середа, 10 жовтня 2007 17:01

"Тимошенко може спокійно йти в опозицію"

  Володимир Яворівський думає, що робота прем’єром може ”спалити” Юлію Тимошенко
Володимир Яворівський думає, що робота прем’єром може ”спалити” Юлію Тимошенко

Хоча Блок Юлії Тимошенко і блок "Наша Україна — Народна Самооборона" набирають більшість голосів у Верховній Раді, в обох політичних силах сумніваються, чи вдасться їм створити стійку коаліцію. На запрошення приєднатися не відреагував Блок Литвина. А без нього БЮТ і НУ-НС мають лише 228 голосів. Запас міцності — три мандати.

— Тимошенко зі своїм блоком може спокійненько піти в опозицію. Нам не звикати, — говорить "бютівець" Володимир Яворівський, 65 років. — Побути два роки в опозиції. Подивитися, як цей новий-старий уряд буде тонути з зимою і всіма тими проблемами, які він сам собі натворив. А за два роки Тимошенко може проходити вже в першому турі на президентство і на все махнути рукою. Одначе Юлія Володимирівна обирає важчий шлях. Можливо, навіть себе підставить, бо зима буде неймовірно важкою. І Росія викине ще якісь коники. Лише самогубець може йти сьогодні на Кабінет Міністрів. Зважаючи на все, Тимошенко не думає, що вона може бути "спаленою" та що президентство їй може навіть не світити. Все одно йде, бо хоче, щоб Україна не втратила ще два роки.

Які шанси, що за Тимошенко проголосують усі депутати від БЮТу і НУ-НС?

— Усе залежить від президента. Можна голосувати бюлетенями. Якщо є довіра між соратниками, їх здають усі 228 в одні руки і все. Це дуже легко робиться! Для того, щоб не було жодних несподіванок у залі під час голосування. А вони можуть бути. Бо, судячи з усього, в "Нашій Україні" є кілька людей, які можуть не проголосувати.

Чи є сенс домовлятися з Литвином, щоб його фракція бодай ситуативно підтримала Тимошенко?

— Варто з ним домовлятися. Більше ні з ким.

Я розумію, як Луценкові нелегко між президентом і Юлею

Нині Секретаріат президента вимагає перед голосуванням за прем"єра внести зміни до "Закону про Кабінет Міністрів", яким у січні цьогоріч антикризовики та БЮТ обмежили повноваження глави держави.

— Це реально. Можна почистити цей закон. Хоча я бачу досконаліший і демократичніший шлях. Наприклад, у листопаді можна винести на референдум питання щодо змін до Конституції. Зокрема по формі правління — президентська чи парламентська? Коли або одна всенародно обрана людина керує країною, або 450 таких різних депутатів, ніби вони з різних країн. Також запитати — чи слід обирати суддів на коротший термін, чи варто зняти недоторканність із президента, депутатів, суддів; скасувати пільги від президента до найнижчого чиновника — лише зарплата? Після цього слід буде приймати інший закон про Кабінет Міністрів. Коли ми отримаємо від народу відповіді на 10–12 базових питань — зробити текст Конституції і в березні проголосувати його на референдумі. І тоді до Конституції зась і президентові, і депутатам. Бо вже перетворили її на записну книжку.

Чи розуміють у БЮТі, що у випадку переходу в опозицію ви штовхаєте НУ-НС в обійми "Регіонів"?

— Ніхто їх не штовхає. Уже сьогодні вони мають позиційний, не кажу фактичний, розкол. Наприклад, я знаю до десятка людей, які вже нині готові піти до "регіоналів". Це питання повинна вирішувати  "Наша Україна". Я не думаю, що той самий Катеринчук, Кириленко, Князевич, Луценко підуть в обійми до "Регіонів".

Останнім часом Луценко дуже близько співпрацює з Тимошенко. Навіть більше підтримує її, ніж Ющенка. Звідки таке порозуміння, адже раніше його не було?

— Не було. Раніше Луценко навіть іронізував і робив певні закиди тощо. Моє спостереження, що він нині чітко позиціонується. Бо під час виборчої кампанії він говорив, що буде коаліція, тому нині міняти позицію... При цьому в нього є певний запас благородства і дотримання слова. І я розумію, як Луценкові нелегко між президентом і Юлею.

Луценко під час виборчої кампанії до Верховної Ради говорив, що наступним кроком бачить зміну влади в Києві.

— Він заявляв про це відкрито, й ми готові його підтримати.

Нині рейтинг Тимошенко — найвищий у Києві.

— Якщо Тимошенко закличе киян і працюватиме на Луценка під час виборчої кампанії в Києві, то в нього є величезні шанси бути мером.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко може спокійно йти в опозицію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути