Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2012 05:30

У Раді з'явилися дві "тушки"

Біля входу до готелю "Київ", де поселили нардепів, стоять мажоритарники 49-річний Валентин Королюк та 32-річний Юрій Вознюк. Вони приїхали з Рівного на перше засідання новообраної Верховної Ради в середу, 12 грудня. З-під пальт видно чорні светри із фото екс-прем'єра Юлії Тимошенко за ґратами.

— Я поселився на восьмому поверсі у вівторок, — розповідає Королюк. Він середній на зріст, худорлявий. — Хто сусіди, ще не знаю. Поки що перевезти сім'ю проблематично. Спочатку самі обживемося.

— У мене кімната на 13 метрів. Жити можна, — додає Вознюк.

Переходять через дорогу до комітетів Верховної Ради на засідання фракції. Простують повз будівлю парламенту. Над входом чоловік на тросах лопатою згрібає сніг із ліпнини-тризуба.

На машинах один за одним під'їжджають "регіонали". Вони з 8.30 були на службі в Києво-Печерській лаврі. Їх благословили на роботу в парламенті.

На другому поверсі біля столів реєстрації — довгі черги. Реєструються понад годину. 37 "свободівців" у вишиванках фотографуються навпроти картини "Державотворення".

За рогом збираються "ударівці". Оточують лідера партії 41-річного Віталія Кличка.

— Ви на всі засідання ходитимете? — цікавляться журналісти у нього.

— Я лідер фракції. Усі з мене беруть приклад, — насуплюється. — Не можу собі дозволити не бути присутнім. Ми прийшли працювати, а не відбувати час.

"Ударівці" уважно слухають. Усміхаються. Із сесійної зали чути крики. Хтось різко відчиняє двері лівого входу. "Свободівець" 36-річний Ігор Мірошниченко хапає ззаду за піджак мажоритарника від Об'єднаної опозиції 34-річного Андрія Табалова. Виштовхує в спину. Вириває теку з текстом присяги і шматує.

— Це тушка! Не пускати! — волає на весь коридор.

Інші "свободівці" пхають у спину батька Табалова 55-річного Олександра. Він пройшов за списком Об'єднаної опозиції. Напередодні батько і син відмовилися входити до фракції "Батьківщини". Тому її керівництво у вівторок забажало, щоб ті здали мандати.

Табалови стоять під дверима у коридорі. "Свободівці" залишаються в залі.

— Вам краще сюди не вертатися, — каже їм депутат від "Батьківщини" 36-річний Андрій Шевченко.

Табалови йдуть на центральні двері. На вході стоїть новообраний лідер фракції "Батьківщини" 38-річний Арсеній Яценюк.

— Ви не зайдете, — каже й дивиться зверху вниз крізь окуляри.

Табалови підбігають до третіх дверей, у які зазвичай заходять комуністи й "регіонали". Зсередини вхід перегороджують два десятки депутатів ""Батьківщини" та "Свободи". Табалови прямують до дверей в урядову ложу. Однак і там зайти не можуть.

— Привів Табалових Яценюк. Син був, до речі, головою "Фронту змін" у Кіровоградській області. Тобто це не просто так людей на вулиці підхопили. З батьком удвох вони мають чималий бізнес — продукти, хліб, — розповідає депутат від "Батьківщини" 70-річний Володимир Яворівський.

У залі спікер Володимир Литвин відкриває перше засідання. Просить привітати виконувача обов'язків прем'єра Миколу Азарова. Той сидить у ложі уряду. Із ним члени його відставленого Кабміну.

— Ганьба! Ганьба! — кричать представники Об'єднаної опозиції.

Вони всі в чорних светрах. На спинах напис червоним "Свободу політв'язням!".

Азаров криво посміхається. Литвин оголошує перерву, щоб новообрані депутати підписали текст присяги і отримали картки для голосування. Ті піднімаються на третій поверх. Там знову тиснява. Підписують понад годину.

— Це вже п'ятий раз. Дай Бог, щоб не останній, — усміхається "регіонал" 61-річний Ярослав Сухий, спускається на другий поверх до столів реєстрації. Віддає папірець і взамін отримує картку для голосування та інструкцію.

— Увечері будемо з друзями святкувати, — говорить "регіонал" 45-річний Нестор Шуфрич.

Яценюка у кулуарах обступають журналісти.

— За Табалових відповідальність лежить персонально на мені. Моя вина в тому, що я повірив цим людям, які клянуться на Біблії, своєю сім'єю. Вони не депутати за Конституцією, бо не підписали текст присяги, — розказує.

О 12.00 найстарший нардеп-"регіонал " та старожил Ради 79-річний Юхим Звягільський зачитує текст присяги. Литвин оголошує, що зареєструвалися депутатами 444 особи. Комуніст Євген Мармазов хворіє, складе присягу пізніше. П'ятьох депутатів не обрали, бо на округах будуть перевибори.

— Табалови не прийняли присягу! — кричить із кінця зали Мірошниченко.

— Тушки — геть! — хвилину вигукують опозиціонери і свистять.

Литвин натискає на дзвоник. Каже, хай із цим розбереться апарат Ради. Депутати розходяться до 16.00, щоб сформувати фракції. Президент до парламенту не прийшов. Обіцяли відеозвернення, яке теж не показали.

— То, что мы не вошли во фракцию, ничего не значит. Мы определяемся. Пока не идем ни к кому, — каже журналістам Андрій Табалов.

У буфет спускається нардеп від Об'єднаної опозиції Юрій Одарченко з двома колегами. Замовляє рибу в томаті з пюре за 30 грн і три чарки коньяку "Тиса" по 50 г — 21 грн. Також три бутерброди з червоною рибою по 14 грн.

Офіціантка наливає алкоголь у кавові чашки. Депутати стають за круглий столик. П'ють, не цокаючись, їдять.

У кутку за столом із двома жінками сидить мажоритарник 40-річний Олег Ляшко. Куштує тістечко з вишнею.

— Перший день у парламенті має бути солодкий, — усміхається й відкушує шмат.

За 2 год. у буфеті практично порожні полички. Є лише кілька тарілок з апельсинами, шаронами та виноградом, шматок смаженої риби.

Активи оцінювали у понад 31 мільйон доларів

55-річний Олександр Табалов — голова правління групи компаній "Формула смаку". Це шість хлібозаводів у чотирьох областях Центральної України. "Формулі смаку" належать тепличне господарство й підприємства, що працюють у галузях тваринництва і рослинництва, забезпечуючи повний цикл аграрного виробництва. Входить до 200 найбагатших українців. Позаторік активи підприємця оцінювали у понад $31 млн.

Його син 34-річний Андрій Табалов закінчив Брайтонський університет у Великій Британії. Генеральний директор групи компаній "Формула смаку". Під час президентської кампанії 2010-го був координатором напрямку "Заможне село" кандидата Арсенія Яценюка.

На виборах переміг в окрузі в Кіровограді. Був депутатом Кіровоградської міськради від "Фронту змін".

 

Зараз ви читаєте новину «У Раді з'явилися дві "тушки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути