понеділок, 08 лютого 2010 18:53

"Тимошенко ще може стати президентом"

  Володимир Фесенко: ”Обом таборам доведеться шукати компроміс, щоб результати виборів були легітимізовані”
Володимир Фесенко: ”Обом таборам доведеться шукати компроміс, щоб результати виборів були легітимізовані”

Партії регіонів і БЮТу доведеться шукати компроміс, щоб легітимізувати результати президентських виборів, вважає 51-річний Володимир Фесенко, керівник Центру політичних досліджень "Пента".

— Розрив між кандидатами мінімальний, тому дуже велика вірогідність того, що БЮТ оскаржуватиме підсумки голосування на окремих дільницях. Питання лише в тому, наскільки це оскарження затягнеться і чи принесе результат.

Така юридична тактика була випробувана ще під час виборів до парламенту по мажоритарних округах. Бувало, що за першими підсумками вигравав один кандидат. Його опонент через суди домагався визнання недійсними виборами по окремих дільницях і врешті вигравав.

Можливе також вуличне протистояння і навколовиборна боротьба у Верховній Раді та політичному середовищі.

Тобто Юлія Тимошенко ще може стати президентом?

— За такого невеликого розриву між кандидатами це можливо. Якщо БЮТу вдасться оскаржити результати по кількох сотнях дільниць, на яких переміг Янукович, то остаточний підсумок може вийти на користь Тимошенко. Тим паче, що у "бютівців" є серйозна зачіпка: їхніх членів виборчих комісій в останній момент замінили у близько тисячі комісій.

За такого розвитку подій обом таборам доведеться шукати компроміс, щоб результати виборів були легітимізовані.

Якщо Віктор Янукович таки стане президентом, чи піде Юлія Тимошенко у відставку добровільно?

— Я не виключаю, що вона може добровільно подати у відставку задля дострокових парламентських виборів, щоб узяти реванш. Але існують і компромісні рішення. Скажімо, Юлія Володимирівна визнає перемогу Януковича за умови певних гарантій: вона залишається прем"єр-міністром, а в парламенті формується тимчасова коаліція, можливо, й така нетрадиційна, як БЮТ із Партією регіонів. Хоча, враховуючи перебіг виборчої кампанії, це маловірогідно.

Скоріше за все, дві політичні сили поділять владу між собою

Можуть домовитися про річний мораторій на проведення парламентських виборів чи укласти угоду щодо кадрових питань, щоб у президента не було спокуси застосувати силу.

Тобто, скоріше за все, відбудеться фіксація розподілу влади між двома політичними силами, аніж визнання безумовної перемоги одного з кандидатів. Якби Янукович виграв з відривом близько 10 відсотків, він просто дотиснув би опонентку, і Тимошенко сама пішла б у відставку. А зараз вона боротиметься за владу.

Чи можуть "регіонали" відставити її через Верховну Раду?

— Спробувати можуть. Голосування щодо Юрія Луценка і поправок до закону про вибори президента засвідчило, що в парламенті можна знайти більшість голосів проти Тимошенко. Хоча навіть відставлена Юлія Володимирівна залишатиметься на своїй посаді до створення нової коаліції і призначення прем"єра.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко ще може стати президентом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути