вівторок, 27 червня 2017 07:35

"Трамп запитував: "Петре, чим тобі допомогти?"

— Я дуже задоволений візитом. Ключова позиція Дональда Трампа була — не давати поради. Він чітко запитував: "Петре, чим тобі допомогти?" Це позиція справжнього партнера України. Надання оборонної зброї нашій державі спробують вирішити ще в межах поточного бюджетного року до жовтня, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко в ефірі телеканалів "Інтер", ICTV та "Україна" 25 червня.

Напередодні він був у США з офіційним візитом. У Вашингтоні зустрівся з американським президентом Дональдом Трампом.

— Для забезпечення прозорості енергетичного ринку ми домовилися про постачання вугілля зі Штатів за конкурентними цінами. Матимемо мінімум 2 мільйони тонн, — продовжує Порошенко.

— Чому цей візит може вважатися історичним? Ми мали важливе завдання — обмінятися думками й озброїтися аргументами напередодні саміту "Великої двадцятки" (у Гамбурзі 7–8 липня очікується перша зустріч президента США Дональда Трампа з Володимиром Путіним. — ГПУ).

— Трамп дав великий аванс Україні. А Петро Олексійович підтвердив, що він — вправний дипломат, — каже політолог 38-річний Тарас Загородній.

— Говорили, що буде вугілля й летальна зброя — це добре. Існувала негласна заборона на постачання її в Україну. Навіть патронів не давали. Лише Литва трохи постачала свої радянські запаси. Зараз цю неформальну заборону на продаж нам зброї можуть скасувати.

Далі важливо, щоб США довели до Російської Федерації намір: у разі початку масштабних військових дій Америка ініціює запровадження безпольотної зони (її організовують за рішенням Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. — ГПУ). Зокрема, так відбулося в Сирії. Заборона використовувати авіацію зробить наступ російських військ неможливим.

Вугілля із Пенсільванії нам навряд доставлятимуть. Це занадто дорого. Можливо, на українському ринку з'являться енергетичні американські компанії з видобутку газу. Тоді буде більша надія на захист американської армії і вступ до НАТО.

— Трамп не довіряє Порошенку. Відмовився зустрітися з ним віч-на-віч, — говорить політолог 64-річний Віктор Небоженко. — Їхнє спілкування було дуже публічним — обмінялися рукостисканнями, фото, виступили, але не залишилися наодинці. Але це не страшно. Ми — слабка країна, і тому наше керівництво викликає підозри Вашингтона. Головне, щоб нам допомагали.

Зараз ви читаєте новину «"Трамп запитував: "Петре, чим тобі допомогти?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути