Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2009 17:54

"Тимошенко, Янукович і Ющенко мають відмовитися від участі у президентських виборах"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Анатолій Гриценко пропонує пожиттєво ув’язнювати хабарників-суддів, прокурорів, ще й позбавляти їх права на амністію
Анатолій Гриценко пропонує пожиттєво ув’язнювати хабарників-суддів, прокурорів, ще й позбавляти їх права на амністію

Кілька місяців Києвом розвішені плакати з написом "Конституція порядку. Анатолій Гриценко". 51-річний нардеп від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" каже, біґборди не його ініціатива, а однієї рекламної агенції: мовляв, запропонувала безкоштовно виготовити й розмістити у столиці 200 плакатів.

Зустрічаємося в робочому кабінеті Анатолій Гриценка — він очолює Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони. Також є лідером громадської організації "Громадянська позиція". На робочому столі розкидані папери, поверх них стоїть блюдце із крихтами й останнім печивом. У двох кришталевих попільничках — недопалки. Помічник приносить Гриценку каву без цукру. Він відсуває пачку цигарок "Мальборо". Протягом 40 хв. розмови не курить.

Навіщо розвісили по Києву плакати, адже виборчої кампанії немає?

— Щоб коли президент, коаліція чи ще хтось розказують людям про свої Конституції, то вони знали, що є інші підходи. Я принципово відмовився від того, щоб на плакатах було моє фото. Бо тоді ці "біґморди" були б як виборча кампанія. Тому там великими літерами написано "Конституція порядку" і маленькими "Анатолія Гриценка".

Але такий напис ні про що людям не каже.

— Люди дізнаються, що є Конституція, яку підготував Анатолій Гриценко. Щиро вірю в те, що без внесення системних змін до Основного закону нічого не буде.

Так говорять усі політичні сили.

— Вони говорять, а я зробив. Я бачив той, поки що неофіційний проект, який Партія регіонів відпрацьовувала із Блоком Юлії Тимошенко. Він спрямований на обрання президента в парламенті. Хоча нещодавно Янукович на одному з телеканалів говорив: главу держави повинен обирати народ. Але людина, яка пройде ці вибори, має отримати реальні повноваження. А не бути бутафорією й не мати можливості зробити те, що обіцяла.

Ющенко зараз є такою бутафорією?

—  2005-го Ющенка підтримували чи не 70 відсотків людей. Тоді він міг робити все, що завгодно. Влади було більш ніж достатньо. А якщо зараз обирати президента, то уряд не складе перед ним повноваження, Верховна Рада — теж. Фактично він не матиме важелів для реалізації своєї програми.

А хіба можливо внести зміни до Конституції до президентських виборів?

— Якщо на цій сесії буде проголосовано зміни до Конституції простою більшістю парламенту, а потім Конституційний суд дасть позитивний висновок, то вже 3 вересня Рада може це остаточно затвердити. Тобто ще до початку виборчої кампанії.

Можливо, таким чином Партія регіонів із БЮТом ухвалять свої зміни?

— Передумов для цього не бачу. Але не знаю, що буде завтра. Адже БЮТ розуміє, що уряд не справляється з кризою, "Регіони" — так само. Якщо найближче оточення Януковича пояснить йому, що, націлившись на посаду прем"єра, замість економіки може отримати руїну — йому теж доведеться зайнятися змінами до Конституції. Незалежно від прізвищ влада повинна працювати. Зараз відомі особи конфліктують між собою. Але якщо будуть інші люди, конфлікт все одно збережеться. Бо така у нас Конституція. Як результат маємо три уряди (Кабінет Міністрів, Секретаріат президента і Рада нацбезпеки й оборони. — "ГПУ"), а треба залишити один Кабмін на чолі із президентом.

Пропонували свої зміни до Конституції Блокові Тимошенко й Партії регіонів?

— Я надіслав примірник кожному народному депутатові. Частина "бютівців" підходили й говорили, що готові поставити свій підпис. І з інших фракцій теж. Та підписів поки що не збираю. Зачекаю, чим завершаться переговори найбільших фракцій. Ми ж бачили, що ситуація може повернутися на 180 градусів упродовж дня.

Гриценко відпиває кави. Під час розмови похмурий, жодного разу не усміхається. Розмова заходить про можливість дострокових парламентських виборів.

Промисловість щомісяця падає на 30 і більше відсотків

— Принципово розклад сил вони не змінять і реального оновлення еліт не відбудеться. А кризу точно поглиблять. Адже ті, хто думали інвестувати в Україну чи дати кредити, на цей період утримаються. Імпортери критично значимих товарів, наприклад ліків, зараз закладають курс 12–14 гривень за долар. Влада на виборах не працюватиме, бо агітуватиме. "Танцуют все"... Тільки країна плакатиме. Промисловість щомісяця падає на 30 і більше відсотків. Працювати треба. Три перші особи в державі мають сісти за одним столом. Однак Янукович вирішив, що краще працювати на площах.

Ви говорите, що дострокові вибори — не вихід, і що прем"єр не справляється із кризою. То який тоді вихід?

— Зараз коаліція іншого прем"єра не обере. Я говорю про необхідність переформатування уряду. У складі Кабміну принаймні 80 відсотків треба міняти і поставити тих, хто зможе працювати. Для цього Тимошенко мала б об"єднати парламент, спільно працюючи із президентом та лідером опозиції.

Наступна президентська кампанія буде протистоянням старих і нових політиків?

— Ющенкові, Тимошенко і Януковичу треба було відмовитися від планів на президентство і працювати для країни. Вони зробили належний внесок у її розвиток, багато корисного. Але їхня націленість на президентське крісло не дає можливості працювати на країну.

Після таких ваших заяв говорили, що рветеся до влади, а ці троє не дають вам такої можливості.

— Якщо виходити з нинішніх рейтингів, то Гриценко не в першому ряду.

Вам дають 0,7 відсотка.

— Отже, є кількасот тисяч людей, до яких я вже достукався. Я не сиджу на одному з найрейтинговіших каналів щоп"ятниці, або не вожу по три камери й не організовую телемости на ці ж канали. Якби це робив, то мав би більшу підтримку.

Маєте на увазі Яценюка?

— Це ви сказали. Значить, у людини є ресурси, щоб просувати свій імідж. Я цим не займаюся.

Крім вас і Яценюка, ніхто не їздить країною, не створює у регіонах офіси своїх громадських організацій?

— Партія Єдиний Центр розгорнула набагато потужнішу кампанію. У них більше і фінансових, і адміністративних ресурсів.

Але немає яскраво вираженого лідера.

— А Черновецький? Он як класно співає! Я так не можу.

Хто фінансує "Громадянську позицію"?

— Ніхто. Лише активісти нашої організації, які виділяють скромні ресурси. Я теж даю гроші на утримання офісу.

У вас прозорий бюджет?

— Ми тільки зареєструвалися. Знаходиться місцевий бізнес, який нам допомагає. Дали дві кімнати, двох людей і два комп"ютери. На цьому етапі достатньо. За нами немає олігархів.

Ви граєте на нарощення рейтингу — щоб провести до наступного парламенту свою політичну силу?

— Я виконую справу. Навіть коли був міністром, то не ставив завдання капіталізувати свій політичний імідж. Робив кроки, які з іміджевої точки зору були згубними. Наприклад, висвітлював у пресі всі факти корупції, вбивства, чого зараз не робить міністр Юрій Єхануров. Я не приховував ці речі. Але якщо будуть оголошені дострокові вибори, то ми братимемо в них участь.

— Можна я вже закурю? — запитує після завершення розмови. Викурює одразу дві цигарки.

Ще 20 хв. розповідає про свій законопроект, яким пропонує пожиттєво ув"язнювати хабарників-суддів, прокурорів, ще й позбавляти їх права на амністію.

— Судова система в Україні — це "чикатило". Але він зґвалтував і вбив 52 людини, а ці хабарники ґвалтують 46 мільйонів українців! — обурюється Гриценко.

1957, 25 жовтня — Анатолій Гриценко народився в селі Багачівка Звенигородського району на Черкащині

1979 — закінчив Київське вище військове авіаційне інженерне училище

1993 — закінчив Інститут іноземних мов Міноборони США

1999 — президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова

2005–2007 — міністр оборони в урядах Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова та Віктора Януковича

2007 — народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона", голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони

Одружений вдруге, має сина і двох доньок.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко, Янукович і Ющенко мають відмовитися від участі у президентських виборах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути