Ексклюзиви
пʼятниця, 29 листопада 2019 07:35

"У питанні Донбасу ситуація складна. Зеленському треба проявити обережність"

62% українців позитивно оцінюють роботу президента Володимира Зеленського. Такі результати опитування, яке провели фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології у листопаді.

75% опитаних схвалюють рішення глави держави вести переговори з лідером РФ Володимиром Путіним, 59% — підтримують відведення військ від лінії розмежування.

Також позитивно оцінюють: надання громадянства іноземцям, які захищали територіальну цілісність України (61%), відновлення діалогу з Польщею щодо проблемних історичних питань (63%), рішення легалізувати видобуток бурштину (71%). 36% вважають, що Україна рухається у правильному напрямі. У серпні таких було 50%.

69% свій вибір на президентських виборах назвали правильним. 82% так вважають щодо парламентських. 41% незадоволений, що більшість народних депутатів не мають політичного досвіду. Після виборів до Ради у липні так думали 25%.

Соціологи опитали 2041 особу. Похибка не перевищує 2,3%.

— Один із настроїв більшості — втома від війни. Є ненависть до Росії через її агресію на Донбасі і захоплення Криму. Це впливає на підтримку дій Зеленського знайти мирний шлях, — говорить політолог 61-річний Володимир Фесенко.

— Люди не завжди розуміють, що війну в односторонньому порядку завершити неможливо. Тим більше, що деякі політики спекулюють на цій темі. Зеленський має бути обережним у переговорах із Путіним, бачити пастки, розуміти "червоні лінії".

Реформи сприймаються критичніше. Зберігається думка, що в економіці держава відповідає за все. Люди розчарувалися, коли відбулася прихватизація у 1990-ті. Це переноситься на теперішнє ставлення до ринку землі, великої приватизації. Але Зеленський не боїться ризикувати.

Люди розрізняють ставлення до президента і до його команди. Скандали у "Слузі народу" не дуже вплинули на його підтримку. Зеленський — простий, близький, тому досі позитивно сприймається на рівні емоцій.

— Зберігається позитивне ставлення до президента. Та поки що не знаємо, що в цьому зіграло вирішальну роль, — говорить соціолог Євген Головаха, 69 років.

— Електорат Зеленського — складний. Одні схвалюють його дії, бо не хочуть, щоб до влади повернулися політики з минулого. Такі підтримуватимуть до останнього. Інші дивляться на реальні кроки.

Скандали з командою президента будуть накопичуватися. Може виникнути відраза у більшості суспільства.

Українці оцінюють владу за тим, що вона зробила для них, їхніх родин. Щоб сформувалася демократична політична культура, коли насамперед виходиш з інтересів держави, треба, щоб люди почали нормально жити. Українці розуміють свою відповідальність за те, що робиться в країні.

У питанні Донбасу ситуація складна. Зеленському треба проявити величезну мудрість. Вести зрозумілу політику. Щоб не припуститися помилки, якої українці не вибачать.

Ще одне головне питання — економічна ситуація. Непокоїть підвищення курсу гривні. Воно якесь неприродне. Ціни ж ростуть, не знижуються. Таке відчуття, що це може скінчитися великою кризою — зниженням рівня життя. Це буде катастрофою для Зеленського.

— Упродовж п'яти років є сталий показник — понад 60 відсотків українців, або дві третини, не сприймають того, що вимагає Росія. Не підтримують миру за будь-яку ціну, капітуляцію і поступки, — каже політолог 42-річний Михайло Басараб.

— Більшість вважають, що повертати під контроль України окупований Донбас треба на умовах до 2014 року — як звичайні області, без жодного "особливого статусу", як цього хоче Москва.

Українці не можуть бути експертами у питаннях війни, міжнародних переговорів. Для цього є Верховна Рада, президент. Виборці за них голосують і уповноважують ухвалювати рішення. Тим більше у таких складних питаннях, як відсіч зовнішній збройній агресії.

Заява "кожен із нас президент", яку Зеленський виголошував на інавгурації — це дикий популізм і шлях до анархії. Який підриває авторитет інституту президента. Складні рішення має ухвалювати влада. Для цього її й обирали.

Зараз ви читаєте новину «"У питанні Донбасу ситуація складна. Зеленському треба проявити обережність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути