четвер, 05 січня 2012 00:00

Тимошенко знімають 24 години на добу

Автор: фото з сайта www.kvs.gov.ua
  У камері, де перебуває Юлія Тимошенко, є телевізор, мікрохвильова піч та холодильник. На вікнах — гардини. У ванній кімнаті стоїть пральна машина
У камері, де перебуває Юлія Тимошенко, є телевізор, мікрохвильова піч та холодильник. На вікнах — гардини. У ванній кімнаті стоїть пральна машина

Екс-прем'єра 51-річну Юлію Тимошенко перевезли у Харків. Із 30 грудня вона перебуває у слідчому ізоляторі при Качанівській виправній колонії №54. Доправили  мікроавтобусом із біотуалетом, умивальником і диваном. Щоб перевезти речі екс-прем'єра, знадобився ще один мікроавтобус. Із собою Тимошенко мала 12 валіз, кажуть у прес-службі Державної пенітенціарної служби.

На кілька хвилин до засудженої потрапив її захисник, нардеп-"бютівець" Сергій Власенко, 44 роки:

— Над нею продовжують знущатися. Відеокамера над ліжком стежить за Юлією Володимирівною 24 години, — каже він під стінами колонії 3 січня. — Також у камері цілодобово горить світло, яке направлене на ліжко, тому майже три доби вона практично не спала.

Начальник колонії Іван Первушкін пояснив: світло і відеозйомка — задля безпеки Тимошенко. З нею в ізоляторі сидить ще одна жінка.

— Вона засуджена за економічні злочини, некуряща. Це все, що відомо, — говорить нардеп-"бютівець" Володимир Філенко, 56 років. — До Тимошенко потрапити не вдалося. Там є така хитрість, що по одній справі вона засуджена, а по другій — під слідством. Тому вони кажуть, що не можуть допустити побачень із підслідною. Доньку теж не пустили. Але ми домовилися, й від нас була передача — продукти й теплий одяг. Серед їжі — сушені абрикоси, ще щось. Передали куртку, теплі кросівки. На ялинку прикрас не взяли. Сказали, що в неї є ялинка.

Камера Тимошенко — у світлих тонах, площею 37,5 кв. м, з євроремонтом, кухнею, де є мікрохвильовка, електрочайник, холодильник. Окремо — ванна кімната, обкладена рожевим кахлем, душ із гідромасажем, пральна машина. Туалет теж у рожевих тонах, з унітазом та біде. Фото цієї кімнати розмістили на сайті Державної пенітенціарної служби.

Ті, хто сидять у СІЗО колонії, не працюють. На місяць їм дозволено дві передачі по 32 кг. Телефонувати рідним заборонено.

— У практиці такого немає, щоб ув'язненого, до якого є питання у слідства, доправляли в колонію. Він перебуває у слідчому ізоляторі, доки не закінчилося слідство і суд. А по Тимошенко є ще кримінальні справи і ведуться слідчі дії, — пояснює правозахисник 59-річний Євген Захаров. — Те, що її направили в колонію — порушення закону "Про попереднє ув'язнення". Там є дисциплінарні та штрафні ізолятори. В них утримують засуджених, які скоїли злочин в середині колонії. А Тимошенко ніякого злочину в колонії не скоїла, то чому вона там? Який правовий статус того приміщення, де вона перебуває? Як слідство далі продовжуватиме працювати? Їздитиме в колонію, возитиме туди людей для очних ставок? Постійне стеження встановлюють лише за тими, хто скоїв злочин у середині колонії і загрожує безпеці інших в'язнів. Тимошенко відправили подалі, бо вона заважає владі в Києві. Її перебування у столиці стимулювало протести прихильників.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко знімають 24 години на добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути