середа, 21 січня 2009 18:14

Юлія Тимошенко хвалиться перемогою в газовій війні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Міністр промполітики Володимир Новицький 15 хвилин говорив по мобільному під час виступу прем’єра Юлії Тимошенко
Міністр промполітики Володимир Новицький 15 хвилин говорив по мобільному під час виступу прем’єра Юлії Тимошенко

Учора о 9.30 міліціонери перекрили рух по столичній вул. Інститутській. Не пропускають машини на вул. Банкову, де розташований Секретаріат президента. Вільний лише в"їзд на територію Кабінету Міністрів. За 5 хв. на швидкості туди в"їжджає "мерседес" прем"єр-міністра 48-річної Юлії Тимошенко.

На засідання уряду прем"єрка заходить о 10.05. Усміхається.

— Я хотіла би розпочати засідання з теми природного газу — вона сьогодні дуже актуальна, — каже.

Розповідає, що напередодні до України приїздив комісар Єврокомісії з енергетичних питань Андріс Пібалгс. Він не знайшов жодного підтвердження, що із 1 січня цього року Україна крала російський газ.

— Це той випадок, коли Україна повернула собі чесне ім"я транзитера, — переконує Юлія Тимошенко. — Хотілося б, щоб Україна вміла пишатися такими здобутками.

Розповідає, що передноворічні переговори щодо газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" зірвала компанія Дмитра Фірташа "Росукренерго". Вона останні три роки постачала газ Україні. Мовляв, їй допомагали українські високопосадовці:

— Коли Україна обговорювала ціну на газ у 235–250 доларів, "Росукренерго" запропонувала 285. Але уряду вдалося вийти із цієї складної кризи з умовами, які є справжньою перемогою для України.

Доки Тимошенко виступає, міністр промислової політики 61-річний Володимир Новицький розмовляє по мобільному.

На стіні показують графіки, за якою середньорічною ціною країни ЄС купуватимуть російський газ. Найбільше платитиме Австрія — $466 за тис. кубометрів. Україна — $228,8 за тис. кубів.

— Ми отримали найнижчу ціну на газ серед партнерів Росії, крім Білорусії, — зазначає Тимошенко.

Пояснює, чому не змогла підвищити ціну на транзит газу. Мовляв, ще 2006-го уряд Віктора Януковича уклав договір про сталу ціну на транзит на п"ять років. Додає, що їй вдалося отримати на чверть нижчу вартість на технічний газ, ніж торік — це $153,9 за тисячу кубометрів.

— Нарешті нам вдалося покінчити з найбільшою корупцією — ми прибрали посередника "Росукренерго". Тобто позбулися великої політичної годівниці, яка годувала декілька політичних потужних сил, — каже прем"єр-міністр. — Ті, хто був у цих хабарницьких схемах, зараз висловлюють незадоволення такими поганими умовами для України. Де ж тепер хабарі брати?

У цей час на вулиці з будинку уряду знімають останні новорічні гірлянди.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко хвалиться перемогою в газовій війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути