев нету — ни МИДа, ничего. Соответственно мы тоже пока ничего не комментируем, — говорить прес-секретар посольства Олег Грішин. — В Москве решат, будут комментировать или нет.

Віктора Ющенка отруїли діоксином три роки тому — під час президентської виборчої кампанії 2004 року. Йому стало зле після вечері з керівником Служби безпеки України Ігорем Смєшком на дачі його заступника Володимира Сацюка.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко звинувачує в своєму отруєнні Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути