Ексклюзиви
понеділок, 15 січня 2007 18:46

Ющенко відкрив угорську школу

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Керівник Мукачівського хору Рудольф Ландерман вручає президентові України Віктору Ющенку та прем’єр-міністрові Угорщини Ференцу Дюрчаню накидки з вовни — закарпатські гуні
Керівник Мукачівського хору Рудольф Ландерман вручає президентові України Віктору Ющенку та прем’єр-міністрові Угорщини Ференцу Дюрчаню накидки з вовни — закарпатські гуні

52-річний президент України Віктор Ющенко та прем"єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, 45 років, у селі Чомонин Мукачівського району Закарпаття відкрили школу. У ній навчатимуть угорською мовою.

Зранку старшокласники в українських та угорських національних костюмах проводять репетицію виступу в актовій залі старої школи. Нова — триповерхова, жовтого кольору, збудована в полі неподалік.

Там збираються селяни з національними прапорами України та Угорщини. В обід під"їжджає чорний "мерседес". Із нього виходять Віктор Ющенко та Ференц Дюрчань. Президент одягнутий в темно-синє пальто та сірий шарф. Позаду йде колишній голова Закарпатської облдержадміністрації, а тепер голова Секретаріату президента Віктор Балога, 43 роки.

Звучить гімн Угорщини, потім України. Крім Ющенка, ніхто з чиновників не підносить руку до серця.

— Це знак поваги до національної меншини угорців, яка проживає на цій території, — каже президент про нову школу. — Її буде забезпечено Інтернетом. Школа підтримуватиме зв"язки з навчальними закладами сусідньої Угорщини.

Каже, що гроші на школу виділила українська держава. Приєдналися й приватні спонсори з Угорщини. Ющенко і Дюрчань перерізають жовто-синю стрічку, вручають директорові школи Олександрові Нодю книжки українською та угорською мовами. На шкільному подвір"ї садять калину.

Балога червоніє і знічується

Згодом у Мукачевому в готелі "Стар" Віктор Ющенко зустрічається з журналістами. Президента запитують про стосунки з Віктором Януковичем після того, як антикризова коаліція та Блок Юлії Тимошенко обмежили його повноваження в законі про Кабінет Міністрів.

— Було поставлено останню крапку в можливості утримання певного балансу у відносинах між президентом, урядом і парламентом, — відповідає Ющенко.

Каже, що звернеться до Конституційного суду, бо частина статей Закону про Кабмін не відповідає Конституції.

— Я вважаю за доцільне продовження діалогу, не дивлячись на те, що подолання вето на внесення змін до Земельного кодексу суперечить Універсалу, — зазначає президент і додає: — Прикро, що до цього долучився Блок Юлії Тимошенко.

Біля готелю на Ющенка і Дюрчаня чекають близько тисячі мукачівців. Першим особам має колядувати місцевий хор. Чоловік у народному вбранні підходить до гостей. Поруч із президентом стоїть Віктор Балога.

— Віктор Іванович, дозвольте... — звертається колядник до президента, вимовляючи ім"я та по батькові Балоги. Запинається.

Віктор Балога червоніє і знічується. У натовпі сміються. Президент теж усміхається. Починають колядувати.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко відкрив угорську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути