четвер, 21 червня 2007 17:59

"Ющенко буде президентом, Тимошенко — прем"єр-міністром"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Йосип Вінський каже, що готовий працювати в уряді Юлії Тимошенко першим віце-прем’єром. Однак передбачає, що цю посаду отримає хтось із ”Нашої України”
Йосип Вінський каже, що готовий працювати в уряді Юлії Тимошенко першим віце-прем’єром. Однак передбачає, що цю посаду отримає хтось із ”Нашої України”

Колишній перший секретар політради Соцпартії, а нині — заступник голови Блоку Юлії Тимошенко 51-річний Йосип Вінський працює в штабі БЮТу, що на Подолі у Києві.

Вхідні двері там зачинені. Через домофон охоронець запитує, з якого питання прийшли. Впускає, просить показати журналістські посвідчення і пропонує підніматися на другий поверх. Там — ще одні двері з магнітним замком. За кілька секунд виходить помічниця Вінського — молода блондинка. Проводить до кабінету екс-нардепа.

Він сидить у кутку за робочим столом та п"є каву з вершками. Зліва від нього на підлозі стоїть вазон, схожий на пальму. На стіні висить велика карта України. Йосип Вікентійович бере ручку й показує, що БЮТ підтримують у поліссі та лісостепу, а владну коаліцію — лише в степах. Каже, що поділ іде не по Дніпру, а перпендикулярно до річки.

Чи може щось зупинити проведення дострокових виборів? Наприклад, Мороз заявив, що Соцпартія всіма можливими методами протидіятиме "непотрібним виборам".

— А хто мішає в цій державі будь-кому сходити з розуму? Ну вирішила політрада, нехай протидіє. Я вважаю, що рішення прийнято, вибори будуть 30 вересня. Якщо якась партія розуміє, що вона не потрапляє у парламент, то це її проблема, а не України. Тим більше, що за цією партією — 1,5 відсотка голосів виборців. У нас таких, як Соцпартія, зараз багато є.

Що має зробити СПУ, щоб потрапити до Верховної Ради?

— Мороз, Рудьковський і Мендусь мають бути виключені з СПУ. Тоді у партії з"являться шанси. Доки ці люди там — ніхто їм не повірить.

Але Мороз очолює СПУ з моменту її виникнення.

— Сьогодні Мороз для Соцпартії уже ім"я зі знаком "мінус". До цього тривалий період він був знаком "плюс", який підтягував СПУ. Сьогодні вже, на жаль, має зворотній вплив.

Що має зробити БЮТ, щоб завоювати довіру виборців на сході країни?

— Ми є найбільш адекватною політичною структурою, щоб реально об"єднати Україну. Наша партія планує кампанію по всій Україні.

Якщо перемагають і створюють коаліцію Партія регіонів з комуністами, ви залишитеся в опозиції чи знову використаєте 151 мандат?

— Будемо діяти відповідно до ситуації. Ми ж ніяким чином не протидіяли створенню коаліції Партією регіонів. Ми тільки казали, що створіть її так, як це передбачено Конституцією і регламентом. Передбачено регламентом, що треба десять днів, щоб закрилася попередня коаліція і стала нова. Треба було Морозу написати офіційно, що Соцпартія виходить із демократичної коаліції, провести з"їзд і вступити до коаліції з Партією регіонів. Це було б тоді чесно.

Ми й зараз готові бути і при владі, і в опозиції. Але це не значить, що ми будемо спостерігати, як влада знищує демократію, знищує політичний вектор розвитку держави, нехтує правами та свободами громадян, підтримує корупційні схеми.

Чи БЮТ і "Наша Україна" поділили посади між собою у майбутній коаліції?

— Ми не ділили посад. Ми записали принцип, що незалежно від результатів голосування посади діляться 50 на 50 відсотків. Це для того, щоб не було взаємного поборювання під час виборчої кампанії.

Яка посада передбачена для вас?

— До 30 вересня говорити про посади — некоректно.

За уряду Тимошенко вам двічі пророкували посаду першого віце-прем"єра.

— Сьогодні не може бути ця модель реалізована. Хоча, може, "Наша Україна" вибере інші посади... Немає принципового значення сьогодні, хто яку буде мати посаду. Я сказав тоді й зараз кажу, що готовий працювати в уряді Юлії Тимошенко першим віце-прем"єром.

Нас абсолютно не турбує зростання рейтингу Ющенка

Що ви робитимете, якщо Партія регіонів потрапить в опозицію і вирішить скласти 151 мандат?

— Якщо Партія регіонів бажатиме скористатися цією конституційно нормою, то це її право. Тоді ми підемо на чергові вибори. Але це не так просто, як декому видається. Дехто до останнього дня не міг повірити, що 150 депутатів відмовляться від свого статусу.

Усі знають Олександра Мороза як спокійну та врівноважено людину — ви пам"ятаєте, щоб він зривався чи кричав на когось?

— Я вважаю себе жорстким політичним опонентом Мороза, але ніколи не опущуся до обговорення його рис характеру. Моє політичне завдання — прибрати Мороза з української політики. Він своїми діями розвалив стратегію розвитку держави.

Може, ви потім очолите Соцпартію?

— Я можу повернутися до СПУ, але ніколи не повернуся до Соцпартії, у якій буде Мороз.

Це виглядає, як план: прибрати Мороза, а потім...

— Та ні, я ж заступник голови партії "Батьківщина", — усміхаючись, перебиває Вінський.

Але очолювати партію і бути заступником — це різні речі.

— Повірте, я ще 1996 року міг бути міністром, якби зрадив того ж Мороза так, як він зрадив мене.

А як саме ви збираєтеся усувати Мороза з політики?

— Тільки політичними методами. За цей рік я достатньо зробив для того, щоб Мороз був у тій політичній ситуації, у якій він сьогодні є.

А як мав діяти Мороз, коли Тимошенко спочатку обіцяла йому посаду спікера, а потім, фактично, її віддали Порошенку? Хіба це не був кидок?

— Перед цим була угода, на якій стоїть підпис Мороза. Там написано, що право вибору другої посади належить "Нашій Україні". Він погодився на це. Якби він не підписав цю угоду, можна було б його якось оправдати.

Це все розмови, що якби там Порошенко... Треба було набирати більше голосів, ніж Порошенко і "Наша Україна". Тоді Мороз був би головою Верховної Ради.

Під час розмови Вінський майже непорушно сидить у кріслі. Відповіді на запитання дає стисло та коротко. Дуже часто відповідає запитанням на запитання.

Де вам краще працювалося — в СПУ чи зараз у БЮТі?

— Я не можу порівнювати. У мене були різні статуси в Соцпартії і БЮТі. Тут мені простіше, більше поваги до моєї позиції, ніж у Соцпартії. Там увесь період моєї діяльності була серйозна опозиція проти мене. У БЮТі цього немає.

Останнім часом не видно Юлії Тимошенко. Де вона пропадає?

— Вона не пропадає, — Вінський показує рукою на одну зі стін. — Вона по 20 годин на добу вкалує.

Зараз рейтинг підтримки Віктора Ющенка піднімається, а в Юлії Тимошенко падає. Чи це не означає, що вони є конкурентами?

— Вони не перетинаються електорально, тому що Ющенко — це президент, а Тимошенко — лідер опозиції. Нас абсолютно не турбує зростання рейтингу Ющенка. Він наш президент, і ми його підтримуємо, співпрацюємо. До речі, я не бачу падіння рейтингу Юлії Тимошенко, а навпаки.

Юлія Володимирівна балотуватиметься на наступних президентських виборах?

— Я думаю, що ще зарано такі питання провокувати. Я прекрасно розумію намагання певної частини політикуму посварити Тимошенко і Ющенка. Але не вдасться, — посміхається Вінський. — Вони є політичними партнерами. Ющенко буде президентом, Тимошенко — прем"єр-міністром.

Чим ви займаєтеся після роботи?

— Зробив зарядку, прийняв душ, прогулявся у парку, поїхав на полювання, поспілкувався з донькою, провів годину із собакою любимою. Все.

Коли востаннє полювали?

— Неділі дві назад. Полював на козлика.

1956, 2 січня — Йосип Вінський народився у селі Лошківці на Хмельниччині
1977 — закінчив Кам"янець-Подільський сільськогосподарський інститут
1978 — старший інженер Кам"янець-Подільського відділення Київського спеціального ПКБ "Укрсортнасінняовоч"
1991 — начальник технічного центру "Бєларусь" підприємства "Агропромтехніка"
1991 — вступив до Соціалістичної партії України
1994, 1998, 2002, 2006 — обраний народним депутатом
2001 — представник громадянського комітету "Україна без Кучми"
2006 — Вінського виключають із Соцпартії, бо він не погоджується вступати у коаліцію з Партією регіонів та комуністами
2007 — стає заступником голови партії "Батьківщина" і Блоку Юлії Тимошенко
Одружений. Має сина та доньку.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко буде президентом, Тимошенко — прем"єр-міністром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути