пʼятниця, 21 серпня 2009 07:53

Ющенко відмовився купувати портрет Тимошенко

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Президент Віктор Ющенко на Сорочинському ярмарку нюхає узбецькі приправи, які йому пропонує продавець  Кодиржон Рахматиллаєв. На плечах у глави держави узбецький національний халат — чапан. Ющенкові його подарував представник узбецької діаспори Ориф Ахато
Президент Віктор Ющенко на Сорочинському ярмарку нюхає узбецькі приправи, які йому пропонує продавець Кодиржон Рахматиллаєв. На плечах у глави держави узбецький національний халат — чапан. Ющенкові його подарував представник узбецької діаспори Ориф Ахато

55-річний президент Віктор Ющенко у середу побував на Сорочинському ярмарку на Полтавщині. Прибув опівдні. На головній сцені відкриває ярмарок і вітає присутніх зі святом Спаса.

— Сорочинський ярмарок — одна з площадок, яка демонструє наші сільськогосподарські можливості, — каже. — Але ще не менш важливо, що практично кожен другий прийшов сюди у вишиванці, говорить українською мовою.

Президент дарує організаторам дійства срібну монету до 200-річчя з дня народження письменника Миколи Гоголя і прямує оглядати виставкові експозиції. Підходить до намету Миколи Дикуна із села Горошине Семенівського району Полтавщини. Цікавиться вирощуванням елітної суниці.

— Ось ця 20 днів назад посаджена, — показує розсаду господар. — Називається фріорозсада. Була в замороженому виді в холодильнику. Ми її висадили.

— Весною викопуєте і заморожуєте? — уточнює президент.

— Ні, у листопаді, коли вона перестає біологічно розвиватися, коли замерзне.

Ющенко бере у підприємця візитівку.

— Вам подзвонять і я запрошу вас посадити мені таку суницю, — каже на прощання.

Завертає до намету посольства Узбекистану. Приглядається до зеленого чаю.

— Это знаменитый чай номер 95, — показує продавець. — Вырощен и собран высоко в горах. Хорошо тонизирует и очищает организм.

100 г чаю коштує 30 грн. Президентові дарують кілька пакетиків. Представник узбецької діаспори Ориф Ахатов ще вручає також тюбетейку і синій, розшитий золотом національний халат — чапан. Тюбетейку Ющенко віддає помічникові, а халат накидає на плечі і йде купувати східні спеції. Придивляється, бере пальцями пучку спецій:

— Це шафран?

— Зафаран, — відказує російською продавець Кодиржон Рахматиллаєв. — Близький до шафрану, одного сімейства. Його можна в супчик додавати, імунітет відновлює.

Першопочаткова ціна була 750 гривень, а я виторгував за 620

— А це кріп? — Ющенко тре пучку приправи в долонях, нюхає. — Фантастично.

— Ні, це зра, — заперечує продавець. — Без неї плов ніколи не виходить. Зру збирають рано-вранці, коли роса сяде. Тому вона така запашна.

Гроші узбеки брати не хочуть, але охоронець президента віддає 200 грн.

Обідає Віктор Ющенко у павільйоні грузинської кухні. Його пригощають вином і шашликом.

Після трапези йде у містечко майстрів народних промислів. Обіймає 66-річного Віктора Комаревцева з Опішні Полтавської області, розпитує про життя.

— Ми з Віктором Андрійовичем знайомі ще з тих часів, коли він не був президентом, — каже чоловік. — Я робив йому козацьку баклагу з гербом України. Вона така одна. А ще одну з російським гербом подарував Путіну. Сьогодні президент купив у мене унікальну колекцію з 20 баранців і коників-свистунців. Коштувала 2 тисячі гривень. Віктор Андрійович заплатив трішки більше — тисячу гривень і 200 доларів.

Ющенко зупиняється біля опішнянської кераміки. Цікавиться підлоговою вазою. Мацає її, розглядає.

— А миску для вареників не хочете? — запитує 35-річна Алла Коритченко, хапає по черзі миски і показує президентові. — Така ще й менша є. А ось супниця із шістьма тарілками.

— Я візьму дві великі вази і тарілку, — каже Ющенко після роздумів. — Я ж у вас, виходить, оптовий покупець. Давайте поторгуємося: вази по 350 гривень, а я плачу по 300, а за миску даю 200 гривень.

— Ну добре, — після вагання погоджується жінка.

— Першопочаткова ціна була 750 гривень, а я виторгував за 620, — звертається президент до журналістів.

Люди товпляться, щоб сфотографувати його. Ледь не перевертають стіл із горщиками.

— Не побийте! — вигукує господиня намету.

— Президент заплатить, — жартує хтось.

Насамкінець Ющенко йде до картин.

— Юлька нужна, Виктор Андреевич? — запитує Геннадій Хаведжієв із Донецька і показує картину "Юля-сонечко". Вона вирізьблена на матеріалі, подібному на пінопласт. Голова жінки з косою — у променях сонця.

— Ні, одна Юля вже є, — говорить президент і йде до виходу.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко відмовився купувати портрет Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути