середа, 15 жовтня 2008 18:41

Ющенко і Тимошенко змагаються за право поборотися з Януковичем

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  Екс-нардеп від ”Нашої України” Борис Беспалий вважає, що президент зламає опір
Екс-нардеп від ”Нашої України” Борис Беспалий вважає, що президент зламає опір

Колишній нардеп 55-річний Борис Беспалий торік вийшов із "Нашої України" на знак незгоди з розпуском Верховної Ради. За нинішньою кризою спостерігає зі сторони.

— В Америці перед виборами глави держави проводиться праймеріз — це змагання кандидатів усередині партії. Визначають кращого, який іде боротися з конкурентом з іншої політичної сили за президентську посаду. Таке зараз відбувається між Ющенком і Тимошенко — помаранчевий праймеріз за право позмагатися з Януковичем.

Чи існують приховані причини дострокових виборів до Верховної Ради?

— Для діючого президента незручно, коли його конкурентка  стартуватиме на президентські вибори з посади прем"єра. А в який спосіб її можна прибрати? Переформатувати Верховну Раду не виходить. Підвісити в такому стані як є, також. Прем"єр виконуватиме обов"язки й матиме урядові важелі. Значить, вибори! Це механізм позбавлення Юлії Володимирівни прем"єрської посади.

А вона вважає, що ця позиція є найкращим плацдармом для старту на виборчу кампанію. Тому чіпляється за посаду. Який спосіб уберегтися? Не допустити виборів.

Та президент досягне своєї мети, бо публічно почав цю кампанію. У нього достатньо важелів, щоб наполягти на своєму. Зробити відкат — це продемонструвати слабкість. Ситуація із судами дискредитує "бютівців". Тому глава держави дозволяє цим гратися.

Ширяться чутки про створення блоку мера Києва Леоніда Черновецького та партії Віктора Балоги "Єдиний Центр"...

— У Секретаріаті президента є кілька під"їздів: через один ходить Народний союз "Наша Україна", через другий — "Єдиний Центр", третій — київський міський голова. Що від того змінюється? Це ті ж комбінації.

Яка вірогідність створення такого блоку?

— Поганий той депутат, який не хоче залишитися депутатом. Усі шукають партнерів. Розуміють, що самотужки це буде складно. Тут можливі найнесподіваніші комбінації.

У цій зв"язці фаворитом є київський міський голова. Можливо, у нього є проблеми із фінансовим ресурсом. Тут "Єдиний Центр" може допомогти.

Якщо президент особисто очолить список "Нашої України",  чи зросте її рейтинг?

— "Нашій Україні" це вигідно. Це додає. Але наскільки воно вигідно Вікторові Ющенку? Участь президента у цих виборах наштовхує на думку, що він вважає безнадійним балотування на другий термін. Президент Росії Володимир Путін ішов у Думу в кінці другого терміну, бо готував собі запасний аеродром.

Чи додасть присутність голови Верховної Ради Арсенія Яценюка?

— У нього є самостійний рейтинг — майже три відсотки. Але "Нашій України" він не додасть. Його потенційні виборці за неї не проголосують. Орієнтуються на нього, бо він трохи не схожий на традиційну бюрократичну систему старої політики. Якщо першим буде президент, а другим ітиме голова Верховної Ради, тоді це буде владний адміністративний список.

Що втрачає Арсеній Яценюк?

— Нічого. Він розкручується на чужому ресурсі. Матиме перспективу при будь-яких результатах. Обійматиме або високу посаду в парламенті, або в секретаріаті чи уряді.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Тимошенко змагаються за право поборотися з Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути