четвер, 27 лютого 2020 07:50

"Уряду прощали промахи, поки він не почав з'їдати рейтинг президента"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Прем’єр-міністр Олексій Гончарук і заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розмовляють 21 лютого в сесійній залі парламенту. Цього дня Гончарук із трибуни оприлюднив проміжний звіт уряду. Спілкувався з депутатами 48 хвилин
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук і заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розмовляють 21 лютого в сесійній залі парламенту. Цього дня Гончарук із трибуни оприлюднив проміжний звіт уряду. Спілкувався з депутатами 48 хвилин

— Як це, за що виступаємо? За все хороше, — 21 лютого чоловік років 70 йде у колоні з кількох десятків людей. Рухаються тротуаром по вул. Грушевського в Києві неподалік Верховної Ради. Говорити не хочуть. Більшість старшого віку.

— За що ви, за те й ми, — каже одна з учасниць ходи. Колона перекриває весь тротуар.

Цього дня о 10:00 народні депутати збираються слухати проміжний звіт уряду за п'ять місяців роботи. Його має представити прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Напередодні стало відомо, що документ готувала приватна компанія, якій заплатили 84 тис. грн. Раніше це робили силами Кабміну.

У кулуарах нардепів мало. Швидко заходять у зал.

— Дико було спостерігати, що відбувалося із нашими громадянами, які повернулися з Китаю, — спікер парламенту 36-річний Дмитро Разумков починає виступ згадкою про акції протесту у Нових Санжарах на Полтавщині. — Давайте думати, як об'єднати державу, а не як нашкодити їй.

Реєструються 273 нардепи. О 10:15 Разумков запрошує Гончарука.

— Не вийде охопити все, що ми зробили. У мене 20 хвилин, — каже 35-річний Олексій Гон­чарук. У нього темні кола під очима і легкий рум'янець. До костюма одягнув фіолетову краватку. З верхньої кишені видно кут хустинки.

— Ми почали з аудиту держави. Потрібно зрозуміти, що в тебе є, а потім будувати стратегії. Провели оцінку населення, державних кадастрів природних ресурсів. Ми викорінили корупцію на найвищому рівні. Це знає бізнес і міжнародні партнери. Роботи ще багато, але в уряді, парламенті та в Офісі президента — корупції немає.

Нардепи від "Слуги народу" підходять до ложі уряду. Перемовляються із міністрами. Урядовці відповідають на дзвінки, переписуються.

— Нам удалося повернути довіру міжнародних партнерів. Рік тому Україна брала позики у гривні під 20 відсотків. Зараз — дев'ять. Якщо продовжимо працювати, ресурси дешевшатимуть. А це можливість інвестувати в інфраструктуру.

Маємо серйозний прогрес — уряд викорінив системне рейдерство, — говорить прем'єр. — За пів року зменшили платіжки на опалення для людей до 30 відсотків, запустили програму "Доступні кредити 5–7–9 відсотків" для малого бізнесу. Плануємо розблокувати велику приватизацію.

Ми почали перезавантаження країни. Вперше в історії президент, парламент і уряд працюють єдиною командою. 2020-й має стати роком початку великої модернізації.

О 10:35 прем'єру вимикають мікрофон. Разумков просить дати ще хвилину.

— Дякую за співпрацю. Ви круті. Давайте зробимо це разом, — закінчує виступ.

У залі чути короткі оплески. Не всі нардепи на місцях.

Дев'ятеро задають питання прем'єру. Гончарук не може сказати, які будуть планові надходження до бюджету у лютому. Не називає їх і Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Об 11:03 Гончарук завершує.

Нардепи по одному виходять до журналістів. У їдальні за крайнім столиком із колегами сидить голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Далі мають розглядати правки до закону про землю. Будівля Ради порожніє.

— Прем'єр не сказав, що зробив уряд, аби їхні надбавки і премії були прив'язані до реальності, — каже 40-річна Ірина Верещук зі "Слуги народу". — Не назвав і причини падіння промислового виробництва. Мав пояснити, що не вдалося і чому.

— Гончарук вийшов непідготовлений. Не оперує цифрами, — говорить нардеп від "Батьківщини" 63-річний Михайло Волинець. — Намагається бути своїм хлопцем у парламентській тусовці. Напередодні відбулося засідання комітету з питань енергетики. Міністр звітував про виконання програми дій уряду. І якось необережно сказав, що закриють більшість шахт у державному секторі. Нібито залишиться чотири-сім із тридцяти трьох. І їх не хвилює, що робитимуть люди, що чекає шахтарські міста.

— У нас вызывает обеспокоенность, что тема Крыма отходит на второй план, — говорить 76-річний Мустафа Джемілєв із "Європейської солідарності".

— Уряд не презентував програму, то про який звіт можна говорити? — каже співголова фракції "ЄС" 48-річна Ірина Геращенко. — Наша команда залишила подушку міцності цьому уряду. Позиції в економіці, які ми мали п'ять років тому, неспівставні з нинішніми. У Зе-­команди немає стратегії. Провали у багатьох секторах.

Разумков закриває ранкове засідання о 14:00. У залі кілька десятків нардепів.

— Є інформація, що скоро буде відставка Олексія Гончарука. І відповідно — зміна всього Кабміну, — говорить політолог 31-річний Микола Давидюк.

— У парламент прем'єр прийшов із порожньою статистичною інформацією. Звіт виглядав, як обіцянки на майбутнє — ми зробимо. За пів року нічого не показали.

Уряду бракує ефективності та відповідальності. Відставка готується. Новий склад Кабміну може покращити ситуацію. Партії Зеленського буде легше йти на місцеві вибори. Уряду Гончарука прощали промахи, поки він не почав з'їдати рейтинг Зеленського.

3,6 відсотка українців довіряють уряду. Не довіряють — 27,7%. Такі результати опитування соціо­логічної служби Центру Разумкова. Його провели 13–17 лютого 2020 року. Опитували 2018 осіб віком від 18 років.

1505 правок до законопроєкту про ринок землі розглянула Верховна Рада за два пленарні тижні. Ухвалили одну. Всього змін до закону — 4018. Торік 13 листопада Верховна Рада підтримала його у першому читанні. Пропонується, що в одні руки продаватимуть не більше 10 тис. га. Росіяни не зможуть купити землю в Україні. До 1 січня 2030‑го ціна буде не менша за 27,5 тис. грн/га. Оплата — безготівкою. Покупець має надати документи, звідки в нього ці ­гроші.

Нагорі корупція зменшилася, а на нижчому рівні — зашкалює

— Пройшло мало часу, щоб уряд міг показати досягнення. Але достатньо, аби зробити натяки. Інвестори чекають, якою буде економічна політика, — розповідає колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко, 61 рік.

— Економіка у напівстагнації (стагнація — застій. — ГПУ). Радикальних змін потрібно багато. Запустити кредитні механізми, зменшити оподаткування, скоротити державні витрати на чиновників, розбити монополії олігархів. Щоб на всіх ринках була конкуренція. Працювати з Міжнародною фінансовою корпорацією, Європейським банком на відкриття кредитних ліній для малого бізнесу. Має бути справжня робота, яку можуть виконати ідейні професіонали, налаштовані на реформи.

Гончарук ніби налаштований позитивно. Однак йому не вистачає розуміння складності і пріоритетів. Можливо, за місяць-другий схопить. Він — розумний. Але ж потрібен не лише він, а ще з десяток таких, щоб запустити реальне зростання — сім, вісім, дев'ять процентів.

На вищих ешелонах влади корупція суттєво зменшилася, її не видно на рівні президента, прем'єра чи генпрокурора. Проте на нижчому і середньому — вона зашкалює.

Запуск ринку землі піде на користь. Але ефект буде на другий-третій рік. Спочатку матимемо певну турбулентність. Конфлікти між орендарями і власниками землі, спроби розірвати договори.

Уряд переглядатиме п'ятирічні прогнози темпів економічного зростання. Обіцяли 40 відсотків, а це приблизно сім процентів на рік. Такої цифри можна досягнути за умови реальних економічних реформ.

Зараз ви читаєте новину «"Уряду прощали промахи, поки він не почав з'їдати рейтинг президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути