Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2008 18:33

"Тимошенко пропонувала Ющенку призначити Медведчука секретарем РНБО"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Ігор Кріль говорить, що його партію ”Єдиний центр” фінансуватимуть люди, які досягли у бізнесі висот
Ігор Кріль говорить, що його партію ”Єдиний центр” фінансуватимуть люди, які досягли у бізнесі висот

На сьомому поверсі одного з будинків по вул. Ярославській у Києві торік улітку зробили ремонт. Розмістили тут виборчий штаб "Нашої України" — назву вигравіювали на всіх дверях офісу. Нині на поверсі наклеєні написи "Гарт". Це — громадська організація, яку очолює народний депутат від блоку НУ-НС Ігор Кріль, 46 років.

Минулого тижня він очолив ще й партію "Єдиний центр". На Ярославській у нього спільна приймальня з депутатом — вихідцем із "Нашої України" Василем Петьовкою. Їхні кабінети напроти. Петьовки немає. Секретарка пропонує почекати Кріля в його кабінеті. Лідер "Єдиного центру" з"являється за півгодини.

Недавно ви казали, що ніякої політичної партії на базі "Гарту" в найближчі роки не буде. А нині ми зустрічаємося в офісі "Гарту" і ви очолюєте нову партію...

— Дуже дякую, що не перекрутили мої слова, — усміхається Кріль. — Моя заява сьогодні підтверджена, бо ніякої політичної партії "Гарт" ми не створили. "Гарт" — це громадська організація. А "Єдиний центр" — політична партія. Створена на 99 відсотків людьми, які ніколи не мали жодного стосунку до "Гарту". Маю на увазі Віктора Тополова, Михайла Полянчича, Оксану Білозір, Лесю Оробець, Бориса Сіленкова та всіх голів регіональних організацій "Єдиного центру".

Хто вам запропонував очолити партію?

— Колеги вирішили, що на даному етапі партію повинен очолити я. Зараз завершено організаційний етап її створення. Політичне наповнення людським потенціалом відбудеться на наступному етапі, який завершиться з"їздом "Єдиного центру".

Тобто головою партії буде хтось інший?

— Коли політичний процес організації партії завершиться, його учасники зберуться на з"їзд і вирішать, хто нею керуватиме.

Партія матиме змогу брати участь у парламентських виборах?

— Однозначно.


Але протягом першого року з дня заснування партії не можуть брати участі у виборах.

— Чергові парламентські вибори через п"ять років. Якщо ж вони відбудуться протягом року, у чому я дуже сумніваюся, то в "Єдиного центру" проблем із участю в них не буде. Політично це нова партія, а юридично вона має свою історію. Ми не вважаємо себе людьми недалекоглядними. Тому вступили в існуючу партію, яка на той час уже називалася "Єдиний центр". На з"їзді 27 березня було обрано президію й голову.

Раніше вона називалася Партією приватної власності?

— Мене менше всього цікавить, як вона раніше називалася, — відмахується Кріль. — Політично це повністю новий процес.

Юлія Тимошенко покепкувала над назвою вашої партії. Сказала, що не радить Вікторові Балозі займатися тим, що закінчується на "...єц".

— Сьогодні Віктор Балога не має жодного відношення до цієї політичної структури. А підтекст її фрази можна розуміти по-різному в міру своєї невихованості. Дивує те, що це сказала жінка. І не просто жінка, а прем"єр-міністр великої європейської держави. Це свідчить про те, що створення "Єдиного центру" Юлію Володимирівну неабияк розхвилювало. За великим рахунком те, що вона мала на увазі, може статися з будь-яким процесом. Не виключено, що й з тим, який вона очолює.

Скільки членів у вашій партії?

— Мені подобається інтрига навколо "Єдиного центру", і я буду старатися зберігати її постійно. Не в кількості справа. Важливими є людські якості членів команди. Можу навести приклади партій, які мали в десятки разів більше членів, ніж набирали голосів на виборах. У нас підхід до членства інший. Ми хочемо, щоб до "Єдиного центру" мали бажання вступити ті люди, які не лише на словах переживають за долю держави, а у якій житимуть їхні діти та онуки.

Реально вони борються не проти Балоги. Вони борються за Тимошенко проти президента

У деяких регіонах члени "Нашої України" штабами залишають партію та переходять до вашої.

— Кожна людина має право вирішувати, де їй комфортніше реалізовувати свої здібності й де від неї буде найбільша віддача для рідної землі, друзів та близьких.

Чи вели переговори з кимось із Партії регіонів про перехід до "Єдиного центру"?

— Ніхто ніяких переговорів не веде. Це не шлях створення принципово нового політичного напрямку. Багато громадян України сьогодні не сприймають те, що відбувається в державі. Для них все гострішим постає питання: що далі? Якою буде держава? Існуючі політичні сили в Україні відповіді не можуть дати.

Минулого тижня на зустрічі із членами групи депутатів "Народна самооборона" Віктор Ющенко сказав: "Балога — це я". Юлія Тимошенко зауважила: "Зроблю все, щоб ця сентенція не була реальністю".

— "Народна самооборона" — це п"ята колона в нашій фракції. Напевно, саме тому їх і запросили на зустріч із президентом без основного складу фракції.

Вони на тій зустрічі вимагали відставки Балоги?

— Про це говорили у пресі браві вояки бютівського фронту. Правда, Давид Жванія проговорився про реакцію президента на їхнє "тупотіння ніжками". Фраза "Балога — це я" чітко пояснила позицію президента всім тим, хто веде боротьбу не на життя, а на смерть із Віктором Балогою. Реально вони борються не проти Балоги. Вони борються за Тимошенко проти президента. І в тому полягає їх відверта підлість. Пройшовши на спині Віктора Ющенка до парламенту, вони вирішили вгадати, під яким крилом шукати свого політичного пристанища в майбутньому. Але такі підлі кроки Бог дозволяє робити лукавим людям лише до певного часу.

Минулого тижня Юлія Тимошенко заявила: якщо Віктор Медведчук привезе з Росії договір із "Газпромом", то вона готова йому подякувати...

— Співпраця Тимошенко з Медведчуком триває давно. І про це знають усі, хто має реальну інформацію про стан справ в українській політиці. Тільки співпраця ця таємна. Але довго бути такою вона не може. Юлія Володимирівна це добре розуміє. Саме даною тезою вона почала публічний процес "відмивання" Віктора Медведчука. Треба ж буде пояснити згодом своїм виборцям особисту співпрацю з людиною, проти якої фактично стояв Майдан. Я вітаю ці кроки Юлії Володимирівни. Нехай все скрите від широкого людського ока стане явним. Люди розберуться, хто є хто і що кому реально потрібно від українського народу.

Колишній "есдек" Нестор Шуфрич сказав, що торік Віктор Ющенко нібито пропонував Вікторові Медведчуку стати секретарем Ради нацбезпеки й оборони.

— Це чергова бютівсько-есдеківська брехня. Шуфрич прекрасно це знає. Як і те, що саме Тимошенко приходила до президента і висловила побажання, аби Віктор Ющенко запропонував цю посаду Медведчукові. Але президент призначив Раїсу Богатирьову. І вчинив  правильно. Можете уявити, що сьогодні Шуфрич говорив би, якби  глава держави прислухався до Тимошенко?

Чи вступатимуть до вашої партії мільярдери?

— Вас, напевно, цікавить фінансування "Єдиного центру". Можу вас розчарувати. Нічого "смаженого" в цьому питанні немає. Все буде чисто. Партію фінансуватимуть її члени. Звичайно, серед них буде багато людей, які у своєму житті досягли висот у бізнесі. Все буде прозоро.

На наступних президентських виборах Віктор Янукович висуватиме свою кандидатуру?

— Нині він має незаперечні шанси потрапити до другого туру. Але чи є в нього шанси перемогти сконцентрований електорат Тимошенко та Ющенка — це складне питання. Його повинен ставити собі кожен відповідальний політик, зокрема й Віктор Федорович.

Якби до другого туру вийшли Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, хто переміг би?

— До виборів майже два роки. Не сумніваюся, що переможе Віктор Ющенко. Інших варіантів для поступального та спокійного розвитку держави немає Його підтримуватимуть усі, хто захоче жити в державі без економічних і політичних криз. А також заможні люди, щоб не стати біднішими. І не дуже заможні — щоб стати багатшими. Його підтримуватимуть усі, хто не чекає манни небесної з неба. А щось робить для себе і для того, щоб життя в державі стало і легшим, і стабільнішим.

1961, 10 травня — Ігор Кріль народився у Червонограді на Львівщині
1985 — закінчив механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту
1996 — заступник директора товариства "Барва"
2000 — перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації
2005 — виконувач обов"язків заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, голова державної податкової адміністрації в Закарпатській області
2006, 2007 — народний депутат від "Нашої України"
2008 — виходить із "Нашої України" й очолює партію "Єдиний центр"
Одружений, має сина та доньку

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко пропонувала Ющенку призначити Медведчука секретарем РНБО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути