четвер, 27 серпня 2020 06:20

"Українці виїжджають, бо не бачать тут економічного майбутнього"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Лідер ”Народного руху” Віктор Кривенко: ”Українська політика залишиться олігархічною. Коли виборча кампанія коштує понад 100 мільйонів доларів, хто ці гроші дасть задарма? Доведеться відпрацьовувати”
Лідер ”Народного руху” Віктор Кривенко: ”Українська політика залишиться олігархічною. Коли виборча кампанія коштує понад 100 мільйонів доларів, хто ці гроші дасть задарма? Доведеться відпрацьовувати”

— Важко боротися з телевізорами, коли виборці голосують емоціями, — каже 38-річний Віктор Кривенко, голова "Народного руху України". — Українським партіям необхідно об'єднуватися. Не питання в головуванні — я готовий передати булаву іншому лідеру.

На початках незалежності "рухівці" з В'ячеславом Чорноволом зароджували українську політику. Нині партія налічує 25 тис. осіб. У Верховній Раді немає жодного її представника.

Що у нинішній партії залишилося з часів В'ячеслава Чорновола?

— Залишилася ідея державотворення. У всіх питаннях керуємося українським інтересом. Є три пріоритети: економіка, перемога у війні і культурний фронт. По цих напрямках є бачення і дії.

Економічну частину програми оновили позаминулого року. Немає країни, яка стала б успішною без захисту свого виробника, просування експорту і боротьби на ринках. Обміркували, яка має бути структура армії, озброєння. Без цього не зможемо відстояти незалежність.

Чи є люди у політсилі, які у партії від початку?

— Їх тисячі. Працюють багато "рухівців", які були ще коли зароджувалися Товариство української мови, екологічні ініціативи. Із них, власне, і вийшов Рух. У нас є Рада старійшин.

Чи був би Чорновіл хорошим президентом?

— Я в цьому переконаний. Одна з найбільших помилок українців — що не обрали його. 90 відсот­ків в один день голосували за незалежність від комуністичної держави, але обрали президентом комуніста Леоніда Кравчука. Який наступного року підписав закон про збереження російського флоту в Криму. Підписав 1992 року Лісабонський меморандум, що був предтечею Будапештського (5 грудня 1994-го між Україною, США, Росією та Великою Британією була підписана угода про відмову України від ядерного статусу в обмін на гарантування безпеки іншими країнами-підписантами. — ГПУ).

У суспільства має бути питання до себе. Бо найдобріший суддя сидить всередині кожного з нас, він завжди виправдає.

Якою могла бути Україна, якби зробили інший вибір?

— У країнах пострадянського простору, де перемогла опозиція, процес перетворень пройшов швидко. Там, де опозиція програла, — Казахстан, Узбекистан — стали фактично монархіями. Якби на виборах 1991 року ми стали країною, де перемогла опозиція — як у Польщі, Чехії і країнах Балтії — уже були б у Європейському Союзі. Не без проблем, але шлях був би інший.

На тій хвилі вдалося б обрати прозахідний парламент. Росія була слабкою. У Єльцина не було маніакальної агресії і підсвідомої ненависті до українців, які є у Путіна. Була можливість вскочити в ЄС і в НАТО.

Чому "Народний рух" опинився на узбіччі великої політики?

— Багато чинників. Рух не був олігархічним проєктом і ніколи не мав масштабного фінансування. Зараз політика неможлива без телебачення, реклами.

На жаль, в українців нема культури сплачувати партійні внески і розуміння, що партії мають жити за ці гроші. Правоцентристські сили знищені фінансуванням згори.

У "Народному русі" теж нема культури партійних внесків. Ідемо на місцеві перегони у сотні громад. Без телевізора і масштабної реклами. Побачимо, який буде результат. Рада знизила суму застави на виборах. Але вона досі зависока. Щоб піти в облраду, треба внести 200–500 тисяч гривень.

Ми всією країною збирали кошти на заставу для президентської кампанії. На парламентську — не змогли. Тому йшли в мажоритарних округах.

Ваші слова: "Ми 150 років експортуємо людей. Нещасність нації вимірюється кількістю діаспори. Ми п'ята-шоста нація в світі за нещасністю". Як це змінити?

— Люди їдуть, коли не бачать перспективи для себе і дітей. Або тікають від репресій, тиранічних режимів. У нас було і те, і те. Зараз основна причина — відсутність економічного майбутнього.

Я кілька років воюю проти нинішньої економічної політики. Показуємо, що треба робити, де можуть бути точки зростання, які треба інструменти, ресурси й інвестиції, як імпортувати кваліфікованих працівників. На території України можуть комфортно жити 180–200 мільйонів людей.

Я критикував уряди і Яценюка, і Гройсмана, і Гончарука, і у Шмигаля ситуація не краща. Хоча є правильні декларації. Підтримую ініціативу про преференції для вітчизняних виробників і про захист наших ринків. Вони вбиті турецькими, узбецькими, білоруськими компаніями.

Вас пов'язують із незапущеним проєктом української Кремнієвої долини. Що це за проєкт і який стосунок до нього мав Янукович?

— Янукович тоді був президентом. Урядом керував Азаров. Ми з компанією "Ернст і Янг" зробили техніко-економічне обґрунтування, яке затвердив Кабмін. Передбачалося створення у п'яти містах території свободи. Там діяв би інший режим для ІТ-компаній. Це зупинило би відтік фахівців.

Для кожної галузі треба робити привабливі умови. Навколо України більше 1500 офшорів тільки у сусідніх державах. Називаються індустріальні парки, вільні економічні зони. У турків — виробничі й технологічні. А в нас нікому це невигідно. Вільні економічні зони знищені. На понад мільярд доларів було підписано договорів на інвестиції. І в один момент усе зупинилося. Наші умови стали непривабливими. Угорці, поляки, словаки стоячи аплодували нашому уряду, який він "прогресивний". У Словаччині компенсують 50 відсотків сум інвестицій. Є доступ до великого європейського ринку, нема тарифних обмежень.

Якби парламент не задушив ініціативу з Кремнієвою долиною, ми мали б десятки тисяч робочих місць в ІТ. Сьогодні Україна в цьому є донором. Якщо ще п'ять-сім мільйонів українців виїдуть, а це найактивніші, то картина буде, як на Донбасі до війни. Населення, яке вимагає подачок, зацик­лене на собі.

На якому етапі ми зараз?

— На ризикованому. Треба повернути президента на шлях євроатлантичної інтеграції.

Які реформи були відчутними?

— Реформа децентралізації.

Електронне декларування. Багато людей передумали йти через нього у владу.

Створення антикорупційних органів.

Державні закупівлі (у міжнародному рейтингу прозорості державних закупівель Україна посіла перше місце, набравши 97,05 бала зі 100 можливих. Беруть участь 39 країн. Систему оцінюють за 64 показниками. — ГПУ). Хоч "Прозорро" і треба допрацювати.

Реформа медицини — позитив у первинній ланці. До вторинної є питання.

Поліція — перший етап був правильний.

Добре, що піднімають забезпечення і в армії, і у правоохоронних органах.

У державній службі не розумію масових скорочень. Коли популісти кажуть, що всіх чиновників і депутатів розстріляти — це шлях у нікуди, до розвалу держави.

Багато вдалося в культурі. Але треба займатися її просуванням у світі.

Де українці засадничо помилилися?

— 1991 року пішли не тим шляхом. Потім — коли обрали Віктора Януковича. Досі помиляються частина, які думають, що Росія може бути другом.

Як нас змінила війна?

— Розірвала пуповинний зв'язок із "русским миром". Українці подорослішали. Ми можемо битися, відстоювати себе. Є повага і гідність. З'явилася армія — 350 тисяч захисників, які нікому країну не віддадуть.

Якою буде Україна на своє 50-річчя?

— Сподіваюся, буде у цих кордонах. Дай Бог, повернемо свої землі.

Має сім вишиванок

Віктор Кривенко очолює "Народний рух" із травня 2017 року. Був народним депутатом у Верховній Раді минулого скликання. Пройшов у парламент від "Самопомочі", згодом увійшов до фракції "Блок Петра Порошенка". Пізніше був позафракційний.

Має фах фінансиста, правника і диплом за спеціальністю "державне управління у сфері національної безпеки". Кар'єру починав помічником гендиректора з економіки державного підприємства "Український державний інститут з проєктування металургійних заводів" у Дніпрі. Працював помічником гендиректора, заступником керівника державного підприємства "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. Макарова". Був заступником керівника Національного космічного агентства України. Працював в Укрспецекспорті та Укроборонпромі.

Дружина 34-річна Олена, голова благодійного фонду "Коло". Мають двох дочок: 14-річну Дарину і Ярину, 10 років.

Живуть у Києві.

Грає в теніс. Більярд, волейбол. Ходить на риболовлю.

Має сім вишиванок. Одну подарував воїну-грузину на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Українці виїжджають, бо не бачать тут економічного майбутнього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути