Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 16:23

"Українська еліта має познайомитися з Медвєдєвим ближче"

  Андрій Блінов: ”Тимошенко не пускають до Росії, бо бояться, що вона  почне серйозно займатися газовою сферою”
Андрій Блінов: ”Тимошенко не пускають до Росії, бо бояться, що вона почне серйозно займатися газовою сферою”

Директор Інституту вивчення Росії Андрій Блінов, 32 роки, вважає, що в осяжному майбутньому українсько-російські відносини залишатимуться прохолодними.

Як вплине зустріч президентів України і Росії на розвиток відносин між країнами?

— Суттєво їх не змінить. Від візиту Віктора Ющенка до Москви не потрібно чекати якихось революційних дій. Імовірно, президенти обговорюватимуть два основних питання — правонаступництва в Росії та російського газу. Адже там за кілька місяців новим президентом стане нинішній перший віце-прем"єр Дмитро Медвєдєв. Надто серйозно українсько-російськими відносинами він до цього не займався. Більше — гуманітарними, соціальними й культурними проектами.

Тепер українська еліта має познайомитися з Медвєдєвим ближче. До того ж, для нашої влади тепер виникає й інше не менш важливе питання — ким буде Володимир Путін. Зрозуміло, що він залишатиметься найвпливовішою фігурою в російській політиці. Поки що й росіяни підтримують його більше, ніж Медвєдєва.

Чи збережеться після зустрічі президентів так званий прохолодний нейтралітет у двосторонніх відносинах?

— Так. Сьогодні сам Ющенко за кордоном досить чесно говорить про відносини з Росією. Визнає, що є проблеми, але Київ не планує робити багато спільних проектів з Москвою. Не впливає позитивно на відносини України та Росії і внутрішньоукраїнська політична боротьба.

Чи свідчать суперечки навколо поїздки Юлії Тимошенко до Росії про різне бачення двосторонніх відносин гілками української влади?

— Причина цієї ситуації — газ. Тимошенко не пускають до Росії, бо бояться, що вона відмовиться від посередників.

Схоже, прем"єрка готова йти до останнього у зміні газових схем. Президент Віктор Ющенко, перебуваючи у Москві, напевне, спробує виступити миротворцем і перехопити ініціативу. Все виглядає так, що стара схема постачання газу доживає останні місяці.

Сьогодні сам Ющенко не наважується на ближчі відносини з Росією

Тимошенко вже почала активно готуватися до президентської кампанії. Саме на це спрямована вся її риторика. Це ж стосується і наміру поїхати до Москви 21 лютого. Вона вже думає над тим, як краще побудувати українсько-російські відносини. Бо розуміє, що бути президентом України в умовах повного неприйняття її Москвою буде важко. Та й значна частина українського суспільства досі орієнтована на тісну співпрацю з Росією. Не можна ігнорувати також великий інтерес до Росії українських фінансово-промислових груп.

Утім, сьогодні ані президентська, ані прем"єрська команди не демонструють великих успіхів у співпраці з Росією. І відносини у форматі Ющенко-Путін, і, в подальшому, Ющенко-Медвєдєв лише холоднішатимуть.

Що ж може їх покращити?

— Президентські вибори в обох державах. Хоча російські поки що виглядають такими, які мало змінять зовнішньополітичний курс Москви. Президентські ж вибори в Україні якраз і можуть стати тією ключовою точкою відліку, яка або ще більше погіршить відносини з Росією, або їх покращить. Основний мінус наших відносин сьогодні — це те, що Росія та Україна не мають жодного спільного проекту, який би по-справжньому працював на зближення двох народів.

Спільно літаки й танки ми вже не будуємо, скоро менше будемо зацікавлені одна в одній в питанні транзиту, а потім можемо стати чужими. Але спільні проекти з Росією та іншими країнами колишнього СРСР, що знаходяться приблизно на одному з нами технологічному рівні розвитку, одній ментальній хвилі, дозволили б Україні стати впливовою регіональною державою та сприяти зростанню заможності її громадян. І Україні, і Росії слід зробити все, аби перестати бути сировинним чи напівфабрикатним придатком "золотого мільярда".

Зараз ви читаєте новину «"Українська еліта має познайомитися з Медвєдєвим ближче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути