четвер, 12 липня 2007 16:39

Ющенко вважає себе родичем Калнишевського

Президент Віктор Ющенко, 53 роки, розповів російському виданню "Время новостей", що він походить від відомого козацького роду. Каже, що його предком був Нечипор Калнишевський — двоюрідний брат Петра Калнишевського, останнього кошового отамана Запорізької Січі.

— У Санкт-Петербурзькому архіві збереглася переписка Петра Калнишевського з Нечипором Калнишевським-Ющенком. У цьому листі Петро просить брата привезти в Хоружівку, а це моє село, п"ять возів риби, — розповідає президент.

За словами Ющенка, його село "завжди знаходилося на кордоні імперії, на російській стороні, і під час одного з військових конфліктів його спалили, от Калнишевський і вирішив допомогти землякам".

Так вважає також історик і письменник Данило Кулик. У XVIII ст. у Калнишевського був брат Нечипор Ющенко, козацький старшина з Хоружівки. Сучасні Ющенки із цього села є його нащадками. Свого часу дослідження проводив і краєзнавець Феодосій Сахно зі Смілого Роменського району Сумської області. Він писав, що найвідомішими з предків Ющенків були козаки — брати Федір і Олекса. Вони належали до Білоцерківського полку.

Про Олексу Ющенка є запис у реєстрі всього Війська Запорозького після Зборівського договору з королем Яном Казимиром. Феодосій Сахно стверджує, що Ющенки були досить кмітливими козаками. Богдан Хмельницький особисто доручав їм відповідальні завдання при таємному листуванні з російським царем Олексієм Михайловичем Романовим.

В "Актах Юго-Западной России" є запис, що в грудні 1653 року козак Федько Ющенко привіз від Богдана Хмельницького листи до Переяславського полковника Павла Тетері.

Ющенки залишилися посланцями в Тетері. У березні 1654 року переяславський полковник входив до складу посольства в Москві. Він випросив собі в царя грамоту на Сміле і почав роздавати землі своїм людям. Саме Ющенки та ще Іван і Никін Хоружі заснували неподалік село Хоружівку.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко вважає себе родичем Калнишевського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути