понеділок, 08 вересня 2008 17:30

Тимошенко застерігає Ющенка від дострокових виборів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко піднімається на сцену Українського дому. Позаду один її охоронець передає іншому сумочку глави уряду
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко піднімається на сцену Українського дому. Позаду один її охоронець передає іншому сумочку глави уряду

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 47 років, зібрала журналістів у Українському домі. Говорила про політичну ситуацію й про те, як хоче зберегти демократичну коаліцію.

— Я з першого дня боролася за неї, — каже Тимошенко.

Розповідає, що вперше коаліцію розвалили 2005 року.

— Чомусь відправили у відставку чесний уряд. А далі ви бачили, як підписувалися універсали між Ющенком і Януковичем, — продовжує прем"єрка.

За її спиною на великому екрані показують, як президент Віктор Ющенко представляє Віктора Януковича на посаду прем"єра.

— Це у нас не була зрада? Не рука Кремля? Це декларувалося як новий шлях для країни. Можете прибирати цю лучезарну картинку, — додає.

Переконує, що їй не давали працювати, щоб знищити як конкурента на майбутніх президентських виборах.

— А навіщо цей другий термін, коли відбувається чиста візантійщина? — говорить про політичні інтриги.

Нагадує, як її звинуватили у державній зраді: глава Секретаріату президента Віктор Балога направив листа до Служби безпеки України, а звідти передали матеріали в прокуратуру. Мовляв, там є ознаки зради.

Зачитує листа Балоги. Там є сім пунктів. Зрадою називають те, що вона відмовила перевести перекачування в напрямку ЄС нафтогону "Одеса–Броди", позбавила ліцензії на видобуток нафти компанію "Венко". Також Тимошенко звинувачують у спробі переписати Конституцію під керівництвом Росії.

— Серед закидів є те, що лідер БЮТу відмовляється підписати правила перетину Чорноморським флотом Російської Федерації кордону України, — зачитує Тимошенко. — Я ні за яких умов не дам створити конфлікти через Чорноморський флот у Криму. Підписували базування ЧФ до 2017 року, ці угоди мусять бути дотримані.

Не можу вслух сказати перше бажання

Додає, що наприкінці листа Балога написав, що за все це Росія виділить Тимошенко $1 млрд на президентську кампанію. Запевняє, що на неї та деяких її підлеглих завели кримінальні справи.

— За мною постійно стежать, прослуховують телефонні розмови — розказує прем"єр. — А на 11 вересня отримала повістку до Генпрокуратури.

Переконує, що намагалася зберегти демократичну коаліцію. Якби це вдалося зробити, вона підтримала би Віктора Ющенка на наступний президентський термін.

Півгодини розповідає про закони, за які спільно проголосували БЮТ із Партією регіонів. Зокрема про розширення повноважень прем"єра. Зауважує: це треба для розмежування повноважень із главою держави. Нагадує також, що фракція Ющенка 2004 року підтримала закон про створення тимчасових слідчих комісій.

— З яких часів голосування за тимчасові слідчі комісії стали неконституційними? Віктор Ющенко тоді ходив по парламенту і тримав кожного за руку, бо це крок до відповідальності, — веде далі Тимошенко.

Пропонує три виходи із ситуації: відновлення коаліції, дострокові вибори чи створення нової коаліції.

— Дострокові вибори — це і є зрада, — переконує прем"єрка.

У Тимошенко запитують, що вона загадала б, стоячи між двома Вікторами — Ющенком і Януковичем.

— Не можу вслух сказати перше бажання, — усміхається прем"єр. — А друге було б те, щоб відклали чвари й півтора року попрацювали на країну. Але якщо президент не повернеться у коаліцію, то він штовхатиме нашу команду на інший політичний формат. Кандидатів на посаду глави держави буде більше.

Наприкінці зустрічі Тимошенко просить журналістів донести до президента інформацію, що його обманюють. Мовляв, радники штовхають главу держави на дострокові вибори, бо нібито він має 25% підтримки.

— Якщо Віктор Андрійович на них попреться, вибачте за неформальну лексику, то він програє не лише вибори президентські, але й багато іншого на багато років уперед, — заявляє Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко застерігає Ющенка від дострокових виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути