четвер, 09 липня 2020 06:25

У відставці Якова Смолія зацікавлений Ігор Коломойський

Автор: REUTERS
  Яків Смолій 1149 днів керував Нацбанком. Коли очолив установу, курс гривні до долара був 26,01
Яків Смолій 1149 днів керував Нацбанком. Коли очолив установу, курс гривні до долара був 26,01

— Я прийняв рішення піти у ­відставку. На Національний банк здійснюється систематичний політичний тиск. Для ухвалення рішень, що фокусуються на короткострокових перемогах, але можуть дорого коштувати українській економіці й українцям, — говорить голова Національного банку України 59-річний Яків Смолій із трибуни Верховної Ради 3 липня.

Парламент розглядає його звільнення з посади. Підтримують 286 депутатів.

— Ми приборкали інфляцію, вона становить нижче 2 відсот­ків, — каже Смолій. — Дотримувалися ринкового курсоутворення й водночас забезпечували стабільність гривні. З початку 2018 року гривневі вклади населення зросли у півтора разу. Банківська система увійшла в коронакризу міцною, як ніколи.

Коли Смолій у травні 2017 року очолив Нацбанк, долар коштував 26,01 грн. У вівторок, 7 липня, був 27,12 грн.

— У нас із ним були непогані відносини не тільки на професійному, а й на людському рівні, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський. — Я зустрівся з головами державних банків України. Вони спокійно сприймають звільнення голови НБУ, не бачать ризиків.

— За 5-бальною системою я виставив би Якову Смолію 3,5 бала, — каже колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко, 62 роки.

— Національний банк перебуває під впливом експертів Міжнародного валютного фонду. Над­жорстка монетарна політика призвела до дефіциту на кредитному ринку. Міжнародні спекулянти позаробляли наддоходи у валюті на облігаціях внутрішньої державної позики.

Зараз є побоювання, що прийде людина, яка розпочне політику монетарної інтоксикації (отруєння, перенасичення. — ГПУ). Коли грошей буде забагато. А забаганки політичних сил, уряду, олігархів виконуватимуться з більшим ентузіазмом. Наприклад, уряд захоче 50 чи 100 мільярдів на будівництво доріг. Зроблять це за рахунок випуску нових грошей. З економічної точки зору це неправильно, знецінить гривню. Коштів стане більше, а товарів — менше.

Новий голова НБУ повинен мати бездоганну репутацію. Бо в нього є прямий доступ до грошей. За хвилину можна створити і мільярд гривень, і мільярд доларів. Має бути макроекономіст із хорошою освітою, стажем банківської чи бізнес-діяльності. На ньому лежить відповідальність за стабільність економіки країни. Але керівника Нацбанку підбиратимуть за іншими критеріями — лояльністю, партійною належністю. На кінець року гривня буде на рівні 27–28, може, 28,5 за долар.

— Незадоволені жорсткою монетарною політикою Нацбанку були промислові підприємства, бізнес. Їм не подобалася фактична відсутність кредитів. Штучне зміцнення гривні створювало проблеми для виробників. Їхня продукція на зовнішніх ринках через це була менш конкурентною, — пояснює причини відставки Якова Смолія економіст Борис Кушнірук, 54 роки.

— Політичний тиск на голову НБУ, безперечно, був. Його критикували люди, пов'язані з президентом. Зеленського переконали — якщо на посаді голови НБУ буде на 100 відсотків його людина, можна й іпотечне кредитування розвинути, й дороги будувати за рахунок емісійних коштів (емісія — випуск в обіг нових грошових знаків. — ГПУ). Тобто реалізувати передвиборчі обіцянки. А коли є незалежна інституція і людина, яку ти не призначав, це не дозволяє задовольнити "хотєлки" тих, хто при владі.

У відставці Якова Смолія зацікавлений Ігор Коломойський. Він на посаді голови Нацбанку хоче бачити людину, яка допоможе зруйнувати розслідування у США та Великій Британії фактів розкрадання коштів Приватбанку. Під загрозою опиняється можливість повернення державі декількох мільярдів доларів. Колишньому власнику банку потрібні люди, які допоможуть відіграти ситуацію з фінустановою. Для цього необхідно оголосити, що Нацбанк вважає помилковим рішення про націоналізацію Привату. Нібито все зробили з політичних міркувань, а банк насправді був у гарному стані.

Відставка голови НБУ означає кризу у стосунках України із західними партнерами. У тому числі з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку. Допомогу від них і наступні транші поставлять на паузу.

Із гривнею в короткостроковому вимірі нічого страшного не трапиться. Однак з осені, якщо залишимося без міжнародної підтримки, не матимемо чим покривати видатки з держбюд­жету. Друк грошей — не врятує. Це позначиться на курсі гривні, настроях бізнесу та суспільства. А проблеми в економіці призведуть до потужної політичної кризи, що може змести з посад нинішніх керманичів держави.

Із НБУ витискатимуть усіх причетних до колишнього керівництва. Не важливо, хто буде наступником Смолія. Бо принцип інституційної незалежності регулятора вже порушений.

1149 днів керував Нацбанком Яків Смолій. Очолив установу в травні 2017-го як виконувач обов'язків. 15 березня 2018 року став головою Нацбанку. Він 11-й керівник установи. За освітою математик. У банківській системі працює 29 років. Починав у Тернопільському обласному управлінні НБУ. Був заступником голови правління банку "Аваль", заступником голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Зараз ви читаєте новину «У відставці Якова Смолія зацікавлений Ігор Коломойський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути