середа, 27 лютого 2008 18:40

Тимошенко знову хворіє

Тимошенко знову хворіє

26 лютого перед засіданням уряду під стіни Кабміну сходяться студенти. Розмахують малиновими прапорами Соцпартії. Розвішують плакати з написами "Юлю, май серце", "Бідний студент — бідна держава". Вимагають обіцяного підвищення стипендій. За годину розходяться.

У приміщенні Кабміну журналісти оточують міністра палива та енергетики Юрія Продана, 49 років. Запитують, чому Росія звинувачує Україну в несплаті за поставлений газ.

— Сьогодні-вчора перерахували близько 2,4 мільярда гривень, — запинаючись, відповідає він. — Питання по розрахунках із "УкрГазЕнерго" сьогодні буде закрите. Але є деякі величини, які ми тепер оскаржуємо — це переплата близько чотирьохсот мільйонів гривень. Можна пройти?

Відсторонює журналістів і прямує до зали. Там усі урядовці в ділових костюмах. Лише міністр фінансів Віктор Пинзеник — у штанях і білій сорочці.

У мікрофон оголошують, що початок засідання відкладається на 10 хв. Замість прем"єрки Юлії Тимошенко головує перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, 43 роки.

— На жаль, Юлія Владіміровна не зможе сьогодні проводити засідання Кабінету Міністрів, — каже він. — У зв"язку з тим, що змушена була очолювати поїздку до Російської Федерації, в неї відбулися серйозні загострення хвороби. Зараз прем"єр на лікарняному.

Сподіваюся, ці кошти дійдуть і до "Газпрому"

Далі говорить про проблеми з постачанням "блакитного палива": Росія пригрозила з 3 березня зменшити поставки газу до України через несплату. Звинувачує попередній уряд у боргах.

— Кабмін підтримав НАК "Нафтогаз", і на сьогодні не існує боргу української сторони перед посередниками за спожитий газ на 1 січня 2008 року, — зазначає Турчинов. — Ті борги, які ми отримали за 2006-2007 роки, фінансово закриті.

Бере папку. Розкриває її й показує платіжні доручення зі штампами.

— Сподіваюся, ці кошти дійдуть і до "Газпрому", — веде далі віце-прем"єр. — Але єдина сума, яку не визнали українська сторона й уряд — це 414 мільйонів. Вони були шахрайським шляхом нараховані за газ, спожитий у 2006 році по цінам 2007-го.

Зауважує, що на засіданні говоритимуть про реформування вугільної галузі. Ухвалюватимуть і направлятимуть до парламенту законопроекти, зокрема й щодо ринку землі.

— Ми не можемо прогнозувати, коли буде розблокована Верховна Рада і прийняті закони, — каже Турчинов. — Але актуальним є питання державних закупівель. Міністр економіки доповість по проекту урядового рішення щодо розблокування питань, пов"язаних із соціальними закупками. Чи в усякому разі щодо їх спрощення.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко знову хворіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути