четвер, 29 травня 2008 17:32

"Ющенко повинен перестати любити лише гарні промови на свою адресу"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Анатолій Матвієнко каже, що правильним було б створити коаліцію в складі БЮТу, ”Нашої України” та Партії регіонів
Анатолій Матвієнко каже, що правильним було б створити коаліцію в складі БЮТу, ”Нашої України” та Партії регіонів

Народний депутат від НУ-НС Анатолій Матвієнко, 55 років, призначає "ГПУ" зустріч у своєму кабінеті в комітетах Верховної Ради. Заходимо. Він саме говорить по телефону. Поруч стоїть його помічниця Тетяна.

— А Юрій Віталійович є? — каже Матвієнко у слухавку. — А хто у вас у відомстві ближче до спеціальної перевірки кадрів на призначення в інституції влади всіх рівнів? Я автор закону, який хочу внести. Ідеться про перевірку осіб, які будуть призначатися на відповідні посади в Україні.

Йому відповідають, що нікого із заступників міністра внутрішніх справ на місці немає. Матвієнко просить, щоб, коли хтось з"явиться, йому передзвонили.

Чи стала для вас новиною заява Юлії Тимошенко про те, що вона не підтримає Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах?

— А хто сумнівався в тому, що Тимошенко піде у президенти? — говорить Матвієнко. — Коли ми з нею формували в 2004 році коаліцію, я їй казав: "Юліє Володимирівно, не йдіть на президента, бо ваші вибори наступні. Якщо ви паралельно підете з Ющенком, "кучмізм" ми не поборемо".

Вона так і зробила. Але те, що вона дотепер не мала мужності заявити про наміри йти у президенти, свідчить про нещирість. Чесно було би, якби вона 2004-го сказала: я піду на президентські вибори, але зараз іду на прем"єрство не заради майбутнього президентства, а заради України. А то — я не буду йти на президентські вибори, я люблю Віктора Андрійовича і буду його підтримувати... А мета була зовсім іншою. Я Ющенку не раз казав: "Вікторе Андрійовичу, скажіть Юлії Володимирівні, хай іде в президенти". Тоді не виглядало би, що Ющенко стримує Тимошенко, бо її боїться. Я не проти Юлії Володимирівни. Але завжди  казав, що ми не маємо права на прем"єра, який балотуватиметься на президента. Треба обрати технічного прем"єра, який не мав би президентських амбіцій.

Наприклад кого?

— Навіть того самого Яценюка. Когось із молодої команди. Прем"єр має себе спалити, бо ми стоїмо перед великими викликами і проблемами. Їх можна вирішити не популізмом, а тільки прагматичними, непопулярними кроками. А це не робить прем"єра популярним. Таку людину будуть цькувати, критикувати.

Для чого тоді й ви, зокрема, обирали Тимошенко прем"єром?

— Я сам себе зараз про це запитую. Що було би краще: щоб Тимошенко не стала прем"єром і не показала свою реальну здатність до управління, чи навпаки добре, що вона очолила уряд і ми трохи протверезіли? Ми заплатили велику для держави ціну у вигляді економічного спаду, інфляції, розчарування. Але якби себе далі тішили ілюзіями месії, то було би ще гірше.

У Матвієнка кілька разів дзвонить мобільний. Він не бере слухавку.

Говорить, що відносить Тимошенко до тих політиків, які хочуть побудувати Україну за зразком сучасної Росії.

— За методами управління це буде диктатура, — пояснює. — А Ющенка я вважаю представником демократії. Це система, де найважливішими є права і свободи людини. У Ющенка є вади, багато в чому він слабкий. Але хоче вести Україну до такої демократії. Хай ми йдемо цією дорогою не так швидко, як хотілося би. Та це правильний напрямок.

Як оцінюєте шанси Ющенка на майбутнє президентство?

— Для нього немає катастрофи. Людина, яка приходить у владу, має бути готовою піти з неї.

Але он вже і в НУ-НСі значна частина налаштована проти нього і більше прихильна до Тимошенко...

— Дрейфують до неї такі самі популісти, як вона. Зараз у блоці багато хто не підтримує ні Тимошенко, ні Ющенка.

Луценко прийшов до парламенту фактично у блоці Ющенка. Він має моральне право переходити на сторону Тимошенко?

— У його ситуації треба було сказати: "Вікторе Андрійовичу, я з вами розходжуся. Ви мене рекомендували на посаду міністра, тому я іду у відставку." І хай коаліція голосує, прийняти чи не прийняти її. Але моральної чистоти, за яку він так агітував, немає.

Вікторе Андрійовичу, скажіть Юлії Володимирівні, хай іде в президенти

Ви особисто залишаєтеся з Ющенком?

— Найімовірніше, що так. Бо політику Тимошенко я не поділяю, — крутить у руках велику дерев"яну прищіпку. — Чому конфлікт між Ющенком і Тимошенко? Бо він — правий центрист. А вона — ліва за ментальністю. І цей конфлікт об"єктивний. Вони ніколи не будуть разом.

На яку політичну силу зможе спертися Ющенко на наступних виборах?

— Сьогодні є запит на створення нової ідеологічної політичної сили, яка не повинна орієнтуватися на лідера. Партія повинна залишатися з народом. Вона має задекларувати цінності і відстоювати їх, а не особистості. Така партія має критикувати й контролювати Ющенка. Думаю, немає проблем, якщо певний час вона буде в опозиції. Бо потрібно зрозуміти, яку Україну ми хочемо будувати. Треба, щоб прийшли нові політики. Потрібно спровокувати рух нової сили.

А ви увійшли б до такої партії?

— Непублічно. Був би тіньовим гравцем.

Чи може "Єдиний центр" стати підпорою для Ющенка?

— Це така ж помилка, як і "Наша Україна". Якщо він зробить ставку на ЄЦ, то програє. Ющенко має ваду. Якщо поборе її, то стане великим. Якщо ні, то знищить себе. Він має перестати любити лише гарні промови на свою адресу. Повинен почати чути щиру критику. Я кажу це, бо як людину його поважаю. Він не завжди все доводить до кінця. Але я сприймаю того діяча, який говорить правильні, хай і непопулярні речі. Значить, у нього є державне мислення. Він творить націю. Але, на жаль, люди це не сприймають. Бо мають збоку інший фон.

Сьогодні демократичної коаліції фактично немає. Її й надалі штучно  підтримуватимуть?

— Якби "Наша Україна" виступила руйнатором коаліції, то Юлія Володимирівна тихо аплодувала би. Вона сказала би, що тепер я можу пояснити народу, чому нормально не працювала. Якби ми її відправили у відставку, це теж було би для Тимошенко великим благом. Вона проситься, провокує, щоб так сталося. Але це неправильно і нечесно. Для неї програма мінімум виконана, любов до народу продемонструвала. Тепер треба знайти причину, щоб сказати людям: я хотіла робити, але мені не дали.

Що ж далі?

— Юлія Володимирівна шукає в "регіонах" партнерів? Шукає. Віктор Андрійович теж. З однієї сторони таке партнерство потрібне, бо Україну треба єднати. Та якщо "Наша Україна" піде з "Регіонами", то втратить електорат. Це правильний крок, але наш виборець цього не зрозуміє. І піде до Юлі. А вона тільки цього й хоче. Якщо ж Тимошенко піде з "регіонами", то її виборці перейдуть до нас. Тимошенко теж це розуміє. Отож нам треба зробити щось таке, щоби зшити Україну. Але на це ніхто не піде, бо суспільство ще не готове.  Треба створити коаліцію трьох — "Наша Україна", БЮТ і Партія регіонів. І не чіпати Тимошенко — хай собі урядує. І тоді буде єдність. Це зняло би напругу в політиці і шантаж. Це ілюзія, але правильний крок. Я іншого не бачу.

Чи справді Віктор Балога є причиною всіх проблем коаліції, як про це говорить "Народна самооборона"?

— Це смішно. Просто на цинічну поведінку Тимошенко знайдено виконавця. Президент не хоче опускатися до її рівня, а вона хоче з ним дискусії рівних. Ющенко правильно робить, що не влазить особисто. Але дискутувати з нею хтось має. Вибрали Балогу.

У нардепа знову дзвонить мобільний.

— Наталко, що сталося? Ти зробила виставку Шухевича? Тоді об"єднуйте зусилля. Тримайтеся.

Кладе телефон.

— Це лідер нашої одеської міської організації. Бібліотекар. Зробила виставку про Шухевича. Її там уже знищують. От вам Україна!

1953, 22 березня — Анатолій Матвієнко народився в містечку Бершадь на Вінниччині
1975 — закінчив Львівський сільськогосподарський інститут
1989 — перший секретар ЦК комсомолу України
1990 — обраний народним депутатом
1996 — очолив Народно-демократичну партію, голова Вінницької облдержадміністрації
1998 — обраний народним депутатом, голова фракції НДП
1999 — вийшов із НДП, очолив партію "Собор"
2001 — заступник голови Блоку Юлії Тимошенко
2002 — народний депутат від БЮТу
2005 — прем"єр-міністр Криму
2006, 2007 — народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"
Одружений, має двох синів та онуку

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко повинен перестати любити лише гарні промови на свою адресу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути