четвер, 16 жовтня 2008 16:40

"У виборчій кампанії крутитимуться величезні гроші"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат Володимир Литвин на початку жовтня поклав на депозит в Ощадбанку 200 тисяч гривень
Народний депутат Володимир Литвин на початку жовтня поклав на депозит в Ощадбанку 200 тисяч гривень

Останнім часом голова блоку свого імені 52-річний Володимир Литвин почав їздити броньованим "мерседесом".

— Партія орендує його на час виборчої кампанії. Ситуації різні бувають, — пояснює.

Всередині машина обшита чорною шкірою. Перед заднім сидінням — маленький плазмовий телевізор. Відчутний запах м"яких парфумів Литвина. Спілкуємося дорогою до Білої Церкви на Київщині. Там має бути зустріч із виборцями. За останні кілька місяців політик об"їздив майже всі регіони України.

Чому Блок Юлії Тимошенко блокує суди?

— Це намагання затягнути початок виборів, яке нічого не дасть. Коаліції ніякої вже не може бути, бо цього не хоче Віктор Ющенко. Президент, прем"єр і голова Верховної Ради —  представники однієї команди. Вони ніяк не можуть між собою порозумітися. Тому залишається найбільш реальний варіант із всіх поганих — вибори. Особисто я проти них.

Вони щось змінять?

— Якщо в це не вірити, то треба лягти й чекати смерті. Політики й політологи навіюють людям, що нічого не зміниться. Як на мене, варто було б заборонити протягом виборчої кампанії друкувати рейтинги політичних сил. Людям потрібно дати можливість самим робити вибір. А то вже деякі місцеві керівники тихо скаржаться: довели план — який треба отримати результат. Але спілкуючись із людьми у Севастополі, я зрозумів, що вони вже не приймуть сфальшовані результати. При нинішньому розчаруванні гратися з ними вкрай небезпечно.

Столицею машина повзе в заторах, але за містом їде швидко. Литвин крутить пляшку мінеральної води "Евіан".

Які партії пройдуть до Верховної Ради?

— БЮТ, Партія регіонів і "Наша Україна", безумовно, будуть втрачати. Це об"єктивно. Бо вони були при владі по два рази. Довели, що не можуть між собою домовитися в інтересах країни. У них є одна здатність — вирішувати при владі свої проблеми, колотити всю країну, щоб не допустити інших до суспільного пирога. Замість того, щоб його прирощувати.

З"явиться декілька нових політичних сил, які зруйнують монополію. Це приведе "важковаговиків" до тями.

То Тимошенко блокує суди, бо її рейтинг знижується?

— Очевидно, що так. Я спілкувався з представниками наукового співтовариства в Академії наук. Вони говорять, що людям при владі треба тікати звідти, враховуючи сценарії розвитку економічних та політичних процесів. Зараз для Тимошенко найбільш виграшний варіант — грюкнути дверима і сказати: я поборола інфляцію, намагалася вирішити проблему повернення заощаджень, але мені нічого не дають зробити. Тому я йду до вас, підтримайте і захистіть мене.

Кажуть: ми підтримаємо, але візьміть за це одного-другого в список

Але Тимошенко заявляє, що ніколи цього кроку не зробить. Можливо, хоче максимум вичавити із сьогоднішньої ситуації і час "Ч" для неї ще не настав. Хоча, якщо протримається у прем"єрському кріслі до президентських виборів, для неї це буде теж непоганий варіант. Адже людина, яка на посаді прем"єра, має найкращі фінансові та адміністративні можливості.

Торік Юлія Тимошенко заявляла, що тільки Конституційний суд може визначати, чи законні президентські укази. Чому нині вона туди не звертається?

— Доки Конституційний суд відкриє провадження і почне розглядати це питання, то вже вибори завершаться. Хоча я переконаний, що президентські укази виключно прерогатива КС. А в Окружний суд БЮТ звернувся, бо має там своїх людей. У нас кожна сторона має свої суди. І це трагедія для України. Бо як добитися правди простій людині?

На який результат ви розраховуєте на дострокових виборах?

— У межах 10–15 відсотків. Утім, не забігатимемо наперед. Бо коли сьогодні заздалегідь рахують відсотки й розповідають, якою буде коаліція, це означає, що у нас демократії немає. Демократія — це коли невідомо, якими будуть результати виборів.

Бізнесмени стають у чергу, щоб фінансувати ваш блок?

— На жаль, поки що я черги не бачу, — усміхається Литвин. — Є певні пропозиції, особливо коли їжджу областями. Вони кажуть: ми підтримаємо, але візьміть за це одного-другого в список. А як потім працювати з такими людьми? Тому для мене питання вибору болюче. Не хочу потрапити в залежність.

За останні кілька місяців ви об"їздили майже всі регіони України. Передчували вибори?

— Ні. Я не думав, що буде продемонстрована така безвідповідальність — оголошення дострокових виборів. Поїздки стали для мене потребою. Спілкування важке, складне. Але ти знаєш, що люди хочуть, чим живуть. Для справжнього політика це дуже важливо.

Виборці прийдуть на ці вибори?

— Прийдуть зі злості до влади. Людям навіюють, що явка буде низькою. Це щоб були можливості для фальшування, щоб узяти ці бюлетені й тупо кинути у скриньки, за кого потрібно. Вибори й ініціювали для досягнення відповідного результату.

Литвину охоронець із переднього сидіння простягає мобільний. Мовляв, хтось дзвонить. Нардеп відмахується. Каже, що зайнятий.

Які основні хвороби політичної системи?

— Це не хвороба системи, а хвороба українських політиків. Нашим політикам не система потрібна. Вони генетично не здатні домовлятися. Йде постійна боротьба за гетьманство.

Кажуть, що вартість місця у прохідній частині списку великих партій сягає 20 мільйонів доларів...

— Так, швидкоплинна виборча кампанія призведе до того, що крутитимуться величезні нечесні гроші. Припускають, що буде витрачено понад мільярд доларів. Це враховуючи рекламу, виступи у ЗМІ. Наприклад, щоб тільки доставити, змонтувати та демонтувати сцену десь на площі, треба заплатити до 200 тисяч гривень. І у людей буде можливість побачити, хто такі гроші має.

У зв"язку з фінансовою кризою ви встигли забрати свої депозити з банків?

— Академічну зарплату відкладаю з 1997 року. Тримав її у відділенні Ощадбанку в Академії наук. Мені нещодавно зателефонували і кажуть, що всі академіки кладуть гроші на депозити під 15 відсотків, а у вас вони даремно лежать. І я на початку цього місяця написав заяву й перевів гроші на депозит — 200 тисяч. Ці гроші я для дітей складав. Тепер не знаю, як бути. Те, що робить сьогодні влада в цьому плані, — злочин перед людьми.

Чи не втомилися від політики?

— Є моральне невдоволення, виснаження. Але у фізичному плані мене надовго вистачить. У мене в родині всі довго живуть. Я на це теж розраховую.

Литвин розповідає про нещодавню поїздку до Криму. Каже, що був у Свято-Нікольському храмі у Севастополі. Храм збудований у вигляді піраміди.

— Він мені запав у душу. Хочу обов"язково туди сім"ю повезти. У Криму ночував у друзів. У готелях не зупиняюсь, бо незатишно себе там почуваю. Для мене психологічно важко, що вчора хтось на цьому ліжку спав, а сьогодні я маю спати. Перебірливий у цьому, брезгливий.

У Білій Церкві на Литвина чекають майже півсотні людей. Годину розпитують його про вибори. Нардеп про політику говорить стримано, багато жартує. Згадує, як у вересні в порядок денний фракції Партії регіонів і БЮТ не захотіли вносити законопроект про підтримку сільського господарства. То він хотів привезти і висипати під Верховною Радою віз гною. Але не зумів знайти його у Київській області.

1956, 28 квітня — Володимир Литвин народився в селі Слобода-Романівська Новоград-Волинського р-ну Житомирської обл.

1978 — закінчив історичний факультет Київського університету ім. Тараса Шевченка

1986 — начальник управління Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР

1991 — доцент історичного факультету КДУ ім. Т. Шевченка

1994 — помічник президента України

1995 — заступник голови Адміністрації президента України

1996 — помічник президента України

1999 — голова Адміністрації президента України

2002 — голова Верховної Ради

2006 — заступник президента НАН України

2007 — обраний народним депутатом, голова фракції Блоку Литвина у Верховній Раді

Одружений, має доньку й сина

Зараз ви читаєте новину «"У виборчій кампанії крутитимуться величезні гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути