пʼятниця, 26 квітня 2013 06:30

У фракції "Батьківщина" існують кілька незадоволених груп

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

Фракція "Батьківщина" зможе відкликати свого голову двома третинами складу — 64 голосами. Цю норму депутати затвердили на засіданні фракції 16 квітня на пропозицію голови Арсенія Яценюка. Раніше для відкликання керівника потрібна була половина складу — 48 голосів.

Півтора місяця тому Арсеній Яценюк заявляв, що його намагатимуться звільнити з керівництва фракції. І це — "вказівка президента Віктора Януковича".

Проблеми недовіри Арсенієві Петровичу немає, запевняє член фракції 60-річний Володимир Бондаренко:

— Нещодавно ми голосували вотум довіри Яценюку. Двоє утрималися. Решта підтримали. Положення про відкликання лідера двома третинами голосів — правильне.

Посилення гарантій залишитися на посаді — погана ознака для Яценюка. Так вважає політолог 47-річний Андрій Золотарьов:

— Це свідчить про слабкість його позиції. В опозиції є незадоволення його керівництвом. Це вже не секрет. У фракції "Батьківщина" існують кілька незадоволених груп. Перш за все це послідовний відкритий опозиціонер Анатолій Гриценко. Також є група депутатів, які не виказують свого невдоволення: люди, які були наближені до Тимошенко, бізнесмени дніпропетровської групи. Вони скоріше орієнтуватимуться на договірні стосунки з Адміністрацією президента, ніж ставитимуть під загрозу власний статок. Між ними та Яценюком можуть бути приховані конфлікти. Це розхитує позиції фракції. Є політичні, особисті протиріччя й бізнесові інтереси. Усе це не працює на єдність. Крім того, останні події із невдалими голосуваннями опозиції — яскраве свідчення того, що в її лавах є глибокі протиріччя. Ці групи у критичній ситуації можуть скинути Яценюка.

Лідер фракції має такі функції: збирає на засідання своїх депутатів, відвідує Погоджувальну раду з правом ухвального голосу, від імені фракції може виступати в сесійній залі, ходити на переговори до спікера. Має більшу зарплату, ніж рядові депутати, — це 18-20 тис. грн. Рядові нардепи отримують 13-15 тис. грн.

У Яценюка просять вигнати шістьох депутатів

Київська міськорганізація "Батьківщини" звернулася до своєї фракції у Верховній Раді з проханням виключити зі свого складу шістьох нардепів. Вони 19 квітня не проголосували за відставку уряду Миколи Азарова. Це — Микола Мартиненко, Віталій Данілов, Денис Дзензерський, Сергій Фаєрмарк, Андрій Павелко та Леонід Сергієнко.

Для відставки уряду забракло 36 голосів.

— Не можна теоретично бути в опозиції до президента і уряду, а практично ховатися під час принципового голосування, — аргументує нардеп із фракції "Батьківщина" 48-річний Микола Томенко. — Краще таке рішення прийняти вже сьогодні, а не відкладати на потім.

Ці шестеро залишаться в "Батьківщині", прогнозує політолог 43-річний Сергій Таран:

— Їх виключення може загострити боротьбу у фракції. Постане питання про відповідальність тих, хто їх рекомендував у список. Ідеться переважно про людей із "Фронту змін", — пояснює. — Але якщо ці депутати системно не голосуватимуть за важливі питання, буде конкретна реакція.

Ольга МОСКАЛЮК

Зараз ви читаєте новину «У фракції "Батьківщина" існують кілька незадоволених груп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути